Cüneyt Arcayürek

Bu Dönem…

14 Ocak 2014 Salı

Bu iktidar uzlaşı nedir bilmiyor dedirtmemek için Adalet Bakanı, muhafefet partileriyle bir araya gelerek yeni bir HSYK yasası yapmaya hazır olduklarını söylüyor.
Ya da muhalefet bir teklif taslağıyla gelsin; o zaman AKP Grubu’nun önerdiği HSYK’yi eski halinden de beter bir biçime getirecek teklifi geri alacaklarını açıklıyor.
Olumlu izlenimi veren önerilere CHP, önce tartıştığımız teklifi geri al deyince, Adalet Bakanı söz konusu olmadığı yanıtıyla söylediklerini, önerilerini kendi yalanlıyor.
Muhalefet muhalefet deyip, yazıp, söyleyip duruyoruz: Oysa yargıyı bir kez daha hadım etmeye girişen iktidarla Meclis komisyonunda gırtlak gırtlağa kavga eden CHP dışında diğer muhalefet partileri nerede?
Yok!

***

Yalnız CHP milletvekilleri AKP’nin yeni HSYK teklifine adım adım savaş veriyor.
Komisyonda kavgalar çıkıyor. AKP ve CHP milletvekilleri arasında hakaretler havada uçuşuyor.
Söz yerine tekmeler, yumruklar konuşuyor.
İktidarın ülkeyi uçuruma götürdüğünü söylemekten artık herhalde yorgun düşen MHP lideri ile Kürt sorunundan başka sorun düşünmeyen BDP liderini, partilerinin milletvekillerini yargının bağımsızlığı savaşında ara ki bulasın!..
Ama demokrasi mücadelesinin meşru parlamento zemininde yapılması gerektiğini savunmaya geldi mi MHP ve BDP liderleri mangalda kül bırakmıyorlar.
Yandaş yalaka basın istediği kadar CHP’nin Meclis komisyonundaki davranışlarını eleştirsin, ana muhalefetin sözden anlamayana köteğin gerekli olduğunu, yeri geldiğinde anımsatmasında yarar var...

***

Hiç boşuna umutlanmayalım.
İktidarın ana nuhalefetin mantıklı eleştirilerine bakarak geri adım atmayacağı ilk günden belliydi.
Ama CHP, baştan bilinen bu gerçeğe karşın görevini de, haftalar süreceği anlaşılan yargının bağımsızlığı kavgasını da sonuna kadar sürdürmeye elbette kararlı.
Başbakan’ın mezarlık kapısında, teklifi asla geri almayacakları, “muhalefet teklif yasalaştıktan sonra isterse Anayasa Mahkemesi’ne başvurabilir” açıklaması da gösteriyor ki; Adalet Bakanı’nın uzlaşı önerileri de zaten palavraydı.
Dışarıdan da iktidarı hukukla ilgili duyarlı davranmaya çağıran açıklamalar geliyor.
Bir müttefik daha buldu: İmralı!
Son görüştüğü BDP heyetinin açıkladığına göre Öcalan da “Yolsuzluk ve rüşvet operasyonları sürece yönelik darbe” diyor.
Adalet.org sitesinde yayımlanan ankete göre yaklaşık 3 bin yargı mensubunun yüzde 89’una göre teklif, yargı bağımsızlığına aykırı.

***

Almış başını gidiyor. RTE’yi ne iç ne de dış uyarılar ırgalar...
Başbakan, “12 Eylül 2010’da referandumla HSKY’yi bağımsız yaptık, fırsat bildiler” diyor.
Fırsat dediği de demokrasiyi ve yargı bağımsızlığını sindirmiş her ülkede olduğu gibi, bizde de savcıların yolsuzluk ve rüşvet soruşturması başlatması ve görevlerini engellemek için hükümetin aldığı hukuka aykırı önlemlere karşı HSYK’nin savcıları koruyan ve savunan bir açıklama yapması...
Hangi fırsattan söz ediyor?..
Yargıyı da bir biçimine getirerek ele geçirmeye fırsat kolluyordu.
HSKY’nin savcıları savunan açıklamasınıf fırsat bildi.
Bu dönem; asıl darbeyi savcıların hükümete değil, hükümetin savcılara darbe vurduğu…
…Başbakan’ın yargıyı Adalet Bakanı üzerinden kendine bağlamaya giriştiği dönem!..

***

RTE’nin:
“Kanun diye diye kanunu tepelediği…” dönem!  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Viraj ustası 10 Mayıs 2015
Ya sen nesin? 9 Mayıs 2015
Anlamaz 8 Mayıs 2015

Günün Köşe Yazıları