Arzu Süzmen

Günümüzün iktidar keseleri

26 Ocak 2015 Pazartesi

 

Erkeklerin iktidar düşkünlüğü yeni bir konu değil. Yüzyıllardır her kesimden erkek, farklı biçimlerde yansıtıyor, ‘erk’lerine düşkünlüklerini: Kimi zaman giysilerle, kimi zaman iş ve evdekilere uyguladıkları baskı ve şiddetle, kimi zaman da ‘iktidar keseleri’ ile.

Maskülen güç, tarihten beri iktidar ile özdeşleşmiş bir kavram.

İktidar sahibi olmanın getirdiği gücü giysilere onaylatmak, hep moda olmuş. Omuzları geniş gösteren vatkalar, işlemeli kemerler, düşmanlara korku salan zırhlar, ‘güç bende artık!’ demenin yolu olarak görülmüş.

İktidar giysilerinin en belirgin ve aykırı olanı ise, Rönesans Dönemi’nde kullanılan keseler…

İKTİDAR KESESİ MESELESİ

15. ve 16. Yüzyıllarda erkek modasının en ilgi çeken aksesuarlarından olan keseler, dönemin modası olan taytların ön kısmına düğme veya iplerle eklenen kumaş parçalarından oluşuyordu. 16.Yüzyılın başında Avrupa’da frengi hastalığının yayılmasıyla popülerleşen keseler, ilk başta genital bölgeleri örtmek ve hijyen sağlamak gibi pratik amaçlarla kullanılıyordu. Sonra ne mi oldu? Özellikle iktidar sahibi hükümdarlar, bu keseleri güç sembolü olarak kullanmanın iyi bir fikir olacağına inandı: Egolar şiştikçe şişti, rekabete dayalı hırslar arttı ve keseler büyüdükçe büyüyerek ‘iktidar kesesi’ halini aldı.

İktidar kesesini kullanmanın amacı kadınlara cazip görünmek değil, rakip erkeğe: ‘Burada iktidar sahibi benim, bir itirazin varsa gel savaşalım’ mesajı vermekti.

İKTİDAR KESESİNİ KİMLER GİYDİ?

İktidar sahipleri elbet bu keseleri pek sevdi. Tudor Dönemi İngiltere Kralı VIII. Henry hem sarayda, hem de savaş alanında kullandığı zırhlarla ‘erkekliğini’ sergiledi gururla. Krala ait zırh hala Londra Kalesi’nde sergilenmekte, meraklısına…

Kutsal Roma İmparatoru V. Charles da iktidar kesesinin tadını çıkardı yıllarca.

Rönesans dönemi sonrasında absürt modanın bir parçası olan keseler, günümüzde deri ve metal çivilerle süslü stiliyle, sahnede seksüel cazibe yaratmak isteyen rock ve heavy metal grupları tarafından kullanılıyor.

Guns N’Roses’ın solisti Axl Rose, Judas Priest’in solisti Rob Halford, KISS grubundan Gene Simmons deri keseciklerle ‘sert erkek’ rolünü oynarken, bu yolda kendini yakan da var. Amerikalı heavy metal grubu W.A.S.P’ın solisti Blackie Lawless, 1980’lerde sahnede giydiği alev saçan kesenin vücuduna sıçrattığı alevlerle kendini yerde buluyor, neyse ki sadece bacaklarının yanmasıyla kazayı ‘hafif atlatıyordu.’

Film endüstrisinde de Batman gibi süper kahramanlar ve Otomatik Portakal filminde 1960’ların İngiltere’sinde terör estiren sokak çetesi üyeleri de pantolonlarının üstüne taktıkları keseciklerle korku salıyordu. Moda dünyası her akımı geri getirdi de, keseyi ancak modanın punk babaannesi Vivienne Westwood, erk’in gücüyle dalga geçmek için tekrar podyuma taşıdı.

GÜNÜMÜZÜN İKTİDAR KESELERİ

Devir değişmiştir artık, iktidar sahipleri güçlerini keseden farklı sembollerle yansıtır.

Geçen hafta hayatını kaybetmesi sebebiyle uğruna milli yas ilan edilen Suudi Arabistan Kralı Abdullah’ın lüks yat ve jetleri, cinsiyet eşitsizliği listesinde 142 ülkeden 130. sırada yer alan ülkesindeki geniş haremi, Türkiye ziyaretinde yanında taşıdığı 150 adet kol düğmesidir gösteriş sembolleri… Yolsuzluk ve rüşvet soruşturması kapsamında Meclis’teki Yüce Divan oylamasında Egemen Bağış’ın oyunu fırlatarak kullanması, 1150 odalı Ak Saray’dır.

Ancak unutmamak gereken bir gerçek vardır: Rock solisti Blackie Lawless’in başına gelen gibi, fazla gösteriş ve iktidar hırsı, dönüp sahibini yakar.

Aman beyler dikkat! Bir kese uğruna yanmaya değmez…



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları