Çapulcudan Dışişleri Bakanı

26 Haziran 2013 Çarşamba

1970’li yıllar. Almanya genelinde öğrenci hareketleri almış başını yürümüştür. Başta Frankfurt olmak üzere gençler polisle çatışır. Bu olaylar sırasında bir Macar göçmeni kasabın oğlu olan 1948 doğumlu Joschka öne çıkar. 1948 doğumlu lise 10. sınıftan terk, “başarısız” bir öğrencidir. Eğer başarı lise, üniversite diploması ile ölçülüyorsa…
1968 Baharı’nın rüzgârı onu “devrimci” kümelenmelere savurur, Sosyalist Alman Öğrenciler Birliği ile ilişki kurar, aynı zamanda da “Frankfurt Okulu”nda Theodor W. Adorno, Jürgen Habermas ve Oscar Negt gibi Marksist düşünürlerin derslerini izler. Eylemliliği o zamanki Almanya’nın toplumsal ve siyasal durgunluğuna bir tepki olarak keskinleşir. Joschka 1968-1975 yılları arasında “var olan düzenin yapısal gücüne karşı fiziksel şiddeti meşru gören” Devrimci Savaşım adlı sol-devrimci bir hücrenin üyesidir.
Bizim Başbakan ve çevresinin tanımlamasıyla bir
“çapulcu”dur, “Vandal”dır.
Ünlü Stern dergisi 2001 yılı başında Joschka’nın
Hans Joachim Klein adlı bir arkadaşıyla 1973 yılında düzenlenen bir sokak gösterisi sırasında bir polisi dövdüklerini gösteren fotoğrafları yayımlar.
Joschka Fischer o sırada Almanya Federal Cumhuriyeti’nin çiçeği burnunda dışişleri bakanıdır. 17 Ocak 2001 günü Federal Parlamento kürsüsünde savunmasını yapar.
Joschka Fischer 1980 yılında partileşmeye başlayan Yeşiller hareketine kurucu üye olarak katılır. 1983 yılında milletvekili olarak Federal Meclis’e girer. Partinin
“gerçekçiler” kanadındandır. 1985 yılında “rotasyon uygulaması” çerçevesinde yerini kendi yedeğine bırakarak Meclis’ten ayrılır. Aynı yılın sonbaharında yapılan Hessen Eyaleti seçimlerinde eyalet milletvekili olur ve kurulan SPD-Yeşiller hükümetinde Çevre Bakanlığı’na getirilir, bu görevi 1987 yılına kadar sürdürür. 1991 yılında yapılan seçimlerde yine milletvekili olan Fischer, Eyalet Başbakan Yardımcılığı ile Çevre, Enerji ve Federal İlişkiler Bakanlığı’nı üstlenir. 1994 yılında tüm eyalet görevlerini bırakarak federal politikaya yönelir. 1998 federal parlamento seçimleri sonrasında Gerhard Schröder’in şansölyeliğinde kurulan Sosyal Demokrat Parti (SPD) - 90 Birliği/Yeşiller koalisyon hükümetinde Dısişleri Bakanlığı’na getirilir. 1998-2002 yılları arasında Almanya’nın “en sevilen politikacısı” seçilmiştir. Federal Almanya adına çok önemli dış politika başarılarına imza atmıştır.
2004 yılında İsrail-Filistin çatışmasında gösterdiği arabuluculuk çabaları ve antisemitizme karşı tutumu nedeniyle Almanya Yahudileri Merkez Konseyi tarafından Leo-Baeck Ödülü’ne layık görülmüştür.
2000 sonbaharında yapılan federal seçimlere kadar Dışişleri Bakanlığı görevini yürütür. 2006 yılında aktif politikayı bıraktığını açıklar ve aynı yıl ünlü Princeton Üniversitesi’nin çağrısı üzerine
“konuk profesör” olarak ABD’ye gider.
Joschka Fischer bir Alman olmayıp da liseden terk bir Türk olsaydı ve onun gibi bir gençlik yaşasaydı, sonu nasıl olurdu?
Yanıtınızı merak ediyorum.

\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Veda 28 Eylül 2018

Günün Köşe Yazıları