Öğretmenlerin Van'ı

02 Ocak 2012 Pazartesi
\n\n\n

Eğitim-İş Sendikası yöneticileri, yılbaşı öncesi Vana gitti. İşte izlenimleri:

\n

Eğitimin en önemli öznesi olan öğretmenin barınma sorunu çözülememiş. Konteynır sözü verilmesine karşın bu söz yerine getirilmemiş. Öğretmenler adeta sokakta yaşıyor.

\n

Şanslı öğretmenlere çadır verilmiş, ancak çadırları kuracak yer bile gösterilmemiş.

\n

Öğretmenler güvenlik sorunları nedeniyle gece çadırlarda uyuyamıyor. Tacize uğrayan öğretmenler bile var.

\n

Öğretmenler sağlıksız koşullarda, adeta toplama kampı gibi yerlerde yaşamaya zorlanıyor. 30-40 kişinin kaldığı koğuşu andıran barınaklarda banyo yok. Depremden 4 ay sonra hâlâ tuvalet kuyrukları oluşuyor.

\n

Öğretmenler deprem travmasından kurtulamamış, rehabilitasyon desteği halen sağlanmamış, öğretmenlerin yaşadıkları psikolojik tahribata yönelik etkili çözüm yolları geliştirilmemiş.

\n

Okullar gerek teknik altyapı, gerek kadro açısından eğitim öğretime hazırlanmamış. Terk edilmiş okul binalarında, eğitim alacak öğrenci sayısı bile belli değil. Merkezde bulunan 140 bin civarında öğrencinin 62 bini başka illere gönderilmiş. Depremden zarar gören okullarda ayrıntılı teknik hasar tespiti yapılmamış.

\n

Eğitim-İş Başkanı Veli Demir soruyor:

\n

Sorunlar bu denli ortadayken okulların, öğretmenlerin, öğrencilerin ve hatta velilerin eğitim öğretime başlayabilmeleri için gerekli koşulların oluşturulmadığı bu ortamda nasıl bir eğitim hedeflenmektedir?

\n

Okulları medreseye çevirmekle meşgul Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçeredir bu soru...

\n

\n\n\n

Tüzük Değişikliği Yöntemi

\n

\n\n\n

CHPnin örgütten sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Nihad Matkap, parti içinde tüzük değişiklikleri konusunda bir uzlaşı olmadığı kanısında:

\n

Örneğin, tartışılması gereken konulardan biri 80 kişilik PMnin işlevi, işleyişi. Diğeri, genel başkan yardımcılarının atamayla gelmesi. Bu modeli de 1 yıldır uyguluyoruz. Acaba verimli mi, değil mi, bilmek gerek. Bir diğeri, il yönetim kurullarının üye sayısı. İstanbulu da, bir milyonluk nüfuslu kentleri de 20 kişi ile yönetiyoruz. Dördüncü olarak, kurultay delegelerimizin dağılımı.

\n

Ben diliyorum ki, mart ayından itibaren 960 ilçede yapacağımız kongrelerde, tüzük değişikliklerinden beklentiler de ele alınsın. İlçe kongrelerinden gelen talepler il kongrelerinde tartışılsın. Sonuçta, 81 ilden gelen değişiklik önerileri, şu an bizde var olan değişiklik önerileriyle harmanlansın. Ardından konu MYKye, Parti Meclisine sonra da tüzük komisyonuna devredilsin. Bütün çalışmayı gelecek temmuz ayına değin bitiririz. Eğilimlere bakılarak arzu edilirse başlı başına bir tüzük kurultayı, belki yanına bir program kurultayı da konularak yapılabilir. Arzu edilirse de, sonbaharda yapmayı planladığımız olağan kurultayımıza 2 gün ilave edilerek bir tüzük kurultayı gerçekleştirilebilir.

\n

Matkapa, İleri sürüldüğü gibi ipe un sermiyor musunuz yani?diyecek olduk. Kesinlikle sermiyoruzdedi:

\n

Bizim tüzüğümüzün aksayan yanı çok. Bu aksaklıklardan doğrudan etkilenmiş bir kişi olarak, örgüte de danışarak bir tüzük kurultayı toplama amacındayız.

\n

İyi niyetin göstergesi olarak da PMde kabul edilen aday belirleme yöntemindeki değişikliği örnek verdi:

\n

Her muhtarlık biriminde alınan her 50 oy için bir delege seçilecek ve onlarla ön seçime gidilecek. Önümüzdeki ilk yerel seçimlerde bu yöntemi kullanacağız. Böylece, CHPde aday belirlemeden kaynaklı gerginlikleri, öfkeleri bitirmiş olacağız.

\n\n\n

Anayasa Önerisi

\n

\n\n\n

İktidar yanlısı işadamlarının oluşturduğu MÜSİAD, modaya uymuş, bir anayasa önerisi hazırlamış. MÜSİAD, değiştirilmesi önerilemeyecek maddeleri bile değiştirebilme cinliklerine de başvurmuş. Örneğin devletin şekli ve niteliklerini belirleyen 1. maddeye bir dördüncü fıkra eklemiş:

\n

Bu maddenin değiştirilmesi, Meclisin ve halk oylamasında seçmenlerin üçte iki çoğunluğunun oyuyla mümkündür.

\n

Adnan Menderesin ünlü sözüdür:

\n

Siz isterseniz hilafeti bile getirirsiniz.

\n

Bütün dert o zaten. Anayasadan Türkçe kalkacak, laiklik kalkacak, sosyal devlet kalkacak. Hilafet gelecek, başımız göğe erecek!

\n\n\n

İki Sorumlu

\n

\n\n\n

ABDnin yönetim ve denetimindeki insansız hava aracı gösterdi, jetler gitti yurttaşlarımızı \t\töldürdü.

\n

İki sorumlu yan yana:

\n

Art niyet ve teslimiyet.

\n\n\n

CHP Üzerine

\n

Partisini ıncığına cıncığına değin bilen, önemli bir kademedeki CHPli ile konuşuyoruz. Söyleşinin ana başlıkları ve dinlediklerimizi özetleyelim:

\n

Kemal Kılıçdaroğlu: Kendisi değişimi istiyor, iyi niyetli. Ama çevresi... Bu konuda kuşkuluyum. Hemen her ay parti bir çam deviriyor. Şöyle birkaç ay geriye gidin. Yemin, yerine getirilmeyen mutabakat metni, Dersim tartışması ve son olarak milletvekili maaşları.

\n

Parti yönetimi: Aralarında kalfalar var, ama çoğu henüz çırak. Çok iyi siyaset bilimci olabilirsin ama siyasetçilik başka bir şeydir.

\n

Gelecek: CHP ve Kemal Kılıçdaroğlu, başarılı olmak zorunda. Yoksa, oyu yüzde 10-20-25 arasında kalan bir parti, kendi başarısız olmakla kalmaz, yerine yeni oluşumlar çıkmasına da engel olur. Siyaset tıkanır.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Şamar örnekleri 6 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları