Mümtaz Soysal

Çarşafa Dolanış

23 Kasım 2008 Pazar

DEYİM, aslında yatak çarşafıyla ilgili ama, demek ki kara çarşaf için de kullanılabilirmiş. Bir parti genel başkanı, iki hanımın çarşaflarına birer rozet taktı, yer yerinden oynadı; yetmiş beş milyonluk koskoca bir toplum, sanki başka derdi yokmuş gibi, ortasından çat diye çatlayıp çarşafa dolandı, içinden çıkamıyor... Şimdi hep bu konuşulmakta, her gazetede, ekranda, kahvede bu var.

Kimilerince, yapılan doğrudur. Başbakan, biraz kinayeli de olsa, Ülkede iyi şeyler oluyor dedi; Adalet Bakanı, yorum soran gazetecilere Günaydın! diye seslendi. Dolanışın lideri de Ezber bozuyoruz, kadınlar yakında zincirlerini kıracaklar havasında. Tesettür cephesinde, zafer kıvancı.

Kimilerinde tam bir matem hüznü. Bir kale daha düştünün üzüntüsü. Her şeye razıydık ama, bize bunu yapmayacaktı deniyor. Genel Başkanın Genel Sekreterine göre, ısıtılan sudaki kurbağa misali, bu gidişle yavaş yavaş haşlanarak ölecek olan devrimci cumhuriyettir. Galiba sıkmabaş gibi çarşafı da irtica simgesi sayan partili hanımlar başta olmak üzere, taban aynı üzüntüyü paylaşıyor. Eskiden köylerde şalvar yırtıp entari giydirenler artık yok ama, yine de kara çarşaf yırtarak öfke gideren kadın üyeler çıkabilir içlerinden.

Bir de bu konunun orta yolcuları var medyada. Basının eski kalemleri, Seçim taktiği olarak öbür cephenin Alevilere destek atağına bununla karşılık verilebilir; yeter ki seçim sonrasında bir genel tutuma dönüşmesin demekteler.

Fakat şu ilginç: Ne parti içinde ne de dışında, kimse Sırası mı böyle tartışmanın, ülkenin derdi bu mu? Üretimsizliğe, işsizliğe, özelleştirme talanına, yolsuzluğa, IMFye yeniden teslim oluşa, Kıbrısın altımızdan çekilme girişimine, denizde Kaş karşısındaki Meise kadar sokulan Yunanın pervasız isteklerine ve dünyanın soykırım çullanışına öncelik vermek varken, bu ne biçim hafifliktir ki hep birlikte çarşafa dolanıp durmaktayız diye sormuyor.

Gerçi Bu da cumhuriyetin laiklik temelini yıkmanın bir parçasıdır; arkası çorap söküğü gibi gelince o tam karanlıkta hiçbir sorun çözülmez dense de, bu noktaya sürüklenişte ekonomi, hukuk ve dış politika alanlarındaki büyük yanlışların, Türkiyenin Türkiye dışından yönetilişinin hiç mi payı yoktur? Kara çarşafla oyalanmak yerine, ülkenin uyanık insanlarını aynı cephede yan yana getirip karanlığa karşı tek aday ve tek listeyle atağa geçmek için kafa yormak daha doğru olmaz mı?

[email protected]



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Çelişki Korkusu 19 Mart 2014
Acı 14 Mart 2014

Günün Köşe Yazıları