O Mutabakat!..

15 Aralık 2011 Perşembe
\n

\n

28 Haziran 2011de, Türkiye Büyük Millet Meclisinde, Türk medyasının karşısına çıkan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ne demişti:

\n

- Halkın seçtiği milletvekillerinin yemin etmesine izin vermeyen, antidemokratik ve hukuk dışı uygulamaların parçası olmayacağız. Bu anlayış, ilke ve demokrasi inancıyla yeminleri engellenen milletvekili arkadaşlarımıza yemin etme yolu açılmadıkça, biz CHP milletvekilleri de yemin etmeyeceğiz...

\n

Öyle de oldu... Aynı gün TBMMde yapılan yemin törenine CHP katılmadı... Sonra?.. Sonrası hazin!.. Günler süren polemikler, AKP ile görüşmeler, parti içinde bastırılamayan çatlak seslerve sonuçta 11 Temmuz günü CHP ile AKP arasında imzalanan mutabakat... Her iki partinin grup başkanvekilleri tarafından imzalanan, parti liderlerinin onayından geçen bu ortak metinde ne deniyordu?..

\n

- Siyaset kurumu için sorunların gündeme getirileceği, tartışılacağı, değerlendirileceği ve çözüm bulunacağı yegâne ortam TBMMdir. Siyasi partiler sorunların çözümü için TBMM zemininde olmalıdır. TBMMnin açılışından bugüne kadar yasama faaliyetine katılmamış olan milletvekillerinin Meclis çalışmalarına iştirak etmelerini ve katkı sağlamalarını arzu ediyoruz.

\n

CHPnin bu metni yeterli bulduğu ve yemin krizini bitirdiği açıklandıktan sonra Kılıçdaroğlu ne dedi peki:

\n

- Milli iradeye duyduğumuz saygının gereği yerine getirildi...

\n

Yemin krizi sürerken tükürdüklerini yalayacaklardiyen Başbakan Erdoğanın kriz sona erdiğinde söylediği ise yalnızca iki sözcükten ibaretti:

\n

- Beklentimiz de buydu!..

\n

***

\n

Aradan neredeyse 6 ay geçti...

\n

CHP ile AKPnin mutabakat metninde Meclis çalışmalarına iştirak etmeleri, katkı sağlamaları arzu edilen milletvekilleri Silivride yatmaya devam ediyorlar, hem de tek kişilik hücrelerde!.. İktidar partisi, bırakın CHP ile yapmış olduğu mutabakata uymayı, CHPnin Meclise getirdiği Tutukluluk süreleri ağır ceza davalarında 3 yılla sınırlansın önerisine bile şiddetle karşı çıkıyor!..

\n

Son olarak, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, aslında AKPnin içerideki milletvekilleri ya da yıllardır tutuklu yatanlarla ilgili, parmağını bile kıpırdatmaya niyeti olmadığını büyük bir pişkinlikle açıkladı!.. Ergin, bütçe konuşmasında, daha 6 ay önce mutabakat imzaladıkları CHPlilerin gözlerinin içine baka baka aynen şunları söyledi:

\n

- Sürelerle oynayarak uzun tutukluluk sorununu çözmeye kalkarsak arzu etmediğimiz sorunlarla karşılaşacağız maalesef... CHPnin teklifi yasalaşırsa 2 bin 427 kişi tahliye olma durumuyla karşı karşıyadır. Bunların içerisinde polis öldürenler, terör suçu işleyenler, çocuklara karşı cinsel tacizde bulunanlar da var...

\n

Getirdikleri yasa maddesiyle, yüzlerce kişinin katili Hizbullahçıları, çocuk ve kadın katillerini, tecavüzcüleri salıveren hükümetin, üstelik Adalet Bakanı söylüyor bunları, iyi mi?!

\n

Bakan Ergin, yapılması gerekeni de açıkladı:yargılama sürelerini kısaltmak!..Aynı gün, Bakanın bu konuşmasını adeta bağıra bağıra yalanlayan şu haber gazetelerin birinci sayfasındaydı: Ergenekon dosyası 1 milyon sayfayı aştı!..” Bu davalarda, bu sistemle ve bu mantıkla hızlanma olmayacağı çok açık... Hız isteyen var mı, o da ayrı bir soru tabii!.. Kısacası iktidar, Adalet Bakanının ağzından muhalefetle adeta alay ediyor!..

\n

Ayrıca iktidar partisi ya da hükümet sözcülerinin ne söylediği beni çok da fazla ilgilendirmiyor. Olaylar karşısında nasıl esnek, nasıl unutkan ya da inkârcı olabildikleri malum!.. Daha yemin krizi esnasında yazdıklarım, söylediklerim de ortada; Güvenmeyin, ne idüğü belirsiz mutabakatlarla olmaz demiştim, Yemin etmeyeceğiz dedikten sonra, net bir sonuç olmadan bırakılmaz, itibar yitirirsiniz demiştim.. Sonuç ortada!.. O nedenle, Adalet Bakanı sıfatlı kişinin bu açıklamalarından sonra CHP yönetimine soruyorum:

\n

- O mutabakatı ne yapmayı düşünüyorsunuz?..

\n

\n\n



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Ülkemizi Geri Almak 3 Ekim 2013
Ülkemizi Geri Almak 11 Temmuz 2013
İhanet!.. 4 Temmuz 2013

Günün Köşe Yazıları