Bilişim '08

26 Kasım 2008 Çarşamba

Bilişim’08 (25. Bilişim Kurultayı), “Yakınsama” sloganıyla Ankara’da gerçekleştirildi.

Türkiye Bilişim Derneği Başkanı Turhan Menteş’in açılışını yaptığı etkinlikte “İletişim Teknolojileri Günü”nde, “İletişim Teknolojilerinin Ekonomik Verimliliğe Etkileri” değerlendirildi ve “Mobil Devlet Uygulamaları Örnekleri” anlatıldı.

Bilişim 08’de “İnternete Sansür” olarak adlandırılan 5651’in 1 yılı da değerlendirildi. Bekleneceği gibi hemen herkes interneti sansürlemenin olanaksızlığını ve yanlışlığını yeni baştan anlattı.

Türkiye’den erişimi engellenen sitelerin bir kitaba kızıp kütüphaneyi yakmaktan farksız olduğu dile getirildi.

Doç. Dr. Mustafa Akgül, Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak, Yrd. Doç. Dr. Leyla Keser Berber ve avukat Nihat Karslı’nın katıldığı “İnternet Yönetişiminde İnsan Hakları” başlıklı oturum çok verimli bilgiler almamıza vesile oldu.

Yine oturum başkanlığını Prof. Dr. Eşref Adalı’nın yaptığı bilişim suçları oturumuna Yargıtay 11. Ceza Dairesi Üyesi Sedat Bakıcı, Dr. Hakan Kızılaslan, Dr. Nuri Temür ve Av. Gökhan Gökçe katıldı. Bu oturum da benzer şekilde sansür yasası üzerinde yoğunlaşarak tamamlandı.

Ayrıca TBD Onursal Başkanı Prof. Dr. Aydın Köksal’ın da konuşmacı olduğu “Matematiksel Bilgisayar Dili: Türkçe” oturumda, bilgisayar diliyle Türkçe arasındaki yakın ilişki irdelendi. Türkçenin ne kadar zengin bir olduğunu örnekleriyle anlatan TBD’nin onursal başkanı Aydın Köksal dilimizin ne kadar matematiğe yatkın olduğunu anlattı. Prof. Aydın Köksal aynı zamanda Türkçeye “bilgisayar” kelimesini kazandıran isim.

Prof. Aydın Köksal’ın yönettiği Matematiksel Bilgisayar Dili: Türkçe oturumunda konuşan Çetin Çetintürk ise bu ilişkinin nasıl kurgulandığını ve matematiksel çözümlemeler sayesinde Türkçe konuşulanları yazıya dönüştüren programların çalışma prensibini anlattı.

Bir diğer önemli oturum da “Bilişimde Örgütlenme” başlığını taşıyordu. Füsun Nebil moderatörlüğündeki Panelde, CHP Milletvekili Osman Coşkunoğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan Sadettin Akyıl, Global Union’dan Lorenzo de Santis, sendika avukatları Gökhan Candoğan ve Serkan Mercimek ile eski IBM çalışanı Nedim Akay yer aldılar.

CHP milletvekili Osman Coşkun-oğlu, “Bilişimde personelin yatırım olarak görülmesi” gerektiğini söyledi. IBM’deki sendikal hareketleri desteklediğini belirten Coşkunoğlu, örnek olarak ekonomi alanında Dünya’nın en liberal kürsülerinden birisi olan Chicago Üniversitesi ekonomi bölümünden Gary Becker’in nobel ödülü aldığı çalışmasını şöyle özetledi:

“Bir fakir ailenin çocuğunu okula göndermek yerine çalıştırmak zorunda kalıyor. Oysa devlet bu aileyi çocuğu okula göndermesi için sübvanse ederse, o ülke daha çabuk kalkınıyor.”

[email protected]



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

İnternet Manifestosu 30 Eylül 2009
Ah Keşke, Keşke... 4 Şubat 2009

Günün Köşe Yazıları