Cüneyt Arcayürek

Gerçekleri Saptıran Savunma…

09 Aralık 2014 Salı

Aklına kim gelirse kimi sözlerini aleyhinde kullanmaya adeta kendini yetkili ve yeterli sanan kafa; akıl, mantık, sağduyu törpüsü bu insan, ülkenin tek ve gerçek sahibi havasında.
Sarayından, daha beşinci ayında cumhurun mu, Bakanlar Kurulu’nun mu başı olduğu tartışılan Bay RTE, geçen cumartesi kendine yağ çekenlere sahip çıktı ve…
…her zamanki gibi olayları, yazılan ve söylenenleri saptırarak sağa sola saldırdı.
Bu son saldırıların hedefinde elbette pek çok yanıyla ona ve ona yalakalık eden kişileri eleştirenler vardı.

***

Cumartesi günü Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği’nin toplantısında yine kendisine yalakalık edenleri Kasımpaşalı bir kabadayı tavrıyla savunan konuşmasında şöyle dedi:
“30 Ağustos Bayramı resepsiyonunda şarkıcı Yavuz Bingöl ile Yemen Türküsü’nü birlikte söyledik.
Aman Allahım o sanatçımıza söylemediklerini, çözüm süreci toplantısına katıldığı için yapmadıklarını bırakmadılar. Şu anda Türkiye’nin en büyük sanatçısını linç etmek için ellerindeki her vasıtayı kullanıyorlar. Niye?
Sen nasıl olur da Cumhurbaşkanı RTE ile yan yana böyle bir resim verir, aynı fotoğraf karesinde nasıl görünürsün?.. Böyle baskıcı bir zihniyet alkışlanabilir mi?”
Oysa:
Cumhurbaşkanı mıdır, başbakan mıdır her ne ise; çıkıyor bir kürsüye gerçekleri yine hasır altı ederek, tabiatı gereği gerçekleri tahrif eden konuşmasında yine yalan söylüyor.
Zira tabii kendisini övdüğü için Türkiye’nin en büyük sanatçısı dediği Yavuz Bingöl, bu özelliğinden başka bir nedenle haklı ağır içerikte yorumlarla eleştirildi. Yemen Türküsü’nü RTE ile birlikte söylediği için değil!
Bu eleştirilerin nedeni, Hürriyet’te her çarşamba yayımlanan bir röportaja konuk olduğunda toplumsal etiğe ve geleneklere aykırı söyledikleridir.
3 Aralık 2014’te Hürriyet’te haftanın konuğu röportajında Ahmet Hakan’ın sorusu ve Yavuz Bingöl’ün soruya verdiği yanıt aynen şöyle:
Berkin Elvanın annesinin meydanlarda yuhalatılması… bu konuda ne düşünüyorsunuz?”
YB: “Burada da Tayyip Bey’in duygusallığı rol oynuyor. Sokaklarda ölmüş annesine küfredildiği zaman, ertesi gün o da Berkin Elvan’ın annesini yuhalattı.
Bu çok insani bir şey… İşte, duygusunu işinekarıştırmak bu… Öte yandan şunu da söyleyeyim:Ölmüş anneye küfretmek, sol değerlere inanan insanların yapabileceği bir şey mi? Ne kadar ayıp bir şey!
O zaman o da öyle yapıyor.”
Bu sözler Bingöl’ün savunduğu kişi cumhurun başkanı değil de herhangi biri gibi, sokaktaki biri gibi davranan kişi.
Üstelik Bingöl bu açıklamasıyla; vay ölmüş anama küfretti diye silaha sarılan bir kabadayı gibi RTE’nin de kalabalıkları Elvan’ın annesine küfrettirmesini haklı buluyor ve …
…Cumhurun başkanı olmakla övünen Saraylı, Bingöl’ün edebe ve etiğe aykırı bu savunusunu haklı görüyor, övüyor.
Saraylı’yı yüzde 52 ile seçenler, oh be karşılıklı küfürleşmeyi kışkırtan bir cumhurbaşkanı seçtik, diye ne kadar övünseler haklarıdır!

***

RTE’nin yalaka söylemlerin sahiplerini savunan sözleri Bingöl’le sınırlı değil. Devam ediyor:
“Bunu sadece o sanatçımıza değil, hakikati söyleyen kim olursa olsun ona yapıyorlar. İşte en son Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat BüyükÖdülü’nü alan değerli yazarımız Alev Alatlı’ya da bunu yaptılar.”
Vay efendim Vay! Alatlı’yı nasıl eleştirirsin!
Oysa, George Orwell yaşasaydı oligarşiyi, insan haklarını ve özgürlükleri yok eden bir kişi olarak RTE’yi somut bir örnek olarak gösterirdi.
Hiç kuşku yok Alev Alatlı gibi RTE’yi alkışlamaz ve belki de bugünkü Türkiye’yi somut örnek alarak 1984 kitabından sonra “2014” başlıklı ve konulu yeni bir kitap yazardı.

***

RTE’nin söylediklerini, yaptıklarını öven sanatçılar şöyle önlerine düşen haberlere bir göz atsalar, RTE’nin önderliğinde son Eğitim Şûrası’nın din şûrasına dönüştüğünü kanıtlayan MEB’e güya tavsiye kararıyla acaba sarsılırlar mıydı? Hayır!
Saraylı, kadınla erkeğin fıtratları aynı değildir, eşitlik ise kadınlar arasında geçerlidir diyor. Bu saçma sapan değerlendirmeye kadınlardan beklenen nedir?
Bir iki sanatçı için kadınlara, “tencereciler, tavacılar neredesiniz!” diyor ya RTE,
Kadınların eşitlik haklarını koruduklarını Saraylı’ya kanıtlamak için tencere tava “buradayız” diye sokaklara dökülmeleri gerekmez miydi?



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Viraj ustası 10 Mayıs 2015
Ya sen nesin? 9 Mayıs 2015
Anlamaz 8 Mayıs 2015

Günün Köşe Yazıları