Zorunluda kâr olmaz

Anadolu Sigorta Genel Müdürü Koç’a göre kamu bazı alacaklarından feragat ederse trafik sigortasında tavan olmadan da fiyatlar düşer.

Yayınlanma: 12.05.2017 - 00:01
Abone Ol google-news

İşbaşı yaptığında bir yurttaş olarak zorunlu trafik sigortası fiyatlarının kendisine yüksek geldiğini anlatan Anadolu Sigorta Genel Müdürü İlhami Koç, sonuçta ‘zorunlu’ olan bir sigortanın fiyatlarının düşük, şirketlerin de bu alanda kâr gütmemesi gerektiğini söyledi.

1000 lira pahalı

Geçen kasımda ‘genel müdür’ olarak sigortacılığa adım atan İlhami Koç, bu sektörle ilgili ilk gözlemlerini medya mensuplarına aktardı. Prim üretiminin GSYH’deki payının sadece yüzde 1.6 olduğunu hatırlatan Koç, bunun sektörle ilgili gelecek beklentisini yükselttiğini vurguladı. Şehirleşme ve değişen aile yapısının da sektör için bir potansiyel barındırdığını ifade eden Koç, ‘yeni aile’lerin elde ettikleri gelirin bir kısmını sigortaya ayırmaya başladığını belirtti.

Koç’un sektöre ilişkin değerlendirmeleri özetle şöyle;

-Sigorta sektöründe ürünün maliyeti başta bilinmez, tahmin edilir. Çünkü gerçek maliyet ileride oluşuyor. Bu nedenle fiyatlama yapılırken eldeki veri setine bakılır.

-Ülkedeki gelirler gözönüne alındığında zorunlu olan bir sigorta 1000 liradan fazla ise pahalıdır.

-Ancak zorunlu trafik sigortasıyla ilgili olarak geçen yıl yapılan yasal düzenlemelerden sonra Hazine, bir anlamda ‘Hasarlarla ilgili geçmişe göre karşılık ayırmayın. Geleceği tahmin ederek fiyatlama yapın’ dedi.

Matematik ‘zarar’ diyor

Gerçekten de, o yasal düzenlemeler sonrası sigorta şirketleri büyük ölçüde geleceği tahmin edebilir hale geldi. Bu nedenle fiyatlar da düşmeye başladı. Belki de, 2018’de bugünkü tavan seviyelerine ulaşacaktı.

-Hukuki sistem, hâkim kararları önemli olacak. Düzenlemeler uygulanır, kamu bazı alacaklarından feragat eder ve hasarda geriye dönülmezse bu fiyatlarla sistem yürür.

-Tavan uygulamasına bugünden bakıldığında, matematik bu yıl için ‘zarar’ gösteriyor.

-Bir sigorta zorunluysa, sigorta şirketleri bundan para kazanmamalı ama zarar da etmemeli.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler