Barbaros Talı

Vahim Ötesi

24 Şubat 2013 Pazar

Anabolik stereoidler ve erkeklik hormonu benzeri maddeler vücudun protein sentezini arttırarak kas kütlesini geliştiren özelliğe sahipler. Stanozolol, ilk kez Kanadalı sprinter Ben Johnsonun idrar örneğinde rastlanan; atletimiz Süreyya Ayhanın da ceza almasına neden olan etkili bir stereoid. Sporcuların analizlerde yakalanması zor diye bildikleri Stanozlolün WADAya akredite laboratuvarlar için tespit edilme sınırının 2ng. (nanogram) olduğu belirtiliyor. Ancak iki ay önce onaylanan yeni analiz yöntemiyle artık 0.03nga kadar bulunmaya başlamış.

\n

23 yaş altı ve gençler Avrupa Halter Şampiyonasına katılan beş sporcumuzda doping içeren madde tespit edilmesinin ardından Türkiye Halter Federasyonunun (THF) talebi üzerine, Uluslararası Halter Federasyonu (IWF) tarafından aynı şampiyona öncesi diğer haltercilerimizden de alınan müsabaka dışı doping kontrol örnekleri yeniden analiz edilmiş. 16 sporcuda da stanozolola rastlanmış. Aynı maddenin çok sayıda haltercide bulunması tuhaf bulunmuş. Analizin konfirmasyon prosedürü işletilerek A örnekleri tekrar işlem görmüş. Sonuç değişmemiş.

\n

Halter Federasyonunun son başkanı Hasan Akkuş, federasyon yöneticilerimiz arasında doping konusunda en hassası olarak bilinir. Verdirdiği eğitimlerle sporcu ve antrenörlerini bilinçlendiren, sıklıkla yaptırdığı doping testleriyle onlara her an teste girebilecekleri korkusunu hissettiren bir başkan. Bu çabasıyla IWFnin beğenisini kazanmış ve desteğini almış. Yönetimiyle birlikte aldığı istifa kararı ile spor dünyasına örnek olmuş bir yönetici.

\n

Spor yönetiminin pervasızca saçtığı altınlardan pay almak arzusuyla, Aman karışmayın. Sonuçta madalyalar, şampiyonluklar geliyor. Paramızı da alıyoruzduygusunun yeşerdiği iklimde dopinge savaş açmış, temiz spor anlayışı ile çalışmış başarılı bir başkanın yönetiminde yaşananlar endişe verici. Sporcunun antrenman süresi, şiddeti ve sıklığı ile verilecek dozajın bilinçli bir şekilde ayarlanması gerektiğinden doping içeren maddenin tek başına kullanılabilmesi olası değil. Antrenörlerle birlikte uygulanması gereken bir yöntem. Yani teşekkül halinde. Ancak anlaşılıyor ki durum artık tam teşekküllü halde yapılmaya başlanmış. Ölüme neden olacak zararları nedeniyle yasaklanan doping kullanımının zihinde yarattığı etki de azımsanmayacak öneme sahip. İlaçla elde edilen performansa ilaçsız ulaşamayacak olma duygusunun silinmesi pek mümkün değil. Bu nedenle, yakalananların antrenörleriyle birlikte camiadan uzaklaştırılmalarının ve yeni bir nesil yaratmanın en doğru çözüm olduğu anlaşılıyor. Aksi halde aynı şeyleri yaparak farklı sonuçlar almaya çalışacağız. Bu durumda temiz sporcuların haklarını hiçbir zaman koruyamayacağız.

\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Gazozuna Yarışma 14 Mart 2014
Merak Konusu 8 Mart 2014
Soçi’nin Ardından 2 Mart 2014

Günün Köşe Yazıları