Ali Şeker ve Mahmut Tanal'dan açıklama

Abone Ol google-news

3. havalimanı işçilerinin yargılandığı davanın üçüncü duruşmasına bir güvenlik görevlisinin silahı ile katılması tepki çekti.

26 Haziran 2019 Çarşamba, 17:13

3. havalimanı işçilerinin yargılandığı davanın üçüncü duruşmasına bir güvenlik görevlisinin silahı ile katılması tepki çekti.

İstanbul Havalimanı şantiyesindeki kötü çalışma ve iş cinayetlerine karşı gerçekleştirdikleri eylemlerin ardından tutuklanan, ilk duruşmada serbest bırakılan işçi ve sendikacıların yargılandığı davanın 3. duruşması Gaziosmanpaşa Adliyesi’nde görüldü. Duruşmaya güvenlik görevlisinin silahla girmesine işçiler, "Silahların gölgesinde mahkeme yapılmaz" ifadeleriyle tepki gösterildi.

Davayı CHP Milletvekili Ali Şeker, CHP Milletvekili Mahmut Tanal, 3. Havalimanı İşçileriyle Dayanışma Platformu, Dev Yapı-İş ve İnşaat İşçileri Sendikası yöneticileri ve çok sayıda işçi izledi.

Duruşmanın yapıldığı salonun küçük olması tartışmaya neden oldu. Duruşmayı sanık ile avukatlardan bazıları ve birlikte CHP'li Şeker ayakta kalırken basın mensupları ise yerde oturarak izledi. Bir güvenlik görevlisinin silahıyla birlikte duruşmaya katılmasıda tepkiye neden oldu. İşçiler bu duruma, "Silahların gölgesinde mahkeme yapılmaz" diye tepki gösterdi.

Avukatlar mahkemeye silahla girişin kanunsuz olduğunu ve güvenlik görevlisinin silahsız kalmasını talep etti. Hakim ise "bunu sonra talep edersiniz" dedi.

İşçilere destek verdiği için tutuklanan Dev Yapı İş Başkanı Özgür Karabulut, "O gün 40 kişilik işçi otobüsüne 75 kişi bindiriliyordu bugünde 30 kişilik bir duruşma salonuna 80 kişi alınmaya çalışılıyor" dedi.

Hakimden "zorlama hapsi"

3. havalimanı alanında işçilere dönüm faliyet yürüten Mola kafede çalışan İrfan Çelik işçilerin eylemi sırasında darp edildiğini ve aracına zarar verildiğini iddia etti. Müşteki Çelik, kendisini darp edenleri teşhis edemeyeceğini ve darp raporu olmadığını belirtti. Çelik'in "ben gariban biriyim hatırlayamam" demesi üzerine "garibanların hafızası iyidir" diyen Dev Yapı İş Başkanı Özgür Karabulut'un ifadesini hakimin kayda geçirmesi üzerine, bir çok işçi de kendilerinin de aynı şekilde araya girdiğini belirterek isimlerini zapta geçirdi. Hakim bu duruma karşı "araya girme durumunda zorlama hapsi olduğunu" belirtti.

Avukatlardan hakime tepki

Savunma avukatları darp edildiğini iddia eden Çelik'e arabasına vuranların bu salondakiler olup olmadığını sorması üzerine "salondakiler değil" dedi. Hakim araya girerek "Bunlardı ya da değildi ayırt ededebilir misin" şeklinde sorması avukatlar tarafından taraflı davranıldığını belirterek tepkiye gösterdi. Avukatlar tarafından şikayetçi olan kişiye eylemin yeri ve saati sorulması üzerine kişinin olayın yemekhanede başladığını söylediği üzerine hakim müdahil olarak "kendiyle ilgisiz şeylere bilmiyorum diyebilirsin" dedi.

"Geçirmiyorum"

3. havalimanı işçilerinin yargılandığı davada avukatların ve tarafların beyanlarının hakimin zabıta geçirirken doğrudan değil yorum yaparak filtrelemesi üzerine sıkça itiraz yaşandı. Hakim bazı ifadeleri "geçirmiyorum" diyerek zapta geçirmedi.

3. havalimanı davasında Av. Yıldız İmrek, hakimin sanıklara ve sanık avukatlarına karşı tarafsız olmadığını ve düşmanca davrandığını zapta geçirerek hakime tarafsız olma çağrısında bulundu.

Görevli jandarma: İşçilerin servislerde uzun kuyruklarına tanık oldum

Şantiye alanında jandarma uzman erbaş olarak görev yapan Tarik Metin işçilerin çalışma koşullarıyla ilgili, "Bizim kaldığımız yatakhane de tahta kurusu yoktu. İşçilerin servisler için uzun kuyruklara tanık oldum. İşçiler servise binerken yağış altında kalıyordu. Çünkü bu alanda işçileri koruyan bir şey yoktu. Yataklar konusunda işçiler haklıydılar. Bundan rahatsız oldukları oluyordu. Tahta kurularının bir güvenlikçi arkadaşımı ısırdığını görmüştüm" ifadelerinde bulundu.

Erbaş Metin, işçilerin eylem yaptığı gününe dair de, "10 bin civarında işçi eylem yaptı. 7 gün boyunca ayağımdan botu, üzerimizden üniformamı çıkarmadım" dedi.

İGA zarar gören

Duruşma verilen ara kararda, yargılanan işçilerin bundan sonraki duruşmalara katılma zorunluluğu kaldırılması, İGA'nın zarar gören sıfatı ile mahkemeye katılmasına karar verdi.

Davanın bir sonraki duruşması 27 Kasım Çarşamba günü saat 09.30'a ertelendi.