Cüneyt Arcayürek

AD İslamofobiye Çareyi Buldu!

13 Ocak 2015 Salı

Paris’teki görkemli yürüyüşten sonra konuşan Başbakan AD; “Açık söyleyeyim. Tehdit büyük” dedikten sonra tehdide karşı bulduğu çareyi şöyle açıkladı:
“Avrupa’da aşırı akımlara ciddi bir kayma var. Türkiye AB’ye entegre
olmuş olsaydı, engel çıkartılmasaydı bu kültürel gerilimler bu ölçüde olmazdı.”
Ah Avrupa Birliği ah!
Başbakan; RTE yönetimindeki Türkiye’nin AB’ye üye olmasını engellemeseydiniz şimdilerde Avrupa’yı kasıp kavuran İslamofobi eylemleri olmayacaktı, demek istiyor!
AB, aklına kurban olsun AD’nin!
Neden mi? Gazze’ye yapılan saldırı, daha önce Madrid’de, Londra’da, Norveç’te olan terör saldırılarında da sesimizi yükselttik, diyor.
Fakat AD, ustası gibi bazı gerçekleri elbette anımsamıyor.
O saldırılara yalnız Türkiye’nin değil, bütün dünyanın sesini yükselttiğini ıska geçiyor; sanki bu olaylar karşısında tek sesin Türkiye’den ve AKP hükümetlerinden yükseldiğinin sanılmasını istiyor.

***

Gelelim şu tam üye olmamızı AB’nin engellediğine…
Üye olmamızı AB değil, bizzat AKP hükümetlerinin icraatlarının engellediğini nedense anımsamıyor. Bellek zafiyeti!
Başbakan; AB, Türkiye’de basın ve ifade özgürlüğüne iktidarın (geçmiş dönem başbakanı, şimdi Cumhurbaşkanı RTE’nin) vurduğu darbelerin örgüt kriterleriyle asla bağdaşmadığını her fırsatta açıkladığını unutuyor ve…
...özgürlükleri sürekli baltalayan Türkiye’nin AB’ye üye olamayacağını her kademede açıklıyor.
Bu koşullarda AD, sanki Türkiye’yi AB’ye üye yapmayarak Avrupa’nın İslamofobinin sürekli ivme kazanmasına, böylece AB’nin neden olduğu gibi saçma sapan bir iddia ile Paris yürüyüşünü yorumluyor. Ve…
…yürüyüşte birçok devletin bayraklarının yanı sıra kalabalık arasında şurada burada görülen Türk bayraklarıyla vatandaşlarımızın görünmesinin, teröre karşı olduğumuzu ve AB ile ilgili söylediği üyelik önlemini açık biçimde belirttiklerini söylemeye çalışıyor.

***

Bu sırada Cumhurbaşbakanı RTE, 10 Ocak Gazeteciler Günü’nde yalnız kendine uygun 17 medya ile yaptığı toplantıda başka havalarda.
Ne AB’nin basın ve ifade özgürlüğüne olan titizliğinden ve bizi uyarmasından ne de yalaka ve yandaş basın dışındaki medyayı neden böyle bir toplantıya çağırmadığından söz ediyor.

***

RTE, devlet yönetenleri yanılgılara sürükle-yen, fikri sabit denilen
rahatsızlıktan bir türlü kurtulamıyor.
Toplantıda, “paralel yapı bütün dünyada bizi karalayan ve bu terör odaklarıyla ilişkiliymişiz gibi gösteren yayınlar yapıyor” diyor. Buna karşı önlem almak gerektiğinden söz ederken dünya medyasını paralel yapının (Pensilvanya’nın) aleti olmakla suçladığının farkında bile değil.

***

Zira o hep haklı.
Türk ve İslam dünyasının bir türlü onu anla-yamadığından şikâyetçi...
Ne var ki RTE, yurtdışındaki olumsuz ve hükümet karşıtı yayınlara o her şeyi bilen zekâsı ile çare bulamamış ki, “neler yapılabileceğini, topladığı yandaş gazetecilere” soruyor.

***

RTE biliyorsunuz Türk medyasının dünyanın en özgür medyası olduğunu ilan etti.
Tabii ve herhalde bu saptamasıyla onun gösterdiği yönde yayın yapan yandaşyalaka medyayı söylüyor.
Şu tablo RTE için yalanlarla dolu ama işte uluslararası örgütlerin açıkladığı acı tablo:
2014’te 217 gazeteci darp edildi. 900’e yakın çalışan işten atıldı.
83 gazeteci istifa etti. 21 gazeteci halen cezaevinde.
Geçen yıl tam 30 ayrı olay hakkında yayın yasağı getirildi.
17-25 Aralık operasyonlarını haber yapan gazete ve çalışanlarına 100’ün üzerinde dava açıldı.

***

Bu rakamlar RTE’ye göre hep yalan, uydurma, tabii iktidar aleyhine uydurulan rakamlar.
İyi ama ABD merkezli düşünce kurulu-şu Freedom House’un, 2014 raporunda Türkiye’yi basın özgürlüğü konusunda “kısmen özgür ülkelerden, özgür olmayan ülkeler” kategorisine düşürmesi, uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütünün 2014 basın sıralamasında Türkiye’yi 180 ülke içerisinde 154. sırada göstermesi... Acaba bunlar, RTE’nin her yolsuzluğu örtmeye çalışırken iddia ettiği gibi hükümeti devirmeyi mi amaçlıyorlar?
RTE bu ciddi suçlamaları yalanlayarak şimdi gururla Türk medyasının Etiyopya, Uganda gibi Afrika ülkelerinin bile gerisinde kalmadığını iddia ederse şaşıracak mıyız?



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Viraj ustası 10 Mayıs 2015
Ya sen nesin? 9 Mayıs 2015
Anlamaz 8 Mayıs 2015

Günün Köşe Yazıları