Cüneyt Arcayürek

Bekleyelim Bakalım...

30 Kasım 2013 Cumartesi

Milli Güvenlik Kurulu’nda Gülen cemaatini bitirme kararına imza atanlar, bugün daha önemli koltuklarda oturuyorlar...
Örneğin o sırada Dışişleri Bakanı olan A. Gül bugün cumhurbaşkanı, bakanlık görevlerinde bulunan Cemil Çiçek Millet Meclisi Başkanı.
RTE o günlerde de bugün de genel başkan, Başbakan!
Aynı karara imza atan üç kuvvet komutanı ise hapishanelerde!..
O günlerin AKP’lilerinin hâlâ iktidar koltuklarında oturmalarına karşın komutanların içeride yatmaları bir çelişki ama bu çelişkinin geçerli bir nedeni var.
Komutanlar 2004’teki Gülen’i bitirme MGK kararlarını devlete hizmet eden yüksek bürokrat olarak imzaladılar, uyguladılar.
Karara o gün imza atanlar; bugün Cumhurbaşkanı, bugün Başbakan olanlar ise MGK kararlarını uygulama ne demek; üstelik cemaati daha semirmiş, daha güçlenip kökleşmiş konuma getiren bütün olanakları, yani kısacası efendim…
…Bay RTE’nin cemaate seslenirken söylediği gibi “ne istedilerse verdiler”!..
O zamanın askeri ile o günden bugüne iktidar koltuklarını ısıtanlar arasındaki tarihsel karakter ayrılığı bugün böylece, bir MGK belgesi ile kamuoyunun huzurunda!

***

Şimdi başkentin işlek bulvarlarından birinde yükselen, karşısında Suudi Arabistan kıvamında inşa edilen bir cami… Kocaman mı kocaman parti binasından; beyefendinin imzaladığı MGK kararını yorumlayan her zamanki gür sesi duyulmadı.
Bekleyelim bakalım; beyefedendi, MGK kararını bir yolunu bulup nasıl kıvıracak ve canım o gün o gündü, bugün de bugün mü diyecek?..
Lakin çıkar TV’lere, iktidarımızın ilk yıllarında askerlerin duyarlı olduğu laiklik ve irtica konularında, onlara zıt gitmediğimizi inandırmak, kısacası köprüyü geçene kadar ayıya dayı diyerek, askerleri avucumuzun içine alana dek…
… O karara eyvallah dedik derse, ki diyebilir... Seçimlerde halkımızın büyük çoğunluğu, yooo, ikiyüzlülüğün bu kadarı da olmaz diye Başbakan’a, AKP’ye oy vermeyeceğini mi sanıyorsunuz ve tabii fevkalade yanılıyorsunuz!..

***

Olayın renkli, çok dramatik başka bir yüzü daha var:
İçerideki bu üç komutan da şimdi hapishanelerde...
Komutanlar; tam kadro cemaati temizleme kararına eyvallah dedikten sonraki günlerde Gülen’e olanaklar sağlayan icraata yeşil ışık yakan, MGK kararlarına aykırı hükümet uygulamalarını görmezden gelip, Başbakan’la “şiir gibi ilişkiler içinde” olduklarını söyleyen Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök gibi uyanık değilmişiz diye herhalde birbiriyle söyleşiyorlar.

***

Olayın ilginç, ama kara mizah görüntüsü veren yönleri de yok değil.
MGK’de alınan kararı yalanlayan yok içlerinde.
Ama canım kararı aldık da uyguladık mı diyorlar. Örneğin Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç.
Fakat asık yüzleri bile gülümsetecek yanıt Cemil Çiçek’ten geldi:
“Canım kararı yalnız ben mi imzaladım?” dedi Sorumluluk müşterek!..
Arınç da sorumluluğu Başbakan’ın üstlenmesinden yana ki, herhalde diyor, Başbakan kararla ilgili bir açıklama yapar!
Tabii RTE’nin başdanışmanı profesör karar yok hükmünde diyor.
Bu nasıl devlet anlayışı?
Demek ki bir süre sonra iktidardaki parti amaçlarına aykırı gördü mü herhangi bir MGK kararlarını, yok sayıyor.
Ama 28 Şubat’ta irticaya karşı alınan ve pek çoğu zaten uygulanamayan, üstelik daha sonra gelen Mesut Yılmaz, Bülent Ecevit hükümetlerinin var saymadıkları kararları…
… Bu hükümet, tabii siyasal amaçlarına, bugün attığı gerici adımlara uygun gördüğü için yok saymadı.

***

Amaca varmak için papaz kıyafeti giyebileceğini söyleyen, demokrasiyi ilk durakta inilebilecek bir tramvaya benzeten, laiklik ne demekmiş, irtica yok diyebilen ve ama irticai uygulamalar yapan ve…
… Anıtkabir’de sap gibi duruyorlar dedikten sonra; dün, bugün Anıtkabir’de sap gibi duran bir Başbakan’ın yönetimindeki ülkeye egemen olan ikiyüzlülük, dün söylediğini bugün inkâr eden siyasal anlayış...
… Gülen cemaatini bitirme kararının alındığı 25 Ağustos 2004’ün üzerinden dokuz yıl geçtikten sonra, bir kez daha belgelendi, kanıtlandı.
Ama burası Türkiye. Her şey değişir ama bu anlayış değişmez.
Çare sandık ise…
Öyleyse Godot’nun gelişini bekleyelim.
Önümüzdeki seçimlerde cemaat oylarının AKP oylarına şamar indireceği umuduyla…
Açıklanan MGK kararı hayırlara vesile olur inşallahhh!   



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Viraj ustası 10 Mayıs 2015
Ya sen nesin? 9 Mayıs 2015
Anlamaz 8 Mayıs 2015

Günün Köşe Yazıları