Bir senaryo

17 Ekim 2011 Pazartesi
\n\n\n

Prof.Dr. Anıl Çeçenden önümüzdeki döneme ilişkin bir senaryo:

\n

Ekonomisi dışa bağımlı, cari açığı ile sürekli oynanan, ordusu NATO üzerinden baskı altına alınan, medyası satın alınmış bir Türkiyenin emperyal bir güç olarak ilan edilmesi, ancak diğer büyük süper güçleri güldürür. İsrail ile ters düşen Türkiyenin yeniden öne çıkarılarak İsrail için artan tepkileri karşılar bir pozisyonda olması da bir çeşit diplomatik oyun olarak görünmektedir. Ülkede işsizlik ve yoksulluk giderek artarken Batının çıkarları doğrultusunda Türkiye sürekli olarak bölgesel güç olmaya doğru yönlendirilmektedir. Rejim farkı ile mezhep ayrılıkları kışkırtılarak Türkiye, İrana savaşa doğru yönlendirilirken, Rusya çökecek ya da Rusyadaki Türklere ve Müslümanlara baskı yapılıyor türü yayınlar ile de Rusyaya karşı açıkça hedef gösterilmektedir. Türkiyenin 2050 yılında ABDden daha güçlü olacağı iddiaları, açıkça İran ve Rusya savaşlarının Türkiyenin üzerine ihale edilmesi anlamına gelmektedir. Uzaktaki ABDnin Rusya ve İran gibi iki büyük dev ülke ile savaşması mümkün olamayacağı için, Türkiyenin Doğu Anadolu bölgesinden hem İrana hem de Rusyaya savaş açılarak Kafkasya üzerinden Batılı petrol şirketlerinin Hazar havzasına girmeleri sağlanacak ve böylece genişletilmiş Büyük Ortadoğu haritasının içine Kuzey Afrikadan sonra bütün Hazar bölgesi de dahil edilecektir. Türkiye, merkez ülke olarak bu planda her şeyi ile kullanılacak, ama savaş sonrasında ne Türk milleti ne de Türk devleti diye bir şey ortada kalmayacaktır. Savaş sonrasında ABD, İsrail ve küresel sermayenin çıkarları doğrultusunda bir Büyük Ortadoğu Federasyonu kurularak merkezi bölge ülkeleri, Batı hegemonyasının tam anlamıyla denetimi altına alınacak ve kesinlikle Doğu ülkelerinin merkezi coğrafyaya girmelerine izin verilmeyecektir.

\n\n\n

Tartışılması gereken konu

\n\n\n

CHPli Levent Gök, Ankaranın başkent oluşunun yıldönümünde Meclis kürsüsündeydi:

\n

Ankaralıların Türkiyede en pahalı suyu, en pahalı elektriği, en pahalı doğalgazı kullandığını biliyor musunuz? Ankaranın dış ilçelerinin nüfuslarının on yılda, iktidarınız döneminde yarıya düştüğünü, köylerinin içinin boşaldığını, çiftçiliğin ve hayvancılığın yok edildiğini görebiliyor musunuz? Türkiyenin en borçlu büyükşehir belediye başkanının Ankaralıları yirmi yıldır metro yapıyorum diye aldattığını ama hâlâ Ankarada bir metre bile ray döşenemediğini ibretle izleyebiliyor musunuz? En sıradan yağmurda bile sele teslim olan, ana caddelerinde insanların yüzerek canını zor kurtardığı, dalgıçların caddelerine dalış yaptığı dünyada başka bir başkent hatırlıyor musunuz? Türk halkının paralarıyla Somalide açlık ve yoksulluk üzerinden reklam yapmaya çalışırken hemen yanı başınızda her gün yatağa aç giden on binlerce Ankaralının ıstırabını niçin hissetmiyorsunuz? Meclis tatildeyken kanun hükmündeki kararnamelerle Meclisin de içinin boşaltıldığının, Millî Eğitim Bakanlığının görevleri arasından Atatürk milliyetçiliğine, laik, sosyal hukuk devletine bağlı vatandaş yetiştirme ilkesinin çıkartıldığının farkında mısınız?

\n

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, bu konuşmaya nasıl mı yanıt verdi? Şöyle:

\n

Ankarada suyun, gazın pahalı oluşu, her yerden pahalı oluşu, bugünün, başkent oluşun tartışması olmamalı. Bu, belediye meclisinde, il genel meclisinde tartışılacak bir konudur. TBMMde tartışacağımız konu, Ankaranın başkent oluşu ve bu başkentin ne anlama geldiğinin ifadesi olmalıdır.

\n\n\n

Genel başkanlık yarışı

\n\n\n

CHPde kurultay erteleniyor, ama \tgenel başkan adayları giderek artıyormuş. Kulislerde kimlerin \tadı geçmiyor ki... \tUmut Orandan tutun Hurşit Güneşe; \tSüheyl Batumdan \ttutun Emine Ülker Tarhana \t\tkadar.

\n

Deniz Baykal, derseniz. O hiç vazgeçmedi\t zaten.

\n

CHPnin falına bakanlar, fincanı evirip çevirdikten sonra diyorlar ki:

\n

Medyadaki kimi köşelerdeki parlatmalara bakılırsa, üç vakte \tkadar Kemal Kılıçdaroğlu’nun karşısına Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül çıkarılacak.

\n\n\n

Okey

\n\n\n

CHPye girdiği günün hemen ertesinde \tbildik cemaate saygılı olduğunu açıklayan Muhammed Çakmak, milletvekili olamadı. Kendisini meclis \tgrup danışmanı \t\tyaptılar. Çakmaka danışmak isteyen \tCHPli yöneticiler, onu TBMMye yakın bir kahvede okey oynarken buluyorlar.

\n\n\n

Deneyimli genç

\n\n\n

Bülent Arınçın oğlu Mücahit Arınç, Bilkent Üniversitesini \tbitirir bitirmez TOBBda siyasi danışman olarak çalışmaya başlamıştı. Ardından Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığına \tbağlı Türkiye Petrolleri Uluslararası Limited Şirketi Başkanı Mithat Cansızın danışmanı oldu.

\n

Mücahit Arınçın maaşı, bin dolarlarla ifade ediliyormuş. Alacak tabii, helal olsun. Başka nereden bulacağız bu kadar deneyimli, iyi yetişmiş, işbilir, konusuna hâkim, uzmanlığı su götürmez gencimizi.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Şamar örnekleri 6 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları