Çiğdem Toker

Kaotik tablodaki gizli güç

25 Haziran 2018 Pazartesi

Okuyacağınız satırlar zamanlama açısından kaygan bir zeminde yazılıyor.
Cumhurbaşkanlığı seçim sonucuna dair tartışmanın kıyasıya yükseldiği dakikalar içindeyiz.
Adil Seçim Platformu veri girişlerinin halen sürdüğünü duyuruyor.
Haber ajansçılığı alanında “tek ses” haline getirilmiş iktidar güdümündeki Anadolu Ajansı’nın verileriyle şekillenen TV ekranlarına göre, Erdoğan yüzde 52 ile ilk turda Cumhurbaşkanlığı’nı aldı.
Diğer yandan CHP Sözcüsü Bülent Tezcan sandıkların açılmasıyla, sonuçların kesinleşmiş olmadığını, ıslak imzalı tutanaklar tamamlanıp birleştirilmeden sonucun ilan edilemeyeceğini söyleyerek, önceki seçimlerin sonuçlarını anımsatıyor.

***

Evet gün boyu çok sayıda usulsüzlük, saldırı, dahası yaralamalı ve ölümlü olayların yaşandığı bir seçim gününün gecesinde, geleceğe dair anlamlı bir okuma yapmak için henüz erken. Ancak Cumhurbaşkanlığı seçimleri kesinleşmemiş olsa da milletvekili seçim sonuçları, ortaya önemli sonuçlar çıkarmış görünüyor.
Sandıkların tamamı açılmamış olsa da bu seçimin kilit partisi konumundaki HDP’nin barajı aştığı belirtiliyor. Baraj altı kalması halinde AKP’ye 80 milletvekili eklenmesi anlamına gelecek bu sonuç, iktidar partisinin TBMM’de çoğunluğu kaybetmesi demek. Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı seçimini kazandığını varsaysak bile, bu sonuç ülkeyi eskisi gibi yönetmesinin pek kolay olmayacağını gösteriyor.
Siyasetin genç aktörü İYİ Parti de parlamentoda. Bu sonuç, TBMM kompozisyonu bakımından, iktidara karşı muhalefeti hem zenginleştiren hem de ona güç katan bir gelişme olacak.

Yeni kilit MHP
HDP 24 Haziran’ın kilit partisiydi. O kilidin artık açıldığını ama yerini başka bir kilide bıraktığını söylemek mümkün. Yeni kilit MHP’dir.
AKP ilk sonuçlara bakıldığında, 1 Kasım 2015 tablosuna göre 6 puan kaybetti. Bu AKP’nin ancak yanına MHP’yi aldığında güçlü olduğu anlamına da gelmektedir. Yanı sıra 16 yılın ardından ciddi bir kan ve yoğunluk kaybı da demek. AKP, ortağı MHP’ye rağmen Meclis’i kaybetmiştir. Bu yanıyla da 7 Haziran 2015 sonuçlarını hatırlatmaktadır.

Yeni dinamikler
Tablonun tamamı siyasetin iklimini ve akışını değiştirecek potansiyelde yeni ilişki biçimleri üretecek bir tablodur. AKP’nin MHP’yle ilişkisinden başlayarak bütün partiler iktidar ve muhalefetle olan pozisyonlarını yenilemek ve güncellemek zorundadır.
Bu başlık altında dikkat çeken öne önemli sonuçlardan biri de Diyarbakır’daki Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarıdır. HDP adayı Demirtaş’ın yüzde 63.5 oy aldığı Diyarbakır’da ikinci en yüksek oyu yüzde 28 ile Erdoğan’ın almasını not düşmek elzemdir.
Diğer yandan İYİ Parti’nin Cumhurbaşkanı adayı Meral Akşener’in aldığı oy oranının düşüklüğü, devlet partisi hüviyetini kullanan AKP’nin, Akşener önüne çıkardığı engellerin etkili olduğu göstermektedir. Bu fasıldan Akşener’in direnmesi ve Gül lehine feragat etmesi istendiğinde sergilediği kararlı duruş, yakın siyasi tarihteki yerini almıştır.

***

Tablo biraz kaotik görünüyor olabilir.
Berrak olansa çok renkli ve farklı bir Meclis bizi bekliyor.
OHAL rejimi altında ve bu rejimi sürdüren AKP’nin devletin bütün olanaklarını sonuna kadar ve yer yer sert kullanarak, medyayı susturarak, maniple ederek ulaştığı bu sonuç, baskıya, hakarete, aşağılanmaya hak ihlallerine karşı demokratik değerleri savunan kesimlerin potansiyelini tekrar ve çok güçlü biçimde açığa çıkarmıştır.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Hoşça kalın 9 Eylül 2018

Günün Köşe Yazıları