Hikmet Altınkaynak

Beşiktaş’ın Birleştirici Gücü: CHP…

16 Mart 2014 Pazar

Her seçim beraberinde değişiklik getirir. Bazen yönetici kalır, meclis değişir; bazen ikisi de değişir. Bunu yapan seçmendir. 30 Mart seçimlerinde Beşiktaş’ta başkan da belediye meclisi de değişiyor. Seçmenin hangi partiyi seçeceği çok açık. Bilinmeyense, kaç oyla seçeceği…
Çünkü Beşiktaş, CHP oylarının en yüksek olduğu ilçelerden biri. 2009 yerel seçimlerine bir bakalım. Bu seçimlere 21 parti katıldı, bunlardan 12’si sıfır çekti, 6-12 arasındaki partilerin oy oranı sıfırı aşamadı, oy oranı yüzde 1’i aşan ilk beş partinin oy oranı ile aldığı oylarsa şöyle: CHP: yüzde 68.9 (80.846), AKP: yüzde 15.8 (18.524), DSP: yüzde 7.6 (8.863), MHP: yüzde 4.3 (4.992), SP: yüzde 1.1 (1.303).
Şimdi bu oranlar değişmedi mi derseniz, elbette değişti. Ama bu değişme tıpkı CHP’nin ülke düzeyinde artan oyları gibi dersem, yanlış olmaz. Bunu söylerken tek ölçütüm CHP’nin ülke düzeyinde artan oyları değil, başka ölçütler de var. Örneğin 2009’da sandığa gitmeyen seçmenler ve artık herkesin toplumda huzurun, barışın darmadağın olduğunu görmesi ve CHP’nin Türkiye’nin birleştirici gücü olduğuna inanması var.
Öte yandan CHP’nin 2009 yerel seçimlerinde Beşiktaş’ta aldığı oy boşuna değildi. Çünkü Beşiktaş, önceki genel başkanlardan Altan Öymen’in, görevdeki genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun, genel başkan yardımcısı Sezgin Tanrıkulu’nun, genel sekreter Bihlun Tamaylıgil’in de seçim çevresi. Çünkü çağdaş bir nüfus yaşıyor. İlçenin kültürel yaşamında 9 üniversite, yurtlar, dershaneler, Beşiktaş Çarşı, BJK, 80 dolayında STK, 6 kültür merkezi, 4 müze, sinema ve tiyatrolar ile 221 okul var…
Ulusal ve yerel gazeteler, televizyon ve radyolar var. Kadıköy, Üsküdar, Ortaköy, Bebek, Arnavutköy iskeleleri var. Her gün Beşiktaş’ın nüfusu 1 milyonu buluyor.
2. Abdülhamit’in oturduğu Yıldız Sarayı ve Dolmabahçe Sarayı ile Mustafa Kemal Atatürk’ün 16 Mayıs 1919’da Samsun’a Bandırma Vapuru ile açılmadan önce, annesini ziyaret ettiği Zübeyde Hanım’ın yaşadığı ev burada. Boğaziçi Köprüsü’nün Avrupa yakası ayağı Beşiktaş’ta. Yani Beşiktaş’ın tarihsel, kültürel ve turistik önemi var.
Beşiktaş, geçmişte Tevfik Fikret’ten Behçet Necatigil’e, İlhan Selçuk’tan Turhan Selçuk’a; şimdilerde Hasan Pulur’dan Rahmi Turan’a Oktay Ekşi’den Emre Kongar’a, Yalçın Bayer’den Kâmil Masaracı’ya şair, yazar, gazeteci, sporcu ve akademisyenlerin yoğun olarak yaşadığı bir kent.
Bu liste çok yönlü uzatılabilir. Ama amacım bu değil. Amacım Beşiktaş’ın birleştirici gücü CHP yanı sıra, CHP’nin belediye başkan adayı avukat Murat Hazinedar’ı da anlatmak.
Hazinedar, 1971 İstanbul doğumlu, genç bir avukat. Kabataş Lisesi’nde okumuş, İstanbul Hukuk’u bitirmiş. Geçen haftalarda günlük programını öğrenip (murathazinedar.com) birkaç etkinliğine katıldım, ekibini tanıdım, projelerini anlattığı NTV Seçime Doğru programını izledim. Son olarak Dördüncü Levent seçim ofisi açılışındaydım. İstanbul Milletvekili Oktay Ekşi ile beraber sohbet ederken geldi, “Oktay Amca” diye seslenip zorla elini öptü. Meğer Ordu Fatsalı olarak (Oktay Bey Mesudiyeli) tanışıyorlarmış. Oktay Bey onu, o Oktay Bey’i öven konuşmalar yaptılar. Oktay Bey bana da “Murat’ı tanıyorum, çalışkan bir genç, çok başarılı olacak” dedi. Bana göre de olacak.
Genç, enerjik, gülümseyen yüzüyle çevresine toplananların sayısı günbegün artıyor. Her konuşmasında kendini bu göreve layık gören Kemal Kılıçdaroğlu’na, Mustafa Sarıgül’e ve on yıldır Beşiktaş’a hizmet eden İsmail Ünal’a ve seçim çalışmalarını örgütleyen CHP Beşiktaş İlçe Başkanı İlker Uygun’a teşekkür ediyor.
Böyle bir durumda Beşiktaş’ın birleştirici gücü CHP ve CHP’nin başkan adayı Murat Hazinedar olmaz mı?
Böyle bir durumda Berkin’ler öldürülmesin diye birleşmek gerekmez mi?  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Okullar tatildeyken... 26 Ocak 2023

Günün Köşe Yazıları