Cüneyt Arcayürek

Durumun ÖzetiKatiller dışarıda!

14 Temmuz 2012 Cumartesi
\n

\n

Bu ülkenin ordusu hapiste...

\n

Yazarı, çizeri, gazetecisi hapiste...

\n

İlim, bilim adamı hapiste...

\n

Üniversiteli gençleri, rektörü hapiste...

\n

Ulusal iradesi hapiste...

\n\n\n

***

\n

Hür doğdum hür yaşarım / hangi çılgın bana zincir vuracakmış şaşarımdiyenler kırk-elli yıl sonra Recebistan Cumhuriyetinde; hür doğduklarına, hür yaşayacaklarına bin pişman, Silivri zulümhanesinde zincir yerine dar hücrede yıllardır ömür tüketiyorlar.

\n

Yargı bağımsız ve tarafsızdır temel kuralı; yargı tek söz sahibi RTEnin müsaadesi nispetinde bağımsız ve tarafsızdır kuralına dönüştüğü bir dönemden geçiyor ülke. Örneğin bir hâkim, 3. yargı paketine dayanarak hem ağlarım hem giderim diyen gelin gibi, hem ağlaşıyor hem de 7 genci katledenleri, üç-dört siyasal cinayete karışan katili tahliye ediyor.

\n

Bir başka hâkimse; suçları Aydınlanma çağının gereklerine hizmet etmek olan Soner Yalçın, Prof. Yalçın Küçük, Barış Terkoğlu, Barış Pehlivan gibi ülkenin yüz akı isimlerin 3. yargı paketi gereği tahliye istemlerini reddediyor.

\n

Egemenliğin kayıtsız koşulsuz ulusal iradeye ait olduğunu yıllardır savunan bu ülkenin yarım yamalak, işine geldiği kadar demokrat başbakanı; halkın özgür iradesiyle seçilen vekillerin tahliyesini isteyen muhalefet partilerini, tabii aynı çizgide olan bir kısım medyayı

\n

tutuklu ulusal iradenin özgürlüğe kavuşmasının beklendiği günlerde; tutuklu şahısları aday gösterilerek milletvekilliğini adam kaçırmadiye suçluyor...

\n

haksız, insafsız, yersiz suçlamalarla yetinmiyor: Tutuklu vekillerin tahliyelerini davaları boşa çıkarma girişimine dönüştürme diye yorumlayabiliyor.

\n

***

\n

12 Eylül siyasal matematiği iki buçuk partiye oturtmayı başaramadı.

\n

Yıllar sonra siyasal tabloyu üç partiye indirgeme hazırlıkları birden ivme kazandı: AKP ve CHP ile kendine özgü kuralları, inançlarıyla iki partiden ayrılan MHP!

\n

Genel Başkan RTE, HSP Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuşu AKPye katılmaya davet etti.

\n

Son genel seçimlerde binde iki veya üç oy alabilen bir partiyi, yüzde 50liler dolayında oy alan AKPye katılmasını istemenin oy bazında beş paralık değeri yok! AKPye çanak tutan yazarlara göre; AKPde 2014te RTE Çankayaya çıkarsa yerine AKP liderliğine kimin geleceği hesapları yapılıyor. Kurtulmuşu şimdiden lider adayı olarak gösteren yorumlara rastlanıyor.

\n

Bir başka görüntü AKPye bağımlı yazarları rahatsız ediyor mu acaba:

\n

Kurtulmuşu genel başkanlığa ve başbakanlığa layık gördükleri ilk günden beri yazılarında, TV yorumlarında; genç yaşında elbette emekli olamayacağını yazdıkları Çankayadaki AKPlinin geleceğinden söz etmiyorlar.

\n

Ne olacak Çankayada AKPye onca yıldır hizmet eden gül gibi yoldaşları?

\n

***

\n

Ana muhalefette durumun özeti, demokrasi ve değişim kurultayı.

\n

Değişim de nasıl bir değişim? Örneğin bir ara medyaya sızdırılan, sonra sözü edilmeyen; Rus salatasına benzeyen; a) sosyalizm b) sosyal demokrasi c) sosyal liberalizm d) Atatürkçülük diye özetlenen bir program mı tartışılacak kurultayda? Ya da nasıl bir değişim programı var gündemde?

\n

Basın haberlerine göre ne bu ne de şu!

\n

34. olağan kurultayda dikkatler parti meclisine girecek isimlerde olacak.

\n

İlk seçimlerde genel başkanlığa elcağızıyla oturtan Önder Sava, ikinci seçimlerde ise Gürsel Tekine yakın isimleri parti meclisine yerleştiren Kılıçdaroğlu; genel başkanlıktaki yerini sağlama bağladıktan sonra, artık dün bugündür demiyor, kendi listesini hazırlıyor.

\n

Sütunlar dolusu kurultay haberlerindeki şu isimler gidiyor PMden bu isimler geliyorun dışında; yeni programla ilgili üç beş satır olsun habere rastlanmıyor.

\n

Öyleyse ne değişiyor CHPde?

\n

Genel Başkanın dayatacağı liste ile PM değişiyor, bir!

\n

Partinin özü, çimentosu Atatürkçülük, laiklik, devrimcilik anlam değiştiriyor, iki.

\n

Cumhuriyetin temel taşlarından, unutulmaz hizmetlere imza atan İsmet İnönü ve hatta yer yer Atatürk adının ders kitaplarından çıkarılmasına ses çıkarmayan bir Genel Başkan yönetiminde partinin geçmişini savunmaktan çekinen bir değişim geliyor CHPye, üç!

\n

***

\n

Bu durumun özetinde iyi günler Türkiye!

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Viraj ustası 10 Mayıs 2015
Ya sen nesin? 9 Mayıs 2015
Anlamaz 8 Mayıs 2015

Günün Köşe Yazıları