Bir Bulmacamız Var

23 Şubat 2013 Cumartesi

\n

Önce bir deyimi tekrar yineleyelim: Bilmeden bilmece çözülmüyor. Bilince bulmaca kolay çözülüyor. Bilmek ise biraz sabır ve araştırma istiyor. Biz de biraz araştırınca bakın sizler için ne bulduk?

\n

Futbol ile ilgili olanlar Barcelonanın efsane başkanlarından Joan Laportayı herhalde hatırlar. Hani bizim Rüştü Reçberi Barcelonaya transfer eden başkan. Döneminde lig ve Şampiyonlar Ligine ambargo koyan başkan. Vicenc Pla ise 13 Şubat 2013 tarihine kadar adını kimsenin duymadığı mütevazı bir İspanyol vatandaşı. Ama o aynı zamanda Barcelonanın bilinçli bir kongre üyesi. İşte bu Vicenc Pla, Laporta ve onun 7 yönetim kurulu üyesini 2010 yılında, kulübü, 2002-03 sezonunda gereksiz harcamalar yaparak 66 milyon Avro zarara uğrattığı için önce LFP, yani Profesyonel Lig Birliği, bizdeki karşılığı Futbol Federasyonuna şikâyet eder. Federasyon Laporta ve arkadaşlarını aklayınca, Pla mahkemeye başvurur. Pla davayı kazanınca Laporta temyiz için yüksek mahkemeye gider. Ve sonunda yüsek mahkeme 13 Şubat 2013 tarihinde Laportanın isteğini reddederek onu, arkadaşları ile birlikte kulübe 23 milyon Avro tazminat ödemeye mahkûm eder. Şimdi tüm mahkeme masraflarını da üstlenecek olan Laporta ve arkadaşları kongre üyesi Vicenc Planın insafına kalmış konumunda, onun son kararını bekliyor. Bunun nedeni de bize biraz garip gelse de İspanyol kanunlarında böyle bir ek madde var. Kesinleşen kararın uygulanması için Vicenc Planın yani mahkemeyi kazanan kişinin karar yürürlüğe girsin demesi gerekiyor. Artık meşhur bir kişi olan Vicenc Pla kendisine uzatılan sayısız mikrofonlara verdiği beyanatta ise aynen şunları söyler: Henüz kesin kararımı vermedim ama şu anda sizlere Borçlanma olursa bunun garantisi bizlerizdiyenlerin, neden bu taahhütten vazgeçtiklerini anlamakta güçlük çekiyorum.

\n

Diğer yandan Barcelona kulüp sözcüsü ısrarla tazminatın ödenmesini talep ediyor. Şimdi İspanyada herkes ne olacağını beklerken gazete ve televizyonlar her gün bu olayı gündemlerine alarak derinliğine irdeliyor. Şimdi soruyoruz. Bu olay acaba size neyi anımsatıyor? Bir benzeri acaba bizim ülkemizde yaşandı mı? Yaşandı ise yapanın yanında kâr olarak mı kalacak yoksa bizlere defalarca söylendiği gibi Batı’yı örnek mi alacağız? Gördüğünüz gibi bilmece ve çözüm anahtarını yaşanmış bir olayı sizlere aktararak anlattık. Son sözü ve çözümünü sizlere, bir diğer deyişle yarın yapılacak mali kongreye bırakıyoruz.

\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları