Spor Bakanlık Olursa...

29 Nisan 2011 Cuma
\n

İki hafta önce, genel seçimlerden sonra, yeni Meclisle birlikte sporda da yenilik beklendiğini ve gençlik ve spor bakanlığının yeniden bağımsız bakanlık olabileceğinden söz etmiştim. AKPnin tek başına iktidar olması halinde -büyük bir olasılıkla yine çoğunlukla seçimi alması bekleniyor. Gençlik ve spor bakanlığı yeni kabinede yerini alıyor. Bu konuda tüm hazırlıklar yapıldı. Önümüzdeki günlerde de bakan olacaklar arasında yarışın başlayacağı bile ifade ediliyor. Spor sayesinde ülkeler arasında, dostluk ve ilişkilerin arttığı ve hatta perçinlediğine göre, yeni bakanlığımız hayırlı olsun.

\n

Gençlik ve Spor Bakanlığı önce kuruldu ve sonra vazgeçildi. Önceki kuruluşa bakalım.

\n

Daha önceki yazımızda ifade ettiğimiz gibi ilk Gençlik ve Spor Bakanı Süleyman Demirel hükümetinde Aydın Milletvekili İsmet Sezgindir. Bu bakanlığın kuruluşu ve birimleri de şöyle saptandı: Bakanlığa bağlı dört genel müdürlük oluşturuldu. Bunlar Gençlik Sorunları, Okul içi Beden Eğitimi ve Spor, İzcilik ve Boş Zamanları Değerlendirme ve Eğitim Genel Müdürlükleri idi. Ayrı yasaları olduğu için Beden Terbiyesi Genel Müdürlüğü ile Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu bağlı kuruluşlar olarak bakanlığa bağlandı. Sezginden sonra gençlik ve spor bakanları sırasıyla şöyledir: Nihat Erim hükümetinde Konya Milletvekli Sezai Ergun, Ferit Melen hükümetinde Kahramanmaraş Senatörü Adnan Karalüçük, Naim Talu hükümetinde Aydın Senatörü Celalettin Coşkun, Bülent Ecevit hükümetinde Adana Senatörü Muslihittin Yılmaz Mete, Sadi Irmak hükümetinde Meclis dışından Zekai Baloğlu, Süleyman Demirel hükümetinde Tokat Milletvekili Ali Şevki Erek (2 kez), Bülent Ecevit hükümetinde İzmir Milletvekili Yüksel Çakmur (2 kez), Süleyman Demirel hükümetinde Manisa Milletvekili Önol Şakar ve İstanbul Milletvekili Talat Asal ve son olarak Bülent Ulusu hükümetinde yine Meclis dışından Vecdi Özül Gençlik ve Spor Bakanlığı yaptı. 12 Eylül harekâtından sonra da Turgut Özal yeni kabineyi oluştururken 13 Aralık 1983 tarihinde Gençlik ve Spor Bakanlığını kaldırmış ve bundan sonra da sporumuz önceleri olduğu gibi devlet bakanlıklarıyla yönetilmiştir.

\n

Şimdi, Başbakan Erdoğan kabinede bakanlık sayısını azaltacağım dedikten sonra, sporumuz için yeni bir bakanlık kurmasının üzerinde dikkatle durmak gerekir. Erdoğan, uzun süre futbol oynamış ve ayrıca sporu seven bir kişiliğe sahiptir. Bu nedenle yeni bakanlık nasıl bir yapıya sahip olacaktır? Çünkü 1983 yılında Gençlik ve Spor Bakanlığının kaldırılmasının önde gelen sebebi, gençlik ile sporun süregelen gizli çekişmesi olduğu ileri sürülmektedir. Umuyoruz ki yeni doğacak ve sporumuzda çağdaşlık getirecek ve başarıları sağlayacak bu bakanlık ölü doğmaz. NOT: Türk sporunun zirvede tutacak ve öncü kuruluşu Türkiye Milli Olimpiyat Komitesinin başına yıllarını spora vermiş ve sporun içinden yetişmiş Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Uğur Erdener geldi. Dostumuz Erdenerin bu yerde de başarılı olacağına inanıyor ve kendisini yürekten kutluyoruz.

\n

Başsağlığı

\n

F.Bahçenin efsane başkanlarından, Atletizm Federasyonu başkanlarından, emektar Güven Sazakın vefatıyla büyük üzüntü duydum. Başsağlığı dilerim.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

İdare ettiler 30 Ekim 2015

Günün Köşe Yazıları