Cüneyt Arcayürek

Kaybedenler Kazananlar

21 Kasım 2008 Cuma

Kazananlar-kaybedenler listesi hayli kalabalık.

Bush kaybetti, Obama kazandı.

Finans dünyası kaybetti, global kriz kazandı.

RTE IMFye açtığı savaşı kaybetti, IMF kazandı.

Ve... 80 yıla yakın sürede devrimleri kemiren irtica virüsünün; çoğu zaman sinsi, kimi zaman açık sürdürdüğü savaşım sonunda:

Çarşaf kazandı, kılık kıyafet devrimi kaybetti.

***

Bir tören ve yığın yığın gerekçe:

Belli başlıları; Siyaseti artık yukarıya çekelim, kimseyi kılığıyla, kıyafetiyle yargılamayalım... Kültür muhafazakârlığıyla siyasi tercihi ayıralım...

Çarşafa bünyende yer vermeyi bu gerekçelere dayadın mı; üniversitelerde ve kamusal alanda türbana neden karşı çıktığını, bugün söylediğini dün niçin yerine getirmediğini, önceleri kültür muhafazakârlığıyla siyasal tercihi birbirinden neden ayırmadığını, ülkeyi bir baştan öteki başa yıllardır niçin çalkantılara bıraktığını sormazlar mı?

Dön dolaş AKPnin insanların kılık kıyafeti ile uğraşılmamasını savunan politikalarına yanaş. Birdenbire kılık kıyafet konusunda AKP ile aynı doğrultuda olduğunu ifade eden açıklamalar yap!

Olmaması gerekirdi; ama oldu.

***

Bugün kimseyi kılık kıyafeti ile yargılamayalım dedin mi, dedin; çağdaş yaşama karşı kapanmayı savunan gericileri tutamazsın gayri. Yeri ve zamanı gelir, üniversitelerde de kamu alanında da türbana şapka çıkar derler.

Sözcülerinden Mustafa Özyürek, CHPnin anlayış ve tutumunda hiçbir değişiklik yok, diyor. Ancak bu türden söylemlerle saf partilileri, yeniden seçilmeme tehlikesini göze alamayan milletvekillerini kandırabilir, inandırabilirsin.

Evet ama; kara çarşaflıya başköşede itibar göstermenin arkasında yatan gerçek nedir? İstanbul İl Başkanının dâhiyane buluşuyla yerel seçimlerde varoşlardaki kara çarşafla türbanı kazanmak!

Partiye üye olan kara çarşaflının zincirlerini ve bir kuşatmayı kırdığı gibi söylemlerin ne ölçüde değeri olduğunu Mart 2009da hep birlikte göreceğiz.

Atatürkün kadını ayrımsız insan yapan devrimini bir hamlede çöpe at, kara çarşafı ödüllendir! Batılı kalmaya direnenlerin diliyle bravo, din diliyle alkışlayanların söylemiyle maşallah!

Gericiler, şeriatçılar, laiklik karşıtları göğüslerinde CHP rozetli kara çarşaflıları gördükçe ellerini göğe kaldırıp Bize bugünleri de gösterdin Yarabbi! diye dua ediyor olmalılar. Mustafa Kemaller ise Bugünleri de görecek miydik? diye içlerine kapanıyorlar.

***

Kara çarşafın devrimleri koruyup kollayan bir siyasi partiye üye olmasını daha çok dincilikten laikliğe dönen Ahmet Hakan gibilerle, CHP şayet ideoloji partisi değil, kitle partisi ise kara çarşafı kucaklamasını doğru bulan -örneğin Kocaeli Üniversitesinden Prof. Fuat Keyman gibi- bilim adamları destekliyor.

AKP yandaşı olan -örneğin Fehmi Koru gibi- kimi yazarlar ise çarşaf olayını yerel seçimle ilgili bir oyun olarak görüyor.

TVlerden biri kamerayı sokağa çıkardı; türbanlı, kapalı, hatta çarşaflı kadınlara CHP üyeliğini sordu.

Yüzleri gülüyor. Nihayet türbana, çarşafa karşı çıkan bir partinin dönüp dolaşıp gerçeği gördüğünü dolaylı biçimde ifade ediyorlar.

***

Atatürkün yanında tam 12 yıl gece gündüz -kendi tanımına göre- kütüphanecilik yapan Nuri Ulusu; son günlerde yayımlanan Atatürkün Yanı Başında isimli kitabında bir düğünde geçen olayı anlatıyor.

Atatürk; katılanlar arasında üzerinde simsiyah bir tuvalet, ancak başında da siyah bir örtü olan bir hanımefendinin yanına gidiyor, kendine has nezaketiyle; Hanımefendi, kıyafetiniz çok güzel, otururken de sizi izledim diyor:

...Her şey güzel de şu başınızdaki siyah örtüyü anlayamadım. Ben artık kara çarşaflar ve kara peçeler, başörtüleri pek istemiyorum, müsaade eder misiniz, şunu kafanızdan çıkarıp atayım...

Sonra... Atatürk, hanımefendinin başörtüsünü eliyle zarif bir şekilde çıkarıp yanında bulunan beye verdi ve ilave etti:

...Bu güzel saçlar kapatılır mı hiç?..

Oysa bugün kadın kapanıyor. Geriye adım atan partilerde anlayış birlikteliği yaşanıyor. Siyasal partiler artık kara çarşafa, türbana kucak açıyorlar.

Oy peşinde, doludizgin seçime koşuyorlar.

CHP cüppe, sarık, peçe, kara çarşaf gibi kıyafetlerin giyilmesini yasaklayan 2590 sayılı Kılık Kıyafet Yasasının kara çarşafa (tabii türbana) yasak getirmediğine inanıyor.

MHP, Alevi vatandaşları kazanmanın peşinde.

AKP mi? Malumu ilan edecek değiliz.

Oy dedin mi ne devrim, ne de çağdaş yaşam koşulları. Partiler arası uzlaşma olmaz derlerdi; öyle mi? Al sana uzlaşma!..



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Viraj ustası 10 Mayıs 2015
Ya sen nesin? 9 Mayıs 2015
Anlamaz 8 Mayıs 2015

Günün Köşe Yazıları