Cüneyt Arcayürek

İtibarımız Artmış!

08 Kasım 2014 Cumartesi

Bir insanda utanma, sorumluluk duyguları yok olunca ne yapar, nasıl davranır diye düşünürken, birden ekranda hemen her gün bir veya birkaç kez izlediğimiz badem bıyıklı yine göründü.
Artık yalnız Türkiye’de değil, Batı’da da dillere destan Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nı savunan öyle bir konuşma yaptı ki...
...utanmaktan çoktaan vazgeçtik; halka sorumluluk duygusu yok olan bir insana örnek aramaya gerek kalmadı.
Yine halkımıza beş yüz milyona mal olan uçan bir saraya atlayıp bir dış ülkede hafta sonunu geçirmeye giden, sıfatı cumhurun başkanı mı yoksa sorumsuz bir başbakan mı ne olduğunu artık kestirmenin olanaksız olduğu insan.. sanki basit mi basit, olağanın abartıldığı bir konudan söz ediyormuş gibi rahatlık içinde yine esti savurdu.

***

Hâlâ inanamıyorum söylediklerine:
TC Hükümeti’nin Maliye Bakanı’nın bugüne dek resmi bilgilere dayanarak saptayıp açıkladığı iki milyarcık dolayındaki maliyet rakamını “herkes ayrı bir rakam uyduruyor” diye yalanladı.
Devletin Maliye Bakanı’nı yalancı, sarayla ilgili rakam uydurmakla suçladı.
Bu olay, gerçek işine gelmeyince yalanlayan, her olayda kendini haklı çıkarmayı baş kural edinerek ülkeyi babasının çiftliği gibi 13 yıldır yöneten bir insana ait son örnek.

***

Milyarlara mal olan sarayı kafasına taktığı ve halka da inandırmaya çalıştığı yeni Türkiye’ye “yakışanı yaptıklarını” haklı eleştirilere yanıt diye söyleyebildi.
Öne sürdüğü gerekçeye bakın:
Eski Türkiye’de devlet törenleri sokakta yapılıyormuş. Ama dünya, yeni Türkiye’de (daha da benzerlerinin yapılacağını söylediği) bu saraylara bakarak ülkemiz hakkında karar veriyormuş.
Halkı pazarlarda yere ve çöpe atılanları toplayarak yaşamını sürdürüyor. Bu beyefendi iki milyar lira sarf ederek yaptırdığı sarayla itibarımızın arttığını iddia ediyor.

***

Kendi görmemişliğinden kaynaklanan sarayı kişiliğine yakışır demagojik bir açıklama ile halka böyle yutturmaya çalışıyor.
Acaba dünyada etkili devlet adamları listesinde neden yer almıyor?
Oysa artık demokrasiler dünyasındaki diktatör kopyası kanıyı, bu ülkede özgürlüklerin canına okuduğunu şu saray nasıl örtebilir?
Dünyada esamisi okunmayan Türkiye’nin itibarını sanki bu saray geri getirecek!
Dünyada yitip giden itibarımız sanki RTE’nin sarayı ile bir anda geri döndü.
Sarayı eleştirmenin vatan ihaneti olduğunu henüz söylemedi.
Ama “bu yatırım milletin malı” diyor.
Bu sarayı, uçağı miras kalsın diye gayrimenkulleri arasına yazdırıversin.
Bir bu eksik açıklamaları arasında.

***

Ha şimdi Maliye Bakanı’nın açıklaması doğrultusunda araştırma yapacak bir hükümet var mı?
Bir hükümet var olmasına var da; RTE’nin istediği içerikte yaptığı bir açıklama ile sarayla uçağı öyle bir savundu ki, bu görkemli sarayı uygarlık yolunda atılan bir adıma örnek gösterdi.
Türkiye büyümekteymiş. Ülkemiz dünyada hak ettiği yeri böyle görkemli sarayla hızla alırken, temsil ve hizmet olanaklarına ulaşmasından kimse rahatsız olmamalıymış, diyor.

***

Halk mı? Bakmayın halka sıraladıkları övgülere.
Onlar için halk sandıktan sandığa değerli.
Mübarek öyle masum ki, sarayı sabah akşam halkı düşünerek halk için yaptırdı; yoksa saray görmemişliğinden kaynaklanan bir yapıt değil.
Hükümetin, RTE’nin istediği doğrultuda açıklamalar yapmasının devlette ahengin, ülkede ististikrarın varlığını kanıtladığına inananlar var.
Oysa diktatör kopyası bir cumhurbaşkanının her konuda emrine amade, varlığı yokluğu tartışma konusu sözüm ona demokratik Cumhuriyetin yürütme organı hükümet bu.
Önümüzdeki siyasal tablo; AD’nin başbakan olabilmek için RTE ne derse evet diyen, emrindeki ikinci adam olmayı kabul ettiğinin kanıtı.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Viraj ustası 10 Mayıs 2015
Ya sen nesin? 9 Mayıs 2015
Anlamaz 8 Mayıs 2015

Günün Köşe Yazıları