Cüneyt Arcayürek

Güncelleşen Sorular

02 Ağustos 2011 Salı
\n

Genelkurmay Başkanı ile üç kuvvet komutanının istifası, içeride dışarıda Türkiye daha demokratik bir ülke haline

\n\n\n\n\n\n

geliyor diye yorumlandı.

\n

Darbelere sessiz kalan kalemler, istifaların demokrasimizin güçlenmesine neden olduğunu yazıyor.

\n

Öyleleri var ki içlerinde biri, yurt gezisinde Kenan Evrene yakınlığını kanıtlamak için enginarın konservesini sevmediğini, o nedenle o gece menüye konulan zeytinyağlı enginarı yemek istemeyeceğini söyledi.

\n

Bir uzun zaman darbelere karşı sessiz kalan, hatta bugün yerden yere vurdukları 1982 Anayasasına karşı çıkma cesareti gösteremeyenlerin pek çoğu şimdi birer asker düşmanı.

\n

***

\n

Eski Genelkurmay Başkanının askere veda mesajında açıkladığı nedenlerden başka nedenler olup olmadığını sormak, soruşturmak gereğini duymuyorlar.

\n

Orgeneral Işık Koşaner; mesajında; 173ü muvazzaf, 77si emekli olmak üzere 250 general-amiral, subay, astsubayın, evrensel hukuk kurallarına, hakka, adalete, vicdani değerlere uygun olmayan biçimde tutuklu bulunduğunu ve bu durumun yetkili makamlara iletilip anlatılmasına, takip edilmesine karşın, soruna yasal çerçevede bir çözüm bulunmasının mümkün olmadığını söylüyor.

\n

Genelkurmay Başkanının girişimlerini reddedenin adını vermeye gerek yok.

\n

Orduyu dikensiz gül bahçesine çevirmek isteyen, bu amacına erişmek için açıklamadığı planı 2002’den beri aşama aşama uygulamaya koyan RTE!

\n

***

\n

Henüz sorulamayan sorulara geçelim:

\n

Işık Koşanerin yerine Genelkurmay Başkanlığına Jandarma Komutanı Orgeneral Necdet Özelin zamanından önce atanmasıyla evrensel hukuk kurallarına, hakka, adalete ve vicdani değerlere aykırı olarak Hasdal karargâhında yatanlarla ilgili hukuksal sorun ortadan kalktı mı?

\n

Bu soruyu ikinci bir soru; Genelkurmay Başkanlığına atanan Orgeneral Özelin yanıtlaması zorunlu bir başka bir soru izliyor.

\n

Yeni Genelkurmay Başkanı Necdet Özelin, bugünlerde atanacak yeni kuvvet komutanlarının, emekli Işık Koşanerin ortaya koyduğu Hasdal sorunuyla ilgili düşünceleri nelerdir?

\n

Genelkurmay Başkanlığı görevini üstlenirken Orgeneral Özelin RTE ve Çankayadaki AKPli ile gece yaptığı görüşmelerde bu konuya değinilmiş midir?

\n

Orgeneral Özel, Çankaya ve hükümetin bu konudaki görüşlerini öğrenmek istemiş midir?

\n

Veya Orgeneral Özel bu konudaki düşüncelerini iktidardaki birbirini kollayan, destekleyen siyasal güce açıklamış mıdır?

\n

Bu soruların doyurucu biçimde yanıtlanması gerekiyor. Zira bu sorular hemen pek çok çevrenin aklına takılan, yanıt arayan sorular.

\n

Nitekim CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, bu soruları başka biçimde gündeme getirdi:

\n

Haklı olarak Yeni Genelkurmay Başkanı Özel, istifaların nedenini ortadan kaldıracak bir görüşme ortamı yarattı mı?” diye, Çankayadaki görüşmenin temel öğesine değindi.

\n

***

\n

Koşaner olayı -Kılıçdaroğlunun ifade ettiği gibi- Çankayadakinin kendisine seçen ya da öneren kişiye olan bağlılığınınbir kez daha kanıtlanmasına da vesile oldu.

\n

TSKnin komuta heyeti birden boşalıyor. Ordu komuta heyetinin nasıl oluşacağına ilişkin kaygı verici sorular yanıtsız.

\n

Bu sırada yukarıdaki, üstelik barışta TSKnin başkomutanı AKPli, gönül rahatlığıyla, Her şey mecrasında. Boşluk yokdiye demeçler verebiliyor.

\n

Bakınız; ne hallerde demokrasimiz, nasıl da ileri? Kılıçdaroğlu, komutan istifalarını demokratik protesto diye yorumladı. Açık gizli yandaşlar; vay, sen nasıl olur da Avrupalının olayıdemokratikleşme diyen açıklamasına karşı tavır sergilersin diye CHP Genel Başkanına yüklendi.

\n

***

\n

Bu koşullarda ve birbiriyle partizanlıkla bağlı Çankaya-Başbakanlık-Meclisteki çoğunluğun yeni anayasa yapacağına inanır mısınız?

\n

Bir düşünün: RTEyi bugün tek başına buyruk, her alanda dilediği gibi oynayan, medyayı, yargıyı, orduyu, sivil toplum örgütlerini bağımsız, özgür görev yapmaktan alıkoyan, işadamlarını ayağına kadar getirtip şefaat dilemelerine sürükleyen olanakları RTE nasıl elde etti?

\n

Bugün darbe anayasası diye karaladığı 1982 Anayasasını kullanarak!

\n

Bu gerçek ortada iken RTEden çağdaş, gerçekten ileri demokrasilere özgü, insan haklarına saygılı, toplumun her katını kucaklayan bir anayasa yapmasını beklemek abesle iştigal anlamına geliyor.

\n

Zira RTE için yeni anayasa demek, 1982 Anayasasını daha değişik ifadelerle yenilemek demek!

\n

Bu gerçek unutulabilir mi?

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Viraj ustası 10 Mayıs 2015
Ya sen nesin? 9 Mayıs 2015
Anlamaz 8 Mayıs 2015

Günün Köşe Yazıları