Krizi Fırsata Dönüştürmek: Bilişim, Yenilikçilik vs.

27 Kasım 2008 Perşembe

Krizi fırsata dönüştürmeklafı kriz dönemlerinde pek sarf edilir. Şu son günlerde de sıklıkla duyuyoruz farklı çevrelerde... Kastedilen fırsatçılık, krizi bahane ederek işten adam çıkarmak ya da birilerinin zorluklarından istifade ederek para kazanmak değil. Farklı beceri ya da stratejiler geliştirerek kişi ya da kuruluşların bulundukları pozisyonları güçlendirmeleri ya da yeni alanlarda varlık göstermeleri... Peki Türkiyenin krizi fırsata dönüştürmesi mümkün mü?

Sorunun yanıtı insan kaynağını katma değere dönüştürebilme ve doğru stratejiler oluşturabilme yeteneğinde yatıyor. Ve maalesef bugüne kadar yığınla kriz yaşayan Türkiye bunları fırsata dönüştürebilmeyi başaramadı; biri hariç: 2001 krizi bankacılık sisteminin reformuna ve güçlendirilmesine yaradı.

Küçük bireysel başarılar dışında, bir ya da birkaç alanda Türkiyenin rekabet gücünde sıçrama yaptırabilecek bir atılım ise yaşanamadı ne yazık ki... Ülkemizin bilgi toplumu insanları Aman bu kez fırsat kaçmasındiye bir ağızdan uyarıyor ve önerilerini sıralıyorlar. Ben bilgi toplumu insanlarını Sahip oldukları fikir, bilgi ve ürünü katma değere dönüştürme becerisine sahip kişilerolarak tanımlıyorum. Türkiye Bilişim Vakfı Başkanı Faruk Eczacıbaşı ortak sese tercüman oluyor: Kriz dönemleri yaratıcılığın ve yenilikçiliğin yok edildiği dönemlerdir. Para ilk olarak lüksdiye kabul edilen inovasyon ve teknoloji yatırımlarından kısılır. Bilgi teknolojilerinin uzun dönemli kaldıraç gücü göz ardı edilir.

Bilişim dünyasının önde gelen temsilcilerinin bir arada bulunduğu bir sohbet toplantısı...

Önerilerden biri insan kaynağı odaklı. Neden?

Çünkü hızlı eğitimlerle yeni teknolojiye kolayca adapte olabilecek genç ve dinamik bir nüfusa sahibiz. Asla pozitif enerjiye ve nitelikli işgücüne dönüştüremediğimiz; aksine hedefsiz, umutsuz, işsiz, her an ortaya çıkma potansiyeli yüksek bir sosyal patlamanın olası neferleri bunlar...

Türkiye Bilişim Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜBİSAD) Başkanı Tuğrul Tekbulut Keşke Başbakan duble yollara verdiği önemi bilişime de verse... Lise mezunu ameleler yaratmak yerine hızlı eğitimlerle onları sektörde değerlendirebilsekdiyor ve Hindistan örneğini veriyor:Oradaki altyapı yatırımları hâlâ Türkiyenin çok gerisinde. Buna karşın 60 milyar doların üzerinde bilişim ihracatına sahip.

Bilişim sadece yüksek teknoloji değil, yarattığımız küçük işlerin sosyal etkisi çok fazla. Türkiyenin müthiş bir potansiyeli ve önünde sadece 10 senesi vardiyen Eczacıbaşı Holding Bilgi ve İletişim Sistemleri Koordinatörü Levent Kızıltan, Turkcellin Diyarbakırda açtığı çağrı merkezinin önemini vurgulayarak Orada çalışan gençler mutlu ve umutlu. Motivasyonları yüksek. Neden GAP bölgesinde bilişim merkezi kurulmuyor?diyor.

Bülent Gönç, bilişim sektörünün duayenlerinden... Koç Sistemde başarılı işlere imza atan bir isim. 2001 krizinde kaybedilen beyin gücünü anımsatıyor: O dönem Bilgi Teknolojileri alanında çalışan binlerce insan işsiz kaldı. Kimi yurtdışına yerleşti, kimi bambaşka alanlara yöneldi. Katma değer yaratma gücüne sahip insanımıza sahip çıkamadık. Hiç olmazsa şimdi önlem alalım.

Eczacıbaşının 2008 Küresel Rekabet Endeksinden aktardığı rakamlar gerçeği yalın biçimde ortaya koyuyor. 2006da 59. sırada olan Türkiye 2007de biraz kımıldayarak 53. sıraya yükselmiş; ancak 2008de 10 basamak birden gerileyerek 63. olmuş.

Bilişimciler, en fazla üniversitenin, en yaratıcı beyinlerin ve en fazla üniversiteli işsizlerin bulunduğu İstanbulda Bilişim Vadisi kurulması için hükümet nezdindeki girişimlerini sürdürüyorlar. Galatasaraya Seyrantepeyi veren zihniyet, Ar-Ge ve inovasyon merkezi için de kent merkezinde makul barınma bedellerinin ödeneceği bir yer bulacaktırumudunu taşıyarak...

YouTubeun 6 aydır kullanıcıya yasaklı olduğu, bunun yanı sıra 1500 internet sitesine erişimin engellendiği Türkiyede, bir yandan türbanı demokrasi adına koruyup öte yandan internete erişim yasağı konusunda sessiz kalan zihniyetle neler yapılabileceği ise bambaşka bir soru işareti...

[email protected]



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Biz modern insanlar... 12 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları