Hikmet Altınkaynak

Doğru Olan Bu…

05 Mart 2014 Çarşamba

Geçen hafta aday yapılmayınca son dakikada partisinden istifa edip başka partiye geçen, koltuk düşkünü başkanları yazmıştım. Bugünse, koltuğunu örnek bir tavırla kendi yerine gelecek adaya bırakan Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık’tan ve duruşundan söz etmek istiyorum.
Biliyorsunuz Ankara, Türkiye’nin kalbi, Çankaya ilçesi de Ankara’nın kalbidir. Çankaya Belediyesi, yalnızca 1984 seçimleri dışında 1963’ten beri dokuz dönemdir CHP’li başkanlar tarafından yönetilmektedir. CHP’nin aday açıklamayı sona bıraktığı en önemli ilçedir.
Bülent Tanık, 2009’da yüzde 58.4 oyla seçilmiş, geçen beş yıllık dönemde Çankaya’ya büyük katkılar sağlamış bir başkandır. Buna karşın CHP Genel Merkezi değişime karar vermiş ve Alper Taşdelen’i aday göstermiştir. Olabilir, saygı duymak gerekir. Böyle bir durumda Bülent Tanık, ne basın toplantısı yapıp partisine bayrak açtı, ne kameralar karşısına geçip demeçler verdi. Bu karara saygı duydu, adayı kucakladı. Yani doğru olanı yaptı.
Çankaya’da aday adaylığı süreci çok heyecanlı geçti. Ankara’da da CHP’li olmayan belediyelere aday adayı başvuruları sınırlıyken Çankaya’ya çok sayıda oldu. Bu başvurular içinden bir adayı seçmek zordu ama olanaksız değildi. Sonunda sorumluluk Alper Taşdelen’in omuzlarına yüklendi.
2009 yerel seçimlerinde CHP yüzde 58.4, AKP yüzde 21.9 oy aldılar. Siyasi analistler CHP’nin oy oranının 30 Mart’taki seçimlerde yüzde 70’leri bulabilir diyorlar. Aday adayları da zaten bu oranı hedef aldıklarını söylediler. Her biri kapı kapı tüm evleri gezerek CHP’yi ve kendi projelerini anlattıklarını açıkladılar. Yani bir anlamda aday adayı yarışı partinin halkla olan diyaloğunu güçlendirdi.
Bu arada başkan adayı Alper Taşdelen’in CHP Çankaya İlçe Başkanı Mehmet Perçin’le Bülent Tanık’ı belediyede ziyarete gitmesi, Bülent Tanık’a çalışmaları ve seçim sürecinde duruşu için teşekkür etmesi, ayrıca “Bülent Tanık denilince aklımıza onurlu, namuslu, dürüst ve halkçı bir belediye geliyor. Partimize, halkımıza hizmet etmiş, Çankaya’ya çok büyük katkıları olarak 5 yıl hizmet etmiş bu ismi onurla taşıyacağıma inanıyorum” demesi, onu “Halkçı bir Belediye Başkanı ve ağabey olarak başımız sıkıştığında başvurabileceğimiz bir isim” olarak nitelemesi, Bülent Tanık’ın da “Ağabey değil bir baba yarısı gibi istediğiniz her an yanınızda olacağım. Belediyeyi bizim getirdiğimiz durumdan daha ileriye taşıyacağınıza inanıyorum” diye karşılık vermesi, siyaset kültürümüze çok şey kazandırdı.
Öte yandan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da katılımıyla geçen hafta sonu gerçekleştirilen başkan adayı Alper Taşdelen’in tanıtım toplantısında, Çankayalıların Tanık’a olan sevgisi ve Kılıçdaroğlu’nun Bülent Tanık’a açık teşekkürüyle de siyaset kültürümüz ve Bülent Tanık taçlandırılmış oldu.
Toplantıda Bülent Tanık ile Alper Taşdelen’in kucaklaşarak birlik ve beraberlik mesajları vermesi büyük alkış aldı. Bülent Tanık, Çankaya Belediyesi’nin tarihinde ilk kez böylesi sıcak bir buluşma yakaladığını belirtip “Parti disiplini ile aldığım görevi halkın yüzüne rahatlıkla bakabileceğim bir şekilde yaptım.
Şimdi bu görevi
genç kuşaklara bırakmanın gururunu yaşıyorum. Evlat sıcaklığıyla yaklaştığım Alper’e benim eski ve deneyimli belediye başkanlarından aldığım destek gibi daima destek olmaya çalışacağım” diyerek bir anlamda “CHP’yi ayakta tutan ruhu” gerçek CHP’li olma duruşunu dört dörtlük olarak gösterdi. Şimdi bir bu duruşa, bir de koltuk için son dakikada CHP’den istifa edenlerin yaptığına bakın. Koltuk için CHP’yi ve Türkiye’yi zor durumda bırakan kimi başkanların bunu yapmaya hakları var mı? Ne dersiniz? Acaba son kararları mı?..  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Okullar tatildeyken... 26 Ocak 2023

Günün Köşe Yazıları