Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
Aslı Varken...
Geçenlerde Serdar Turgut, ABD’deki “casus cemaati” diye tanımladığı kaynaklarına dayanarak yazdığı yazıda, “Artık İsrail’in çıkarlarının tartışılmaz savunulmasının Amerika’nın çıkarlarına hizmet etmediğinin tartışıldığını” dile getirdi ve şu yoruma yer verdi:
\n“Bölgenizde büyük bir güç kayması olacak ve Amerika’da İsrail’e dayanılarak bölgede düzenin sağlanamayacağını artık herkes görmeye başladı. Amerika’nın da çıkarları yeni bir güç hiyerarşisi oluşturulmasını gerektiriyor ve oluşacak yeni güç hiyerarşisinde Türkiye’nin çok önemli bir yerinin bulunacağı konusunda herkes hemfikir burada.”
\nAynı günlerde gazetemiz yazarı Orhan Bursalı, “İsrail’e karşı ol, Suriye ile çatış. İkisi birden olmaz. Biri mutlaka yalan” diye yazmıştı.
\nBu iki değerlendirmeyi okuduktan sonra Ankara’daki havayı verelim: Dışişleri’ne egemen olan “Müslüman kardeş” algısının amacı belli:
\nAraplara ağabeylik, İran’a aracılık, Suriye’ye sopa, kendi topraklarına füze radarları filan derken; Türkiye’yi ABD’nin bölgedeki yeni İsrail’i yapma özentisi...
\nOlur mu?
\nAslı varken, taklidi tutmaz. Bu bir...
\nİki: ABD’deki tüketiciler, bir malı kullanırken son kullanma tarihine çok dikkat ederler.
\n\n\nCemaatçilere Üniversite Kıyağı
\n\n\nEğitim-İş; YÖK’ün, Tanzanya, Moritanya, Uganda, Mozambik gibi onlarca ülkeden lise diploması alan Türk uyrukluların, sınavsız olarak üniversitelere girmelerine ilişkin kararına karşı Danıştay’da dava açtı. YÖK’ün, yabancı uyruklu öğrenci sınavının kaldırılması konusunda düzenleme yapma yetkisi bulunmadığının, dahası bu sınavın kaldırılmasının anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olduğunun savunulduğu dava dilekçesinde, şu görüşlere yer verildi:
\n“Yabancı uyruklu öğrencilere ve Türk vatandaşlığından çıkma izni alan, Türk vatandaşı olup lise öğreniminin son 3 yılını (KKTC hariç) yabancı bir ülkede tamamlayan, yabancı uyruklu iken Türk vatandaşlığına geçen çift uyruklu öğrencilere üniversiteye sınavsız giriş hakkı tanınması, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığını ve yerli okullarda eğitim görmeyi de adeta dezavantaj haline getirmektedir. Devletin kendi okullarında eğitim görenlere engel olarak koyduğu üniversite sınavını, Uganda gibi ülkelerde eğitim görenlere koymaması, vatandaş olmayı bir külfet haline getirecek uygulamalarda bulunması, vatandaşın devletine olan bağını ve güvenini sorgulamasına sebep olacaktır.”
\nEğitim-İş Sendikası Başkanı Veli Demir’e göre, gelişmeler tüyler ürpertici nitelikte:
\n“AKP, YÖK eliyle yurtdışındaki cemaat okullarında okuyan öğrencileri, sınava tabi milyonlarca yoksul halk çocuğunun önüne geçirerek, kamu vicdanını yaralayacak biçimde büyük bir haksızlık ve adaletsizlik yapmaktadır. Üniversite eğitimini son derece zor koşullarda sürdürmeye çalışan on binlerce öğrencimiz, devletten burs ve yurt desteği alamazken devlet torpili ile üniversitelere sınavsız olarak yerleşen öğrenciler, yabancı öğrencilere sağlanan ücretsiz yurt, karşılıksız burs gibi olanaklardan da yararlandırılacaklardır. Biraz insaf! Biraz vicdan!”
\n\n\n7 Milyarlık Ayrıcalık
\n\n\nCHP Antalya Milletvekili Yıldıray Sapan’dan, Başbakan’a soru:
\n“Turkcell, Vodafone \tve Avea, her yıl gelirlerinin yüzde \t15’ini devlete Hazine payı olarak öderken, Türk Telekom’un \tbundan muaf tutulmasının anlamını merak ediyorum. \tBu yüzden devletin 7 yılda 7 milyar lira gibi çok ciddi gelir kaybı yaşamasının nasıl görülemediğini öğrenmek istiyorum.
\nDevletin zarara uğratılması, sektördeki aktörler arasında eşitsizlik yaratma pahasına Türk Telekom’a neden böylesi özel ayrıcalık tanınmıştır? \tHer yıl büyük oranda \tkâr eden Türk Telekom’un sahibi \tolan yabancı firmaya AKP iktidarının gösterdiği bu özel ayrıcalığın perde arkasında neler olduğunu bilmek istiyorum.”
\nBu ayrıcalığın CHP yıllardır peşinde. \tYıllardır da yanıt alamıyor. Oysa bunca ısrar, bırakın ileri demokrasinin \t\tişlediği Türkiye’yi, \tbir emirlik olan \tDubai’de bile \t\tkarşılık bulurdu...
\n\n\n12 EYLÜL ÖNERİSİ
\n\n\nYeni Yargıtay Başkanı Nazım Kaynak, iş yoğunluğundan ve dosyalara ayrılan zamanın yaklaşık iki dakika olduğundan söz ederken Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkürlerini sunmayı unutmadı. Başbakan Yargıtay’a adalet hizmetini karşılayacak nitelikte yeni bir hizmet binasının yapımı için ilgili kurumlara talimat vermiş çünkü...
\nO yeni binada adalet hizmetini daha iyi nasıl sağlayabileceklerini de anlattı Kaynak:
\n“Ceza davalarının temyizinde aleyhe bozma yasağı kaldırılsın.”
\n“Önerinin anlamı nedir?” derseniz. Bir ceza davasında, örneğin, Silivri’de sürmekte olan davaların birisinde diyelim ki 3 yıl ceza yediniz. Temyize gittiniz. Bugünkü uygulamaya göre, Yargıtay, kararı, “Bu kişiye 3 değil, 5 yıl verilmeliydi” diye bozamıyor.
\nYargıtay Başkanı, demeye getiriyor ki:
\n“Yargılananlar, daha fazla ceza alırım korkusuyla Yargıtay’a başvurmasınlar ki, bizim de iş yoğunluğumuz azalsın.”
\nBu öneri aklımıza 12 Eylül’ün ünlü “3 yıla kadar olan mahkeme kararları için temyiz yolu kapalıdır” hükmünü getirdi.
\nO yıllar da biliyorsunuz “adalet yoğun” bir dönemdi!
\n\nYazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
- Asgari ücret artarsa verimlilik artar
- Yankı Bağcıoğlu'ndan Suriye uyarısı:
- CHP'li Günaydın'dan Bakan Tekin'e tepki!
- Yeni Doğan çetesi davasında çarpıcı itiraflar
- Canlı tarih müzesi Hisart 10. yılında!
- Teğmenler Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk ediliyor
- Tarihçi Yusuf Halaçoğlu'ndan şok iddialar
- TBMM'de 'Etki Ajanlığı' düzenlemesi tartışılacak: Amaç m
- Pera Palas'ta Atatürk Müze Odası
- İmamoğlu’ndan 10 Kasım paylaşımı!
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- Edirne'de korkunç kaza