Medyada 'Türk Solu'(!) Adına Kimler Konuşturuluyor?

20 Eylül 2008 Cumartesi

Başbakanın Doğan medyasına karşı yürüttüğü sindirme ve şantaj politikaları hakkında ne düşündüğüm belli! Keşke Doğan grubu Çölaşan ödününü vermemiş olsaydı! Bugün daha rahat konuşuyor olurlardı. Bu sebeple bu yazıda, ülkenin merkez-laik medyasının kendi siyasal görüşünü şekillendirirken AKP zihniyetinin ana panzehiri olan Kemalist düşünceyi nasıl yok sayma yoluna gittiğini açığa çıkarmakla yetinelim. Medya, Türkiyenin siyasi rotasını belirleyen temel konularda sürekli olarak birilerini programa çıkarıyor, sayfalar dolusu diziler yapıyor. Her defasında, genellikle üstüne basarak Türk solu ne düşünüyor sorusu gündeme taşınıyor. Halkımız da iyi niyetle bakalım aydınlar ne diyormuşdiye saf saf kulak kabartıp dinliyor. Ben size, iktidarın avukatlığını üstlenmiş 2. Cumhuriyetçilerin veya İslamcıların yüzde yüz kontrolündeki yayınlardan söz etmiyorum. Taraf, Yeni Şafak, Star, Vakit, Sabah, Zaman, Bugün gibi gazetelerin durumu malum. Buradaki serzenişimiz Milliyet, Hürriyet, CNN Türk, NTV, Habertürk gibi yayınlar hakkında.

Normalde en azından objektif olması gereken bu kuruluşlar, ilginç ve neredeyse abartılı bir şekilde sol adına konuşmak üzere hep aynı frekanstan benzer şeyler söyleyen, farklı isimler seçiyorlar. Bunların en önemli ortak noktası, kendilerini Kemalistveya ulusalcı olarak tanımlamamaları. Ve ne kadar acıdır ki, bu teksesli koronun antidemokrat çizgisi karşısında, onların önüne doğruları, en azından dinledikleri Cumhuriyetçi saldırı yorumlarının panzehirini verecek başka isimler çıkartılmıyor. Kemalist çizgi tam bir sansür çemberi altına alınıp susturulurken AKP kapatma davası”, “Ergenekon davası”, “Deniz Feneri skandalı konularında veya direkt olarak Milliyette konu edilen Sol çıkışını arıyor başlıklarında her çeşit isim ortaya dökülürken Kemalistler yok sayılıyor, horlanıp itilip kakılıyor.

Geçenlerde NTVden Oğuz Haksevere bu şikâyetimi ilettim. Kendisi, Kemalistinsanlar çağırdıklarında çok tartışma çıktığını, o yüzden böyle davranmaya mecbur kaldıklarını anlattı. Oğuz Bey, ben biliyorum, bu karşılaşmayı o malum takım istemiyor, madem yapılamıyor, o zaman arada bir de sırf bizim kesimden üç insan çağırın, kavga gürültü olmasın ama bizim sesimiz de duyulsundedim. Haksız mıyım? Yoksa, oh ne pratik: Kemalistleri yok say, yayın sakin yürüsün Habertürkte Basın Kulübübu hatayı abartılı şekilde yapınca Fatih Altaylıyı aradım: Ne diyeyim ki, bence de haklısındedi. CNN Türkü ise gündemime almadım bile. Çünkü Taha Akyolun misyonubesbelli! İnanmıyorsanız kendisine Ergün Poyrazın sansür edilerek cezaevinden çıkışı engellenen son kitabı İplikçihakkında program yapıp yapmayacağınısorun! (NTVye de sorun aslında, neden olmasın?)

Milliyetteki diziyi yapan Devrim Sevimaya ise dayanamadım telefon ettim, Milliyetin Atatürkçü çizgisini hatırlatıp neden Kemalist solu hiç konuşturmadıklarını, bu tavrın anti-demokratikliğini ekleyerek sordum. Cevabı çok düşündürücüydü. Kemalist sol neden kapsayıcı olamadığını görüp konuyu kendisinde aramalı(!) Pes dedikten sonra Fikret Bilayı aradım. Bana hak verdi, aynı rahatsızlığı duyduğunu söyledi. Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin ise Sevimayın aksine iddiamı kabullenemedi ve gazetesini savundu. Aslında dizideki tüm isimlere baksa, aradığı yanıtları bulabilecekti. Göremedikleri konu şu: Bu nasıl bir mantık ki, kalkıp sırf Bu Cumhuriyeti güzel eleştiriyor, demek ki solcumantığıyla hem en marjinal yazarlar ya da particik başkanları konuşacak, türbana evetya da Ergenekonda sonuna kadar gidilsindiyenlerle solculuk yapan 10 Aralık Hareketi öne çıkarılacak, ama tüm Türkiyede milyonlarca kişiyi sokağa döken, Kemalist-ulusalcı-sol kesim, sanki buharlaşmış gibi yok sayılacak, solun bu ana gövdesi bir kalemde silinip atılabilecek!

Bir kere basınımıza şu hatırlatmayı yapıyorum: Siz Türk solunu böyle görüyorsanız, o zaman bugünkü şartlarda bile en az yüzde 25 potansiyeli olan ve CHP-DSP ekseninde gezen ulusalcı kitle ne oluyor? Onlar sol değilse, Türk solu, 3.5 gazetede yazarlık yapan 15 kişi ile, toplam yüzde 2 oy alan üç marjinal partiden mi ibaret? Böyle bir tavır ciddiye alınabilir mi? Medya artık bu çocukça hastalığı yenip halkı aldatmaktan vazgeçmeli. Çünkü iki kuruşluk aklı olanlar bile bu oyunun farkında!..

[email protected]

Faks: 0212 227 34 65



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları