Aydın Engin

Rabia Nine komünist mi, terörist mi?

13 Temmuz 2015 Pazartesi

Yazıya “Fıkrayı duymuşsunuzdur…” diye başlayacağım ama fıkra olduğundan emin değilim. Belki de gerçektir.
Yine de anlatayım:
Evliya Çelebi’ye rüyasında Peygamber görünmüş. Hazreti Muhammed, Çelebi’ye “Dile benden ne dilersen” demiş. Çelebi çok heyecanlanmış. “Şefaat ya Resulullah” diyeceğine ağzından “Seyahat ya Resulullah” çıkıvermiş. O yüzden bütün hayatı dur durak bilmeden seyahatlerde geçmiş.
Aradan çok yıllar geçmiş. Hazreti Muhammed bu defa da Tayyip Erdoğan’ın rüyasında görünmüş. Aynı soruyu sormuş:
- Dile benden ne dilersin?
Bizimki hiç heyecanlanmadan, dili dolaşmadan cevaplamış:
- İnşaat ya Resullullah…
Yani 3. hava limanından, 3. köprüye, Boğaz’a bir boğaz daha eklemek gibi çılgın projelere; nükleer santral ihalelerinden TOKi adlı bir beton canavarı yaratmaya; Anadolu derelerine beton prangalar vurmaktan yaşını doldurmadan altyapıları çöken duble yollara; kentleri AVM ormanlarına, ormanları asfalt ve beton çöllerine dönüştürme histerisine kadar bütün bu “inşaat saplantısı”nın ardında işte bu “fıkra” yatmakta…
Aktardığım fıkra, doymayan ve durmak bilmeyen bir zihniyetin bir kişide simgeleşmesinden ibaret. AKP iktidarı ile birlikte ülke ekonomisinin ana rotasını oluşturan bir zihniyetin

***

Bu zihniyete itiraz eden genç yaşlı, kadın erkek yurttaşlar en pespaye yöntemlerle suçlu ilan edildi. Kendilerinden önceki dönemlerden miras edindikleri nitelemelerle, “Bunlar komünistlerdir, bunlar teröristlerdir” deyip bildiklerini okumaya; itiraz eden, doğayı, çevreyi, koyları, denizleri, ormanları, kentleri, ülkenin değerli olan nesi varsa onları savunmak için mücadele edenlere sıradan yurttaşlar arasında böyle duvarlar çekmek başlıca suç örtme yöntemleri oldu.
Gezi Direnişi’ni örnek vermek yetse gerek. Gezi Direnişi’ne katılanların, yazının başındaki fıkrada yansıyan zihniyet tarafından nasıl şeytanlaştırıldığını hatırlayın. Uluslararası bir komplonun aracı komünistlerden, kör bir tahrip tutkusunun yönlendirdiği teröristlere kadar bin bir leke art arda fırlatıldı: Hükümeti darbeyle yıkmak, istikrarı bozmak isteyen komünistler ve teröristler…

***

Ama bu kez, hem de “İnşaat ya Resullulah” diyen zatın borusunun en çok borusunun öttüğü Karadeniz’de o zihniyet sert kayaya çarptı.
Önce Artvin Cerattepe’de, milletin anasının ırzına geçmeye devam eden müteahhit eliyle o benzersiz ormanı yok etmeye kalkan zihniyet sert kayaya çarptı. Karadenizin ve derelerin ve yamaçların çocukları horon teper gibi iş makinelerinin karşısına dikildiler, “o zihniyet”i ellerinin tersiyle bir yana itiverdiler.
Hemen ardından bu kez güzelim Karadeniz yaylalarını asfalta bulayıp, yaylaları birleştirme dümeniyle yol boylarına otel, konaklama tesisi, hatta “yayla AVM”leri dikecek bir “inşaat” furyasına giriştiler.
Ama yine sert kayaya çarptılar. Bu kez kayanın adı Rabia Nine.
Hani devletin zorba gücü jandarma komando birliğinin karşısına değneği ile dikilip, “Vali de neymiş, devlet de neymiş, ben halkım halk” diye kükreyen Rabia Nine.
Ey jandarma birliğinin komutanı, ey Rize valisi, ey bir ayağı çukurda hükümetin bakanı, bakmayanı, başbakanı, ey “İnşaat ya Resullulah” diyen zat deyin hele, bi deyin bakalım:
- Rabia Nine terörist mi, komünist mi?
Cevabınız hangisi olursa olsun işiniz zor, çoooook zor.
Kendi düşen ağlamaz. Rabia Nine(ler) kayasına çarpmayacaktınız...  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

25 ay 13 gün sonra 16 Ağustos 2018

Günün Köşe Yazıları