Arif Kızılyalın

Başakşehir ve Tank Palet Fabrikası!

30 Mart 2019 Cumartesi

Yerel seçimlere 24 saat kaldı. Gündem yerli ve millilik. Kim daha çok yerli, kim daha çok milli tartışması aldı başını gidiyor. Gerçi ülkeyi yıllardır yönetenlerin Suriye’den patates, Özbekistan’dan soğan, Arjantin’den mercimek ithal ederken, samanı bile Romanya’dan alırken, yerli ve millilikten söz etmesi trajik bir durum.
Daha trajiği Sakarya’daki Tank Palet Fabrikası’nın, Katarlıların işletmesine verilmesi.
Gerekçe ise modernizasyon masrafı.
50 milyon dolar bulamamış koca ülke; vermiş Tank Palet Fabrikası’nı Katarlı Şeyh’e. Kazara Türkiye bir kara savaşının ortasında kalsa, Şeyh efendinin sakalını avuçlamasını bekleyeceğiz.
Şimdi diyeceksiniz ki, bunun sporla ne ilgisi var?
Var efendim!
Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın futbol merakını hepimiz biliyoruz. Son dönemde de özellikle Süper Lig lideri Başakşehir’in 1 numaralı taraftarı oldu. Mitinglerde, TV programlarında Başakşehir’i destekleyen açıklamalar yapıyor. Gerçi biz kendisini Fenerbahçe ve Rizesporlu biliyorduk ama yeni gözdesi Başakşehir FK.
İşin kötüsü, ülkede futbolu yönetenler de durumdan vaziyet çıkaran tipler olduklarından, Başakşehir’in önü kar küreme makinesi ile açılıyor. Video hakem uygulaması VAR, adeta onlara çalışıyor. Galatasaraylının, Fenerbahçelinin, Beşiktaşlının hakkı yeniyor.
Ama, bu yazının konusu Başakşehir’in kollanması değil. Biz Sayın Cumhurbaşkanı’nın, “Çok cüzi rakamlara kuruldu, iyi bir örnek” dediği Başakşehir’in futbolcularına ödediği paralara değineceğiz.
Öncelikle, birileri Erdoğan’a yanlış bilgi vermiş, çünkü Sayın Cumhurbaşkanı’nın dediği gibi cüzi rakamlara kurulmamış meşhur Başakşehir! Örneğin Barcelona’dan şartlı kiralanan Arda’nın 1.5 yıllık maliyeti 6 milyon Avro, Adebayor 4 milyon civarı bir paraya oynuyor yıllık, Robinho, Demba Ba, Visca, Gökhan, Emre 2’şer milyon Avro maliyetli isimler. Kadronun tamamamını düşündüğünüzde çıplak maaş 35-40 milyon Avro. Galibiyet primleri, şunlar, bunlar, vergiler dediğinizde önünüze 50 milyon Avro gibi bir hesap çıkıyor.
İşte yazının bam teli de burası; Sakarya Tank Palet Fabrikası’na 50 milyon dolar revizyon parası bulamazken Türkiye, Sayın Cumhurbaşkanı’nın ‘takımı’ Başakşehir’e 50 milyon Avro’luk kaynak sağlayabiliyor.
Şimdi birileri çıkıp sakın, “Ama kedileri kazanıyorlar” falan demesin.
İstanbul’da 2750 takım dururken kendilerine stat hediye edilen tek kulüp Başakşehir. İBB iştiraklerinin forma ve benzeri alanlara reklam verdiği yegâne kulüp de Başakşehir. Hatta bakanlık bünyesindeki 2 kişinin (Turizm-Sağlık) ilk göz ağrısı da Başakşehir. AKP müteahhidi Kalyon inşaatın sponsorluğu da cabası!
Demek ki, Sayın Cumhurbaşkanımız, ‘ben kurdum’ dediği Başakşehir’i maliyetleri kısıp altyapıya döndürsek, Sakarya Tank Palet Fabrikası gayet güzel modernize eder, Katarlı biraderlere mahkûm kalmazdık!
O yüzden, piyasada dolaşan yerli ve millilik hezeyanlarına pek inanmayın.
TSK’nin can damarına 50 milyon dolar bulamazken, bir semt takımına 50 milyon Avro bulan sistem, yerli ve millilikten söz edemez.
Not: Bazı dostlarımız, Başakşehir olayını fazlaca yazdığımızdan şikâyetçi. Geçen ay içinde de Yıldırım Demimören- Bahis ihalesi konusunu gündeme getirdiğimizde benzeri eleştiriler aldık; yeter dediler! Yetmez dedik! Yazdık, Demirören, federasyon başkanlığını bıraktı, Cumhuriyet’in dürüst haberciliği sonucu. Şimdi kısmetse sıra proje takımı Başakşehir’in 2750 İstanbul kulübü ile aynı haklara sahip olmasına geldi. Önümüzdeki günlerde o da olur, çünkü her belediye bir semt takımına bu kadar para vermez!



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

25 Nisan! 24 Nisan 2024
Yeni TFF Başkanı! 20 Nisan 2024
Ekmek yoksa ıstakoz ye! 17 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları