Cüneyt Arcayürek

Tarihsel Tanık!

05 Ağustos 2012 Pazar
\n

Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Özkökün Silivri tanıklığı neredeyse tarihsel bir dönüm noktası diye nitelenecek.

\n

Eski Genelkurmay Başkanı görevli

\n\n\n

olduğu dönemle ilgili kimi gerçekleri söylüyor.

\n

Fakat beri yandan kimi açıklamaları garipsenecek bir içerik taşıyor.

\n

Örneğin; AKP iktidarından kaygılanan komutanlar arasındaki görüşmelerde muhtıra verelim diyen Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalmanı teklif değil, bir hareket tarzıydıdiye himaye ediyor.

\n

Ama İstanbuldaki seminerde en tehlikeli senaryonun amacını birazaştığını, siyasi kişiler ve siyasi olaylar gerçekmiş gibi oynandığı duyumların kulağına geldiğinisöyleyerek Balyoz davası sanıklarını suçlayan bir davranış sergiliyor.

\n

Genelkurmay Başkanının kulağına duyumlar geliyor; ama, örneğin 1. Ordu Komutanını çağırarak bu duyumların aslı faslı nedir diye bilgi almıyor. Ya da resmi bir yazıyla semineri düzenleyenleri uyarmıyor.

\n

Kara Kuvvetleri Komutanına bu işle meşgul olmasını emrederek kenara çekiliyor.

\n

***

\n

Özköke hakkındaki karalama kampanyasının ne zaman başladığınısoran Silivri yargıçlarından Haşıloğlunun sorusuna da Özkökün verdiği yanıtlar doyurucu değil.

\n

Kara Kuvvetleri Komutanı iken Genelkurmay Başkanı Hüseyin Kıvrıkoğlunun sevgisini kazandığını, fakaaat Kıvrıkoğlunun Genelkumay Başkanlığına geçişi sırasında irtica ile mücadele konusunda iyi çalışamayacağınıdüşünerek Genelkurmay başkanı yapmayacağınısöylediğini açıklıyor.

\n

Fakat Kıvrıkoğluna karşın Genelkurmay Başkanlığına atanmasındaki gizemi açıklamıyor Özkök. Tabii mahkeme sormuyor.

\n

O günlerde Cumhuriyette:

\n

Özkökün atanmadan önce AKP liderlerine yakınlığı ile tanınan milletvekilleri ile görüşmeler yaptığını

\n

RTEnin Başbakan olmadan önce yakın ve sıkı dostluk kurduğu Amerikalılardan Özkök ile görüştürülmesini sağlamalarını istediğini içeren haberler yayımlandı.

\n

Nitekim tanık Özköke mahkeme soruyor: 2002 seçimlerinden hemen sonra resmi hiçbir sıfatı (milletvekili bile) olmadığı halde ve hapse hüküm giymişken RTE ile neden görüştünüz? Görüşmede ne planladınız?

\n

Özkökün yanıtına bakınız: Benim takdirimdir!

\n

Tarihsel tanık tarihsel gerçekleri açıklamaktan kaçıyor.

\n

***

\n

RTEnin orduyu cumhuriyetin ordusu olmaktan çıkaran süreç Özkökle başlıyor, Büyükanıtla sürüyor ve bugün tak-şak olgusuna varıyor.

\n

2002’lerde öylesine bir yakınlık kurulmuş ki askerle hükümet arasında:

\n

Emrindeki Genelkurmay Başkanına, örneğin arabaya binerken RTEnin neden öncelik vererek kenara çekildiği ve Özköke hangi nedenlerle Başbakanın hocam diye hitap ettiği bugün sorulmuyor.

\n

Yalanlamasına yalanladı ama Özkökün AKP hükümeti ile darbe söylentilerini ya da asker arasındaki kimi olasılıklarıBaşbakana aktararak AKP hükümeti ile sıkı fıkı görev yapması, tabii şimdi unutuldu. Genelkurmay Başkanının hükümetle ilişkileri şiir gibiözetlediği de yaygındı.

\n

***

\n

1 Mart tezkeresi ile ilgili gelişmelerdeki anlatımları da kimi gerçekleri saklıyor.

\n

Türk subaylarının başlarına Amerikan askerlerinin çuval geçirmesi olayını bir iki etkisiz çıkışına karşın sindiren Genelkurmay Başkanı Özkök; 1 Mart tezkeresinin kabul edilmesi için zamanın ABD Savunma Bakanı Wolfowitzin kendisinden hükümete baskı yapması istediğini, ama kabul etmediğini söylüyor.

\n

Ne var ki bu açıklamasında da yanlışlık veya saptırma var.

\n

ABD reddedilmesi olasılığına karşı askerin Meclise baskı yapmasını istiyor.

\n

Üstelik Özkökün hükümete baskı yapmasına gerek yok.

\n

Tezkerenin Meclisten geçmesinde Özkök, Başbakanın yanında.

\n

Millet Meclisinde tezkerenin görüşülmesinden önce toplanan Milli Güvenlik Kurulunda, ABD önerilerinin onaylanmasına karşı çıkan Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezeri, Başbakan Gülle birlikte ikna etmeye çalışıyor.

\n

Amerikalılarla yapılan ikili görüşmelerde tezkerenin içeriğini kabul etmiş; Cumhurbaşkanı Sezere, şayet tezkere kabul edilirse sağlanacak askersel yararlardan söz eden bir Genelkurmay Başkanı...

\n

Bugün ABDnin baskı dayatmalarına karşı çıktığını söylemesi tarihsel tanığa pek yakışmıyor.

\n

Unutmasın Özkök: Bir gün gelecek gizli kalan, günün icapları gereği üzerine gidilmeyen gerçekler açığa çıkacak:

\n

Kim kimdir göreceğiz.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Viraj ustası 10 Mayıs 2015
Ya sen nesin? 9 Mayıs 2015
Anlamaz 8 Mayıs 2015

Günün Köşe Yazıları