Cüneyt Arcayürek

Ama Gerçekler?

18 Ekim 2012 Perşembe
\n

PKK ve Kandil konusunda tüm istihbarat bilgilerini bizimle paylaştıklarını hatta daha fazlasını yaptıklarını ama Türkiyenin yasal sınırlar içinde kalan deneyimlerine göre hareket

\n\n\n

ettiğini anlattıktan sonra, ülkesine yönelik eleştirilere hem üzüldüğünü hem sinirlendiğinisöylüyor ABDnin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone!

\n

Fakat Bay Büyükelçi, Türkiye ve Türk halkı, en zorlu zamanlarında ABDnin attığı sayısız kazıkları unutamıyor. ABD, ne zaman Türkiyenin ve Türk halkının en büyük dostudurdiye her söze başlansa...

\n

sinirlenmesine sinirleniyor. Ne çare iktidarda olan AKP Genel Başkanı Başbakanının, ABDye dostluğu, bağlılığı içeren politikalarını sindirmek zorunda kalıyor..

\n

İsterseniz açmayalım eski defterleri.

\n

Yakın yıllara dönelim ve isterseniz ABDnin dostluk, müttefiklik ve işbirliği anlayışını özetlemek için Irakta kuzeyden savaşacak askerlerinin Türkiyenin neredeyse dörtte birinde ve Güneydoğu illerinde yıllarca konuşlanmasına karşı çıkmasından sonra, tek bir Türk askerinin PKKye karşı Kuzey Iraka adım atmasını yasaklamasına değinelim. Ve

\n

Türkiyedeki genel kanıyı özetleyelim:

\n

PKK önderlerinin, teröristlerin yerleşik olduğu merkez, Kandil Dağıdır.

\n

Terörü bitirmenin önde giden koşullarının başında Kandildeki PKK terör merkezini yok etmek geliyor...

\n

Bu gerçek karşısında Türkiye ne zaman Kandile askeri bir harekâttan söz etse, Amerikanın K. Irakta kurguladığı özel ve özerk yönetimin başı gündeme giriyor: Mesud Barzani!..

\n

Yutan olursa tabii, bir önerisi de var ABDnin:

\n

Kandili askeri harekât yapabilmeniz için iplerini elinde tuttuğu K.Iraktaki piyonu Barzani ve Bağdat hükümetiyle uzlaşmamızı koşul olarak önümüze sürüyor.

\n

Ankaraya kırmızı balmumu ile davet ettiğimiz, her gelişinde ayaklarına kırmızı halılar sererek karşıladığımız, AKP hükümetinin PKK terörüyle mücadelede bir numaralı müttefik gördüğü Barzani, ABDnin bu politikasından cesaret alarak K.Irakta Türk askeri görmek istemediğini her fırsatta ilan ediyor

\n

***

\n

Ve.... yukarıdaki özeti Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özelin açıklamasıyla noktalayalım:ABD izin verirse Kandile derhal askeri harekât yaparız!..

\n

***

\n

Bu gerçekleri bir yana bırakan Bay Büyükelçi, ellerinden gelen her türlü yardımı yapmalarına karşı Türkiyenin adeta nankör bir tutum izleyegeldiğini söylüyor.

\n

Öyle yardımcı oluyorlarmış ki; Kandildeki terör elebaşılarını yok etmenin çaresi olarak Pakistanda bir evde sıkıştırdıkları Bin Ladini öldüren tekniği bize de önerdiklerini ama yetkililerin uygulamadığını söylüyor.

\n

Bin Ladini temizlerken ileri teknik ile özel harekât birimlerinden ve ama Pakistanın emirlerine giren kolluk kuvvetlerinden yararlandılar...

\n

Diyelim ki Bin Ladine benzer bir operasyon kararı aldık: K.Iraka egemen Barzani ile Irakın kolluk kuvvetleri bizim emrimizde bu harekâta katılacak mı? Hayır!

\n

PKK, Güneydoğu dağlarında toprak altında üç dört odalı barınaklar yapıyor.

\n

Kandil Dağında daha derinlerdeki mağaralarda yaşıyor.

\n

Bin Ladin operasyonu bir eve karşı; Kandildeki mağaralara aynı biçim ve içerikte operasyon yapılabilir mi? Büyükelçi neden bu soruları yanıtlamıyor?

\n

Örneğin, ABD; PKK terörünün bir an önce sonuçlanmasını istiyor ve bunun ilk koşulunun Kandili yok etmekten geçtiğine inanıyorsa, Türkiyenin yanı sıra askerleri ve teknisyenleriyle böylesi bir operasyona katılacaklarını neden söylemiyor Bay Büyükelçi?

\n

Ya da K.Irakta Kandile askeri harekât yapmamıza ABD neden izin vermiyor?

\n

***

\n

Suriye, siyasal ve politika yönleri tartışılır. Savaş çıkmayacağından söz edilir. Tanık olarak ABD büyükelçisinin sözleri gösterilir velakin nedense, Suriye politikalarının sırtımıza yüklediği çok ağır faturadan medyada söz edene, Meclise hükümeti bu konuda sorgulayan önerge verene rastlanmıyor.

\n

Bu kuralı bozan bir kişi var, bir ekonomist, bir profesör: Güngör Uras!

\n

Dünkü yazısında Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Suriyeli sığınmacılar için bugüne kadar 400 milyon lira kaynak ayırdıklarını, belediyelerin ve devletin genel harcamalarının bundan da fazla olduğunu açıkladı. Kaybımız bu kalemlerle sınırlı değil. Suriye kapısı kapanınca ihracat durdu. Sınır ticareti yapan işyerleri kan ağlıyor. Hava sahasının kapanması yolculuklarda ek maliyet demek. Askeri birimlerin masrafları da cabasıdiyor ve rakamlarla açıklamalar yapıyor...

\n

Hükümetin, anlamını yitiren Suriye politikalarından kaynaklanan ekonomik batağı ana muhalefet CHP, medyamız acaba ne zaman gündeme alacaklar?

\n

\n\n



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Viraj ustası 10 Mayıs 2015
Ya sen nesin? 9 Mayıs 2015
Anlamaz 8 Mayıs 2015

Günün Köşe Yazıları