Balyoz Sanıkları Yargıtay'da 'Hızlı' ve 'Adil' Yargı Bekliyor

28 Şubat 2013 Perşembe

\n

Balyoz davası kararı dün temyiz için Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına gönderildi. Davanın görüldüğü mahkeme, 21 ay süren yargılama sonrasında, 365 tutuklu sanığın 324ü hakkında darbeye eksik teşebbüs suçundan mahkûmiyet cezası vermişti. Kamuoyunda yargılama sürecinde izlenen usule ilişkin eleştiriler, verilen ağır kararlarla daha da arttı. Hüküm giyen sanıklardan Ergin Saygunun ancak ameliyat masasında tahliye edilmesi, Cumhurbaşkanı, Başbakan ve diğer yetkililerin uzun tutukluluk süreleri konusundaki eleştirel yaklaşımları sürecin insani açıdan da bir kez daha sorgulanmasına neden oldu.

\n

Balyoz davasının Yargıtaydaki temyiz sürecinin, başsavcılık aşamasında tetkik savcısı sayısı artırılarak, daha sonra gideceği 9. Ceza Dairesinde bekleyen diğer davaların önüne çekilmek suretiyle hızlandırılması gündemde. Ancak cezaevindeki tutuklu sanıklar hızlıolduğu kadar adil de bir temyiz süreci görmek istiyor. Dün görüştüğümüz sanık avukatlarından Celal Ülgen, 324 tutuklu sanığın Yargıtay aşamasından 3 temel beklentisini şöyle dile getirdi:

\n

1. Bu yargılamada usul hükümleri hiçe sayıldı. Oysaki usul özgürlüklerin güvencesidir. Bu nedenle Yargıtayın işin esasına girmeden önce usul açısından bir değerlendirme yapması önemlidir ve gereklidir. Nedir usul hataları? Tutuklama yerine getirilen adli kontrol mekanizmaları görmezden gelinmiş, delillerin hâkim önünde tartışılması ve değerlendirilmesi aşaması atlanmış, savunma tanıklarının dinlenmesi talebi reddedilmiştir.

\n

2. Usule uygun olmayan, üretilmiş delillerin hükme esas alınamayacağı yolunda bir karar beklemekteyiz. Uygar ve demokrat bir ülkede olması gereken budur çünkü. Yargılama sırasında tüm isteklerimize rağmen kendi güvendikleri kuruma, TÜBİTAK’a dahi göndermediler bu CDleri. Bilirkişi incelemesi yapılmadı. Sırf bu nedenle bile kararın bozulması lazım.

\n

3. Son olarak da savunmaya saygının yargının olmazsa olmaz unsuru olduğu kabul edilmelidir. Yargılama sırasında savunmanın yaşadığı sıkıntılar dikkate alınmalıdır.

\n

Kamuoyunun beklentisi, Yargıtaydaki savcı ve hâkimlerin sadece süratiyle değil, adaletiyle de vicdanları rahatlatacak bir karara varması.

\n

3 Mart’ta Neden Tandoğan’dayız

\n

\n

Onlarca demokratik kitle örgütü ve siyasi parti, 3 Mart Pazar günü saat 13.00te başkentte, Tandoğan Meydanında bir araya geliyor. 3 Mart - 3 Devrim Yasası: Karanlığa Karşı Haklarımız İçin Yurttaş Buluşması ismiyle düzenlenen mitingin ortak çağrısı şöyle:

\n

Cumhuriyet, bağımsızlık, laiklik için

\n

Çağdaş, bilimsel eğitim için,

\n

Adalet ve demokrasi için,

\n

Savaşa Hayır demek için,

\n

Bilim ve sanat için,

\n

Çocuklarımız, kadınlarımız, engellilerimiz için,

\n

Emek ve emekçilerimiz, emeklilerimiz için,

\n

Ormanlarımız, kuşlarımız, ırmaklarımız için,

\n

İnsanca yaşamak, hakça paylaşmak için,

\n

Ulusal onurumuz için,

\n

Tüm yurtseverler Tandoğana...

\n

Pazar günü bu hedeflere gönülden bağlı herkesle birlikte Tandoğanda olacağız.

\n

Bekleriz...

\n

\n



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Büyü Bozuluyor 26 Ocak 2015

Günün Köşe Yazıları