Cüneyt Arcayürek

Komisyondaki Düzen?

03 Kasım 2012 Cumartesi

 

\n

AKP İstanbul Milletvekili Bayan Nimet Baş başkanlığındaki komisyonun; Darbeleri Araştırma Komisyonu mu yoksa AKPnin izlediği, izleyeceği politikalara  hizmet komisyonu mu olduğunu

\n

kestirmek giderek zorlaşıyor.

\n

Komisyon günlerdir ağırlık verdiği 28 Şubatla uzak yakın ilgisi olan saz ve söz sanatçılarından, cinsiyet değiştirenlere, medya yöneticilerine, siyaset adamlarına kadar değişik kimlikteki insanları dinliyor.

\n

Bayan Baş, ne ki atacağı her adımı dikkatle saptayan ve söyleyeceklerini önceden hesaplayan Deniz Baykal gibi bir politikacının komisyonun hukuksal varlığını eleştirmesini, olası soruları beklemeden komisyonu terk etmesini  sindiremiyor...

\n

Komisyonda 28 Şubatın postmodern darbe mi, demokrasiye müdahale mi yoksa anayasal olanaklar çerçevesinde hükümete eğitimden sosyal yaşama dek yapılması gerekenleri salık veren bir olay mı  olduğu tartışılırken; Bayan Baş, 28 Şubatın darbe olduğunu ilan ediverdi.

\n

28 Şubatta sorumlu görevlerde olanları suçlayanları komisyonun dinlemesine olanak sağlıyor Bayan Baş; ama günün dinci hükümetinin, sorumlularının hangi marifetleriyle 28 Şubata gelindiğini anlatacak kişileri komisyona davet etmiyor ya da davet ettiği kişilere 28 Şubat öncesini anlatmalarını sağlayacak sorular sormuyor, sorulmasına zemin hazırlamıyor.

\n

Böylesine adil, tarafsız, böylesine ileri bir demokrat Bayan Baş!

\n

***

\n

Ne var ki son günlerdeki tutumu AKPli kişiliğinin sorgulanmasına neden oldu.

\n

Komisyon sözcüsü AKP Çankırı Milletvekili İdris Şahin birkaç gün önce basına, 28 Şubatta hükümetteki RPnin İstanbul İl Başkanlığını ve Belediye Başkanlığını yapan  Başbakan RTEyi de komisyona davet ederek dinleyeceklerini açıkladı.

\n

RP içinde ve dışında o günleri yaşayan RTEnin elbette 28 Şubatla ilgili bilgilerinden komisyon da kamuoyu da yararlanabilirdi.

\n

Fakat Komisyon Başkanı Bayan Baş, aynı gün jet hızıyla sözcüyü yalanladı.

\n

Başbakanı komisyona davet etmek söz konusu değildi!

\n

Oysa... 

\n

***

\n

Oysa şayet gerçekleri arıyorsa Bayan Baş; yalnız RTEyi değil, zamanın hükümetinde bakan olarak görev yapan

\n

...örneğin Libya gezisinde Kaddafinin TC Başbakanı Necmettin Erbakanı ve ülkesini aşağılamasına tanık olan

\n

...AKPnin Cumhurbaşkanı Abdullah Gülü de komisyona davet etmek zorunda...

\n

Nimet Baş, şu soruyu yanıtlamak zorunda: RTEyi ve Abdullah Gülü komisyona neden davet edemiyor?

\n

Başbakan ve Köşk olur vermedi mi acaba?

\n

Batılı demokrasilerde, cumhurbaşkanlarının, başbakanların kamuoylarında dikkatle izlenen konularda çağrı üzerine yargıya veya parlamentoda oluşturulan komisyona bilgi vermelerinin olağan bir kural olduğunu bilmiyor mu?..

\n

Bilmesine biliyor da kör olası particilik elini kolunu bağlıyor. İzinlerini almadıkça ne Cumhurbaşkanına, ne de Başbakanına parlamento adına görev yapan komisyona bildiklerini açıklamaları için davetiye çıkaramıyor. 

\n

***   

\n

Eğri oturup doğru konuşalım.

\n

Bayan Baş, Başbakanını, partisinin Cumhurbaşkanını komisyona davet edemiyor.

\n

Çağrıdan söz eden partisinden komisyon sözcüsünü jet hızıyla yalanlıyor.

\n

Partisi adına, partisinin liderleri adına  politika yapıyor ve

\n

...Ankara Cumhuriyet Savcılığında 28 Şubatla ilgili soruşturma sürerken, komisyona çağrılı kişileri sorgulama görevi üstlenemeyeceğini söyleyen Baykalın hukuksal gerekçelerini politik gösteri olarakdeğerlendiriyor.

\n

Baykala gönderdiği yanıt yazısında komisyon çalışmalarını partisinin illeriki günlerde, örneğin seçimlerde ana muhalefete karşı kullanabileceğini duyumsatan bir üslup seziliyor.

\n

Olası bu sezgiyi kanıtlamak istercesine örneğin, 28 Şubat döneminde Genelkurmay 2. Başkanı olan Org. Çevik Birle CHP Genel Başkanı olduğu sıralarda sık sık görüştüğü yalanını içeren dedikodu nitelikli söylemleri Baykalın yanıtlamasını istiyor.

\n

Baykal yazılı açıklamasını okuduktan sonra komisyonu terk ederek oyunu bozuyor.

\n

***

\n

Orhan VelininBu düzen böyle mi gidecek?dizesi her alanda olduğu gibi darbeleri araştırma komisyonu için de geçerli...

\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Viraj ustası 10 Mayıs 2015
Ya sen nesin? 9 Mayıs 2015
Anlamaz 8 Mayıs 2015

Günün Köşe Yazıları