Windsor Hanedanı'nın Aşkları ve Evlilikleri

30 Nisan 2011 Cumartesi
\n\n\n

İngiliz Kraliyet Hanedanı Windsorların genç prensi William dün Kate Middleton ile evlendi. İlginçtir, düğünü tüm dünyada 2 milyardan fazla insanın televizyon ekranlarından izlemesine karşın, inanılması güç gibi görünse bile, İngilterede nüfusun yüzde 70i konuyla ilgilenmediğini söylemiş. Hemen belirtelim ki anketin alanı İskoçya ve İrlandayı da kapsıyor ve bilindiği gibi, Krallık oranın insanları için fazla bir anlam taşımıyor, hatta belki de tam tersine, biraz olumsuz çağrışımlar yapıyor.

\n

Bununla birlikte, bunun istisnasıyla 1997 yılı Eylül ayında, Dublinde karşılaştım.

\n

Artık hazin evliliği ve ölümünün öyküsünü herkesin bildiği, Williamın annesi Lady Diananın ölüm törenleri sırasında, İrlandanın başkenti Dublinin en şık otelinde kalıyorduk. Halkının gönlünde taht kuran Prenses Dinin ölümünün sokaktaki İngilizi derinden sarsmasında şaşılacak bir yön yoktu.

\n

Ama İngilizlere de pek sıcak bakmayan İrlandaya geçtiğimizde, yeni ölmüş olan Prenses Diananın anısına gösterilen ilgi karşısında şaşırıp kalmıştım. Şaşkınlığım, bir sabah kahvaltıdan odama dönüşümde bulduğum notla daha da arttı. Notta, o gün öğlen iki saat süreyle bütün hizmetlerin, tüm personelin Prenses Diana anısına yapılacak törene katılmaları dolayısıyla, duracağı üzülerek bildiriliyor ve bu aksama için özür dileniyordu.

\n

Bilmiyorum, İrlandalılar, Dianayı tahtın bir kurbanı olarak görüyor ve bu niteliği dolasıyla kendileriyle kader yoldaşı mı addediyorlardı?

\n

***

\n

Aslında benim yaşımdakilerin bir bölümü, Williamın babaannesi, Diananın kayınvalidesi Elizabethin 1947 yılında Westminster Abbeydeki düğün törenini de anımsarlar.

\n

O töreni, sinemada filmden önce gösterilen haberlerde, (şimdiki çocuklara tahayyül etmesi güç bile gelse o zaman televizyon yoktu) siyah beyaz olarak izlemiştik.

\n

Prenses Diananın sonu kötü biten evliliğiniyse bundan otuz yıl öncesinin siyah beyaz tek kanallı TRTnin haberlerinde doğrudan izlemek olanağını bulamadık. O sırada TRT Kenan Evrenin Bakırköy Akıl ve Sinir Hastalıkları Hastanesini ziyaretini haber değeri olarak daha üstün görmüştü.

\n

Buckingham Sarayını ve Kraliyet ailesini ise Cumhurbaşkanı Cevdet Sunayın 1967 tarihli İngiltere ve İskoçya gezisini izlerken gördüğümde, çocukluğundan başlayarak, son İngiliz hanedanının aşk ve evlilik masallarının bir kısmına vakıftım.

\n

Yirminci yüzyılda, gerçi Tudorlar geride kalmıştı, ama İngiliz Sarayında siyaset ile hazin aşk öykülerinin iç içe girdiği olaylar hâlâ yaşanmaktaydı.

\n

Nitekim 1936da tahta geçen ve kral olur olmaz ilk resmi gezisini Türkiyeye yapıp Dolmabahçe Sarayında Atatürk tarafından ağarlanan VIII. Edward, dul Bayan Simpsona aşkı yüzünden Türkiye ziyaretinden kısa süre sonra tahttan feragat etmişti.

\n

***

\n

Bayan Simpson VIII. Edvard ile VIII. Edward olmadan önce tanıştığında evliydi, daha sonra kral olan prens kendisine âşık olup, tahta da çıktıktan sonra, Mr. Simpsondan boşandı. Kral, Bayan Simpson ile evlenmek istedi, ama Kraliyet ailesi, Anglikan kilisesi ve hükümet bu evliliği onaylamadılar. Kral da sonunda tahttan ayrılarak sevdiği kadınla gitti.

\n

Kimi tarihçiler tahttan ayrılma olayının ardında Kralın Nazilere ve Hitlere yakınlığının etkisi olduğunu ileri sürerler. Nitekim 1937 sonbaharında, Berlini ziyaret ettiğinde artık yalnızca Windsor Dükü unvanına sahip olan sabık Kral coşkuyla karşılanmış ve Hitler tarafından kabul edilmiştir.

\n

Windsorların talihsiz aşklar zinciri, Prenses Margaret ile sürmüştür. Güzel bir prenses olan Margaret de amcası gibi, dul birine, İkinci Dünya Savaşı kahramanı pilot Towsende tutulmuş, ama ailenin muhalefeti yüzünden evlenememiş, bu hazin aşktan çok sonra, Yüzbaşı Towsendin 1959da evlenmesinin ardından Mahzun Prenses1960’ta, sosyete fotoğrafçısı Anthony Armstrong ile nikâhlanmış, ama onunla da uzun süre mutlu kalamamıştı.

\n

Margaret 2001de, 71 yaşında mahzun ve asi bir kadın olarak öldü.

\n

Williamın annesi Diananın öyküsünü herkes biliyor; halkın bağrına bastığı bu prensesi, kocası ve Windsorlar pek sevemediler. O da mutluluğu sevgililerinde aradı.

\n

Görülüyor ki Tudorlarınki gibi olmasa da, Windsorların yaşamları da peri masallarını sevenlere konu olacak, mutsuz aşklarla dolu.

\n

\n\n



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

İyi insan 19 Mart 2024
Laiklik nedir? 6 Mart 2024
Yıldönümü 3 Mart 2024

Günün Köşe Yazıları