Arzu Süzmen

Kalp modası

14 Haziran 2015 Pazar

Sevgililer günü değil, seyran değil, bu kalp modası da nereden çıktı?

2016 resort, yani ara sezonda sunulan tatil koleksiyonlarında, kalpleri motif yapıp karşımıza çıkarıverdi moda tasarımcıları. İyi yaptılar, demek ki herkesin sevilmeye ihtiyacı var.

Lakin bu yeni moda olan, başka türlü bir kalp. Sevgililer günü münasebetiyle her yeri saran, kırmızı gül ve balonlarla yapmacıklık suç ortaklığına girişmiş, ‘mecburi’ bir kalp değil. Yeni bir kalp; İçten, net ve heyecanlı. Hatta içinde biraz umut bile taşıyor.

Kalp sever modacılar

Moda tasarımcılarının kalp deseniyle aralarında sevgiye dayalı bir bağ var gibi görünüyor.
Efsanevi Fransız tasarımcı, “haute couture’ün prensi“ olarak da bilinen Yves Saint Laurent, 1970’lerde kalp desenini elbise tasarımlarında ve aksesuarlarda sıklıkla kullanırdı.

Japon moda markası Comme des Garçons’un Play serisi için, kalbin anlamı bambaşka. Genç erkek ve kadınların gardroplarını bir oyun alanına çeviren marka, New York’lu grafik tasarımcısı Filip Pagowski’nin 1999 yılında tasarladığı, ‘gözleri yuvalarından şöyle bir oynamış’ kalp illüstrasyonu sayesinde hafızalara kazındı.

 

İçlerinde ABD’li rap şarkıcısı Kanye West de olmak üzere Comme des Garçons takipçileri, bence biraz da o ‘haylaz’ kalbi üstlerinde taşımaktan keyif aldıkları için markanın ürünlerine sahip olmak istiyorlar.

 Başka türlü bir kalp

Kalp sever tasarımcıların başında, Londra’da yaşayan İskoç moda tasarımcısı Christopher Kane geliyor. 2016 resort koleksiyonunda kalbe çok farklı bir noktadan bakmış Kane. Onu adeta ait olduğu yerden söküp; yakalara, dizlere, eteklere kondurarak, vücuttaki yerini değiştirmiş. Siyah ve kırmızının tutkulu uyumunun yanı sıra, mavi ve pembe renklerle birlikte kullandğı turuncu kalplerle genç ve feminen bir görüntü yakalamış.

 Victoria Beckham da, moda dünyasını şaşırtacak olan diğer bir isim. 2016 resort koleksiyonunda her zamanki düzgün, minimal tasarımlarının dışına çıkarak kocaman kalpleri elbiselere kondurmuş.

Kalp, sosyal medyada da en çok kullanılan sembollerden biri. Özellikle instagram’da parmaklarıyla kalp işareti yaparak fotoğraf paylaşmayan kalmamış olabilir. 2 Haziran’daki Sultangazi mitingi sonunda vatandaşları kalp işareti yaparak selamlayan Kılıçdaroğlu da böylelikle modaya uymuş oldu.

Bu yeni moda olan kalp, başka türlü bir kalp. Yeni bir kalp; renkli, kararlı ve ferah. Hatta içinde biraz umut bile taşıyor; artık kırılmama umudunu.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları