Arif Kızılyalın

Gaffar Okkan'ı Şimdi Öldürdünüz!

19 Nisan 2011 Salı
\n

17 Nisan 2011i bir yere not edin. Bu tarih, Güneydoğuda futbolun, sporun teslimbayrağını çektiği gündür. Ve artık yeni bir sayfa açılmıştır ülkemizin uzak ucunda. Ve bu sayfada, ne yazıktır modern çağın barış çubuğu, çağdaş toplumların çimentosu futbolun Diyarbakıra el sallayışı yazmaktadır koca koca harflerle..

\n

Evet, bir dönem bitti pazar günü.

\n

Değil mi ki Diyarbakırspor, ama parasızlık, ama ilgisizlik, ama etnik çekişme yüzünden kapısına kilit vurdu, bir devir batmıştır artık Güneydoğunun Parisinde. Üstelik sessiz sedasız gitmiştir Yeşil - Kırmızılı efsane. Gözyaşları ince ince akmıştır, geçmişi anımsayan bölge insanının. Ey sorumlular; utanın, sıkılın, hatta, insan içine çıkmayın. Artık hiç suçlamayın oradaki bölge insanını meydanlara toplanıyorlar, her karışıklıkta kenti birbirine katıyorlar diye. Çok değil, ellerinde bir oyuncakları vardı, hafta sonları onunla moral buluyor, güç depoluyor, gündem yaratıyorlardı, ama aldınız ellerinden Diyarbakırsporu.

\n

Kimler mi bitirdi Diyarbakırsporu? Ben bilmem! Düşünün ortaya çıkacaktır. Bu takım gül gibi Süper Ligde top koştururken, bir Bursa deplasmanında PKK Dışarıdiye aşağılanan, ardından Türkiye Futbol Federasyonunun ev sahibi ekibe verdiği 40 bin liralık komik para cezası sonrası, Biz demek ki bu ülkenin takımı değilizpsikozuna kapılıp, rövanş duygusu ile Bursasporluları taşlayanlar inanın, Diyarbakır efsanesinin tükenişindeki en zayıfhalkadır.

\n

TFF, istememiş Diyarbakırı, bazı güçler kabullenememiştir, bölgedeki kardeşliği, huzuru... Siyasiler sessiz kalmış, kentin eşrafı, Küfür yemek için mi cebimizden para vereceğizdiyerek çekilmiştir sahneden. Çok değil, geçenlerde bir devlet büyüğü ile sohbet ediyorduk. Şu olaylı Bursa serisinde Diyarbakırın en önemli mülki amirlerinden biriydi kendisi. Yazılmaması kaydı ile dedi ki, Eğer Federasyon, Bursaya hak ettiği cezayı verse, sistem sahip çıksa, kendi halindeki taraftarımızı PKKlı diye aşağılayanlar ceza alsa, Diyarbakırsporlular, Diyarbakırlılar rövanşı kendileri almak için stada koşmazdı o gün. Atmazlardı o taşları, bilirdi ki birileri haklarını koruyor. Ama koruyamadı, Federasyon Diyarbakırımızı...”

\n

Evet, bu kadar basit. O günden sonra baş aşağı gitti Diyarbakırspor. Önce hükmen yenilgiler, derken kenti terk eden teknik adamlar, futbolcular, para desteğini çeken bölgenin işadamları.

\n

Ve 17 Nisan 2011... Denizli maçında, Maddi olanaksızlıklar nedeniyle düşmek üzere olduğumuz Bank Asya 1. Ligden çekiliyoruzaçıklaması. Sahi, bu Diyarbakır bir dönemler nasıl ülke futbolunun nasıl cazibe merkezi olmuştu, anımsadınız mı? Hatırlatayım. Hani, bölgeyi, huzurun başkenti haline getirmeye yemin etmiş bir emniyet müdürü vardı! Evet, evet, Gaffar Okkandan söz ediyorum. Onun çabaları ile bu takım Süper Lige çıkmıştı. Onun şahsi girişimleriyle Saffetler, Kemalettinler, Murat Şahinler, Erkanlar Diyarbakır’a gelip Yeşil - Kırmızılı renkleri şampiyon yapmışlardı.

\n

Ve galiba 1999 yazıydı, Türkiye Kupası finali de bölge insanının ülkeye entegre olması için Haluk Ulusoy federasyonu tarafından cesurca Diyarbakıra alınmıştı. O günlerde tanıştık, Okkanla. Yediğimiz akşam yemeği sonrası, Şimdi otele gider yatarızdiye konuşurken, lafa karıştı: Arif kardeş, ben senin babanın yanında komiser olarak çalıştım. Eğer ben seni bu gece yarısı Ofis Meydanında yürürken, ciğer kebap yerken görmezsem, müdürüme mahcup olurum. İşte cep telefonum, çık otelinden istediğin saat, gez kale duvarları önünde, ye kebabını...”

\n

Gerçekten de çıktım, dolaştım. Taksimdeki, Alsancaktaki, Kızılaydaki kadar rahattım. Ki o tarihlerde bölge kaynıyordu ama Diyarbakır halkı dışlamıştı terörü; Türkmeni, Kürtü, Arapı, Terekemesi, Zazası inanmıştı Gaffar müdüre. Çocuklar ellerindeki taşları sopaları bırakıp Yeşil - Kırmızılı bayrakla tribünlere gider olmuşlar, Aposloganları, Yaşa Diyarbakırspora dönmüştü...

\n

Sonra mı? Biliyorsunuz, ağlatmayın en iyisi beni. Bölgeye barışı getiren Gaffar müdürün, Emniyet Müdürlüğünün koşarak 1 dakika mesafede yarım saat boyunca mermilerle taranarak öldürüldüğü hain suikastı hatırlatmayın. Sordum, soruşturdum vahşi saldırının hemen ertesinde; huzur ve kardeşlik adına hainlerle vuruşarak son nefesini vermiş.. Yemiş mermiyi, düşmüş, ama tabancasının şarjörünü bitirip, bu ülkenin ölümsüz kahramanları arasındaki yerini almış...

\n

İnanamamıştım, inanmıyordum aramızdan ayrıldığına!

\n

Ta ki şu 17 Nisan 2011’e dek! İşte o gün indi toprağın altına! Hem de artık dönmemecesine. Artık Diyarbakırspor da yok, Gaffar müdür de!

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Yeni TFF Başkanı! 20 Nisan 2024
Ekmek yoksa ıstakoz ye! 17 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları