Cüneyt Arcayürek

Beyefendi!

10 Kasım 2012 Cumartesi

 Endonezyanın turist cenneti Bali adasında düzenlenen Demokrasi Forumunda yaptığı konuşmada dünyanın BM Güvenlik Konseyi beş üyesinin iki dudağı arasına

\n

bırakılamayacağını buyurdu.

\n

Ağzından çıkan sözü kulağının duymadığı bir insandır, nalıncı keseridir beyefendi...

\n

Güvenlik Konseyi üyelerini eleştirir ama etli iki dudağı arasından çıkan peşinde olduğu diktatörlüğe hevesli kimlik, aklının ucundan hiç ama hiç geçmez.

\n

İstediği durakta inebileceği bir tramvaya benzettiği demokrasiyi, artık kişisel, siyasal ihtiraslarını gerçekleştirmek için kullanacağı bir araç olarak yorumladığı ayan beyan ortada.

\n

Beyefendi, demokrasiyi halk için ister görünür...

\n

Oysa daha çok özgürlük, refah ve barış getireceği vaadiyle yıllardır halkı uyuttu...

\n

Aslında halkı tepeden demir yumruk ile yönetmenin... hapishanelere atamadığı, nefret ettiği ne kadar aydın, yazar, gazeteci, asker, bilim adamı, sıradan muhalif kalmışsa, onları içeriye tıkmanın, Osmanlı sultanlarına her cuma camiye giderken bir avuç tebaasının Padişahım çok yaşaaaa! diye selamlamasının yerine geçecek...

\n

... bir avuç yalakasına, Senden büyük yokkkk diye bağırtacağı Sıfatı padişah değil de başkan olacak bir rejimin peşinde.

\n

Beyefendi, biliyoruz, siz söylediniz. Kitap okumaz, sinemaya, tiyatro veya operaya gitmezsiniz ama geleceği bugünden görmek istiyorsanız, lütfen Şarlo Diktatör filmini mutlaka izleyiniz.

\n

***

\n

Balide Brunei Darüsselam Sultanı Haji Hasansal falan filan önüne çıkıp bizim ülkeye gel deyince geziyi bir gün uzattı...

\n

Aslında Bruneiye dümen kırmasının gerçek nedeni 10 Kasım Mustafa Kemal Atatürkün aramızdan ayrılışının yıldönümünde Ankarada bulunmamak!

\n

Neden o kadar açık ki Sırtına basarak yeni ikbal yolları aradığı halkın... kadın, erkek, genç, yaşlı, çoluk çocuk, sivil, asker milyonların bugün... Anıtkabiri ziyaretini izlemeye ve bütün yurtta, Atatürke ve kurduğu Cumhuriyete sevgi saygı gösterilerine tahammül edemeyeceği için Bruneiye gidiyor.

\n

Eleştirilere de elbette uydurma mazereti de hazırdır. 22 milyar dolar serveti olan Sultan’ın, Türkiyede yatırım yapmasını sağlamak için, üç dört karılı, altın kaplamalı özel 747 uçağının yanı sıra 6 başka tip uçağı, bazıları altın kaplamalı 2.500 otomobili olan görmemişliğin simgesi bir insanın işaretparmağının gel işaretiyle koşa koşa Bruneiye gittiğini de söyleyebilir.

\n

Bu zenginlik karşısında Beyefendinin yoktan bir devlet yaratan Atatürke saygı sevgi duymasını beklemek, abesle uğraşmak demektir.

\n

***

\n

Beyefendi; 10 Kasım günleri huzurunda bir dakika sap gibi durduğunAnıtkabiri ziyaret yerine, Brunei Sultanı’na koşa koşa gittiğin için Atatürkün üzüldüğünü sanma.

\n

Kurduğu Cumhuriyeti bölerek her parçasını kemiren Beyefendiyi, kimi ulusal günlerde huzurunda gördüğü için zaten rahatsız olan Atatürk, bugün, 10 Kasımda ziyaretine gelmiş ya da gelmemişsin emin ol umursamıyordur.

\n

***

\n

Atatürk, bugün sağ olsaydı, iç ve dış politikada, kalkınma işlerinde ne yapardı diye onu tartışmalarımız arasına almamız doğru değildir. Atatürk bize akıldan başka yol gösterici bırakmamıştır. Yalnız akıl hürriyetini sınırlayıcı, eğitim ve hukuk birliği ile laisizmi sarsıcı her şey Atatürkçülüğe ihanet etmektir.

\n

Bu ihanet de Atatürk öldüğünden beri yapılagelmiştir. (“Atatürkçülük Nedir”-F.R.Atay)”. 

\n

***

\n

Kürsüdeki konuşmacının, Bir süredir bir laikliktir gidiyor. Nedir bu laiklik demesi üzerine 1. Meclise başkanlık eden Mustafa Kemalin eğilerek, Adam olmaktır dediği fıkrayı unutamadığım gibi, yeri geldikçe bir başkasını da anımsıyorum...

\n

Zamanında ünlü bir şairin, sofrada yabancı eşini Türk kadınlarıyla kıyaslayarak övmesi ve Atanın bir kadeh kaldırışında ona, beyefendi demesi üzerine, Atatürk ile aralarında şöyle bir çatışma geçer:

\n

Bana beyefendi demeyiniz, efendim.”

\n

Ya ne diyeyim?”

\n

Sadece adam deyiniz.

\n

İşte onu diyemediğim için beyefendi diyorum ya...

\n

***

\n

Atatürk sen; yalnız 10 Kasımlarda değil, her gün yaşamımızda, kafamızda, yüreğimizde, belleğimizdesin!

\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Viraj ustası 10 Mayıs 2015
Ya sen nesin? 9 Mayıs 2015
Anlamaz 8 Mayıs 2015

Günün Köşe Yazıları