Cüneyt Arcayürek

'Yurttaşlar Cumhuriyeti!'

16 Ekim 2011 Pazar
\n

AKP iktidara geldiğinden beri görülmemiş iki olay gerçekleşti.

\n

Parlamentodaki partiler yeni

\n\n\n

anayasayı hazırlayacak komisyonun kurulması ve çalışmalarına önkoşulsuz başlamasında mutabık kaldı...

\n

AKP iktidar olalı beri, dokuz yıldır görülmeyen, bir ilk olduğu için tarihsel değer kazanan ikinci bir olay daha yaşandı...

\n

RTE, anayasa hazırlık komisyonuna önkoşulsuz üye veren muhalefet partilerine teşekkür etti!

\n

Partileri komisyonda temsil edecek üyeler belli oldu. Komisyon ilk toplantısını yapmadan, yeni anayasanın içeriğiyle ilgili, bağlayıcı açıklamalar başladı.

\n

Açıklamaların dikkat çekici bir yanı var.

\n

İktidar partisinin ne komisyon üyeleri ne parti genel merkezi yetkilileri ne de hükümet üyeleri, yeni anayasanın içeriği, kimi maddeleri üzerinde tek sözcük, tek cümle söylüyor.

\n

ana muhalefet partisi CHPnin komisyon üyeleri, genel başkan yardımcıları hemen her gün, üstelik duyarlı kimi maddeler üzerinde partiyi bağlayıcı açıklamalar yapıyorlar.

\n

***

\n

Örneğin Süheyl Batum, partisinin önkoşulsuz katılmayı kabul ettiği komisyon daha ilk toplantısını yapmadan CHPnin önkoşullarını sıralıyor.

\n

Batum da BD (Kürt) Partisi kadar Türk sözcüğünden rahatsız. 82 Anayasasının Türk Devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türktürdiyen 66. maddesindeki Türksözcüğünün yeni anayasada yer almamasını, yerine yurttaşlık sözcüğünün konulmasını öneriyor.

\n

Genel Başkan Kılıçdaroğlu, Batumun 12 Haziran seçimlerinden önce, kampanya sırasında da açıkladığı bu görüşü ne o günlerde ne de bugün yalanlayan bir açıklama yaptı.

\n

Kılıçdaroğlunun Batumu yeni anayasa hazırlık komisyonunda parti temsilcisi ataması, aynı görüşü paylaştığını, hatta partisel bir görüş olarak savunacağı olasılığını güçlendiriyor.

\n

***

\n

CHP Genel Başkanının 82 Anayasasının ilk üç maddesinin yeni anayasada da aynen muhafaza edilmesini önkoşul olarak açıklaması; Batumun 66. maddeyle ilgili açıklamalarına ters düşmüyor.

\n

Zira ilk üç maddede Türk sözcüğü yok.

\n

Üç maddede, Türkiye Devleti sözcükleri yer alıyor...

\n

CHP Genel Başkanının ilk üç maddeyle ilgili söylemi; Barış ve Demokrasi (Kürt) Partisinin, yeni anayasada Türk devleti yerine, Türkiye Devleti ifadesinin yer almasını sürekli dayatan araştırmalarına koşut!

\n

BDPnin ünlü Kürt milliyetçisi Leyla Zana, TBMMde Türk milleti yerine Türkiye milleti diyerek ant içmedi mi?

\n

***

\n

Türk sözcüğü bu kerteye geldiğine göre Batuma ve onun gibi düşünüp destekleyenlere bir görev daha düşüyor: Cumhuriyete yeni bir ad bulmak!

\n

Örneğin Yurttaşlar Cumhuriyeti adını münasip bulurlar mı acaba?

\n

***

\n

Tabii bu gelişmeler CHPnin Cumhuriyeti koruyacağız sözünü tartışmaya açıyor.

\n

CHP genel merkezi ya da genel başkan; anayasadaki temel söylem ve kurallarda bu denli önemli değişiklikleri acaba toplayacağı bir kurultayda tartışabilecek mi?

\n

AKPnin millet oylarıyla tam yetki aldığı, ülkeyi dilediğim gibi yönetirim dediği gibi; CHP de benzeri bir gerekçeyle ülkenin geleceğini saptayacak yeni anayasa konusunda -bugün genel merkezin aklının ucundan bile geçirmediği- bir olguyu gerçekleştirebilecek mi?

\n

Tüzük Kurultayında, yeni anayasa üzerinde tabanın görüşünü almayı gerekli görecek mi? Yoksa, fuzuli zaman kaybı diye mi niteleyecek?

\n

***

\n

Artık kime sorsan ya Kürt, ya Çerkez, Laz!

\n

Bu nedenle, ne mutlu Türküm söylemi, modası geçmiş bir temel slogan... Başlıca siyasetçilerimiz, ne Kürt ne de Türk olduğunu söyleyemeyen kimi liderlerimiz; artık ne mutlu Kürtümveya ne mutlu Lazım, Çerkezim, Çeçenim, Arapım diyebilecekler!

\n

Okullarda çocuklar artık Türküm çalışkanım…” diye başlamayacaklar derslere.

\n

Nüfusun yüzde 90ı, 75 milyonun 65 milyonu; ayıptır söylemesi, ne mutlu Türkümdiye söze başlamaya zorlanan ülkemizde soyadları da değişmeli elbet.

\n

Örneğin Tanrınınkulu bir soyadı ise neden Kürdünkulu diye değişmesin?

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Viraj ustası 10 Mayıs 2015
Ya sen nesin? 9 Mayıs 2015
Anlamaz 8 Mayıs 2015

Günün Köşe Yazıları