Yaz Okumaları

21 Haziran 2011 Salı
\n

\n

Yakın zamana kadar yayınevleri yaz aylarını ölü sezon sayar, yeni kitaplarını sonbaharda yayımlamayı yeğlerdi. Son birkaç yıldır yazın da iyi kitaplar sunuluyor okurlara. Okumanın belli bir mevsimi yok ama yaz tatilleri kitaplarla birlikte olmak için fırsat sayılmalı. Yeni kitapları beklemek de gerekmiyor. Günceli izlemek, piyasaya ayak uydurmak kolay değil ama tanıtım eksiği ya da raf ömrü kısalığı yüzünden okura ulaşamamış harika kitaplar var. Arada kaynayıp giden bu kitaplara internet üzerinden indirimli olarak ulaşmak mümkün. Ben bu hafta sizlere okuyup sevdiğim ve tatilde zevkle okuyabileceğinizi düşündüğüm birkaç kitaptan söz edeceğim.

\n

***

\n

Önce, çağdaş dünya edebiyatının usta kalemlerinden biri olan Ian McEwandan iki roman: Beton Bahçeve Zamanın İzlerinde.” Beton Bahçe, bir yaz mevsiminde, blok apartmanların kıyısındaki ıssız bir bölgede, anne ve babalarını beklenmedik biçimde, arka arkaya kaybeden, en büyükleri on altı yaşındaki dört kardeşin, devlet korunmasına alınarak ayrılmamak için başvurdukları korkunç yolları konu ediyor. Yazar, otorite boşluğunun yarattığı masumiyet kaybını, sapmaları ve cinselliğin keşfini vurucu, derinlikli bir bakışla anlatıyor. Zamanın İzlerinde ise yetişkinlik ve çocukluk üzerine benzersiz bir roman. Üç yaşındaki kızını süpermarkette alışveriş yaparken kaybeden bir babanın altüst olan yaşamı, bu telafi edilemez kayıpla yıkılan evliliği ve çocukluğunun gizli dünyasına dönüşü okunmaya değer. McEwanın her iki romanı da önemli ödüller almış.

\n

***

\n

Patti Smithin, eleştirmenler tarafından 2010un en iyi kitabı olarak gösterilen ve National Book Awardu kazanan anı-biyografi kitabıÇoluk Çocuk, New Yorkta, altmış dokuz sonlarında tanışan iki genç, yoksul sanatçının aşk, dostluk ve yükseliş yolculuklarını aktarıyor. Şiir, rock and roll, sanat ve cinsel politikayla yüksek bir farkındalığın iç içe geçtiği bir patlayış döneminde, kendilerini yaratmaya adamış bu ikiliden Smith, şair ve müzisyen, Mapplethorne ise aykırı bir fotoğraf sanatçısı olarak zaman içinde öne çıkacaklardır. Smith, genç yaşta AIDSten ölen arkadaşı Mapplethorne için yürekten, şiirsel, etkileyici bir ağıt kaleme almış.

\n

***

\n

Unutulmayacak, bıraktığı duygu uzun zaman silinmeyecek bir başka roman da Jim Cracein Ölürkeni. İkisi de zooloji uzmanı olan orta yaşlı sıradan bir çift, otuz yıl önce tanıştıkları ve ilk kez seviştikleri sahilde gezintiye çıkarlar. Nostaljiye kapılarak aynı yerde yeniden sevişmeye hazırlandıkları sırada da bir hırsızın taşlı saldırısına uğrayarak öldürülürler. Crace, geçmişle şimdi arasında gidip gelerek müstehcen bir ölüm halini, bir evliliğin anatomisi ile birlikte ve doğal, geniş bir biyolojik süreç bağlamında şaşırtıcı, büyüleyici ayrıntılarla ve olağanüstü bir dille anlatıyor.

\n

***

\n

Birsen Ferahlının O Yazı, bir ilk kitap ama bildiğimiz birbirine benzer öykülerden apayrı bir yerde duran, heyecan verici bir toplam. Ferahlı, öyküyü iyi bilen, özgün bir yazar. O Yaz, bekleyip süzülmüşlüğüyle ve olgunluğuyla zengin, doyurucu bir çalışma. Tutkuyla okunuyor.

\n

***

\n

Oray Eğinin İmha Planı cesur, ödünsüz bir gazetecinin medyanın teslim alınış hikâyesi içinde başarıyla çizdiği portrelerle ilginç, önemli bir kitap. Korkmak, öfkelenmek, olanları anlamak dahası Eğinin ironik anlatımından keyif almak için kesinlikle okunmalı.

\n

Uzandığınız bir şezlongda yaz kokuları ve sesleri içinde okumak ve başka hayatlara gitmek çok güzeldir, bu zevki bilen bilir. Huzurlu yaz okumaları dilerim. Her şeye rağmen

\n

\n\n



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Veda 8 Ocak 2013
Burhan Günel 1 Ocak 2013
Edebiyatın Sağı Solu 25 Aralık 2012

Günün Köşe Yazıları