Yeni Düzen İçinde Barınma

06 Ağustos 2011 Cumartesi
\n\n\n

Ordu-hükümet ilişkilerindeki son durumu anlayabilmek için, daha önce de üzerinde durduğumuz ve son YAŞainternet andıcı nedeniyle hakkındaki yakalama kararıile birlikte katılan Ege Ordu Komutanı Orgeneral Nusret Taşdelerin, Genelkurmay Harekât Başkanı olarak Eylül 2007de Genelkurmay Başkanına hazırladığı Bilgi Destek Planını bir kez daha anımsatmakta yarar var.

\n

AKPnin 2007 seçim zaferi ve Abdullah Gülün Çankayaya çıkmasının ardından kaleme alınan belgedeki saptamalar özetle şöyleydi:

\n

- 22 Temmuz seçimleri, ılımlı İslamın kazançları ile bitti denilen Büyük Ortadoğu Projesinin tekrar canlanmasını sağlamış, Türkiyeye biçilen yeni Osmanlırolünün yeniden gündeme getirilmesine yol açmıştır. Ulu önder Atatürkün özverili, planlı ve bilinçli gayretleri sonucu Cumhuriyet’in kurulması ile birlikte başlayanÇağdaşlaşma, Aydınlanma ve Kültürel Değişim Süreci’, mevcut iktidar ve irticai kesimlerinin işbirliği sonucu, çeşitli uzman ve bilim adamları tarafındanIlımlı İslam, Yeni Osmanlıcılık ve Kültürel Geri Dönüşüm SüreciveyaKarşıdevrim Süreciolarak ifade edilen bir hareketle durdurulmuş ve etkisiz kılınmış, Cumhuriyetin değerleri ve kazanımları hedef alınmaya başlanmıştır.

\n

- Her şeyden önce, yeni şartlar ortaya çıkaran ve yeni tedbir ve uygulamalar gerektiren bir dönem içinde olduğumuzu kabul etmek gerekmektedir. AKPnin TSKnin temel konulardaki hassasiyetlerini hatta itirazlarını dahi dikkate almadığı, kendi bildiği yolda yürümeye devam ettiği görülmektedir. Esas mesele, ılımlı İslam veya demokratik İslam olarak nitelendirilen yeni devlet düzeni içinde Cumhuriyet’in temel niteliklerine bağlı TSKnin, kendisine nasıl bir yer bulabileceği ve burada nasıl barınabileceğidir.

\n

- 22 Temmuz seçimleri Türkiye Cumhuriyeti Devleti için devletin temel nitelikleri açısından bir dönüm noktasıdır. Türkiye, demokrasi ile İslamın bir arada yaşayabileceğini ispat etmiş birılımlı İslamdevleti olarak tanımlanmaktadır. Hükümet de, iç kamuoyu, AB ve Avrupanın da desteği ile elde ettiği kazançlarını pekiştirmeye kararlı görünmektedir. Bu eğilimi ve İslami demokrasibağlamında kazanılmış olan bir ivmeyi, halen gelmiş olduğu noktadan geri çevirmek son derece zordur.

\n

YAŞ, komutan istifaları ve ona bağlı olaylar, TSKnin -2007de de saptadığı- ılımlı İslam olarak nitelendirilen yeni devlet düzeni içinde nasıl barınabileceğine ilişkin altyapı çalışmalarına ilişkindir.

\n

Kimi komutanlar, eski düzeni simgeleyen hapse atılmış arkadaşlarının durumuna demokratik tepkigösterme gerekçesiyle makamlarını boşaltmışlar ve yerlerini yeni düzenle uyum sağlayacak komutanlara açmışlardır.

\n

Kriz diye değerlendirilen durum, aslında ordu açısından kabullenilmiş bir devir teslimdir.

\n

\n\n\n

Gençlik Kolları Etkinliği

\n\n\n

Yeni CHPnin Gençlik Kollarının son günlerde düzenlediği etkinliğin adı:

\n

Ramazan ayı süresince soframızı size getiriyoruz.

\n

Ve yeni CHP Gençlik Kollarının bilgisunar sitesine göre (Türkçe yanlışları tarafımıza ait değildir), etkinliğin içeriği:

\n

1 Ağustos-1 Eylül 2011 tarihleri arasında geçireceğimiz Mübarek Ramazan Ayı tüm İslam Aleminin bayram ayıdır. Tüm Müslümanların ahenkle ibadetlerini yerine getirdiği Ramazan Ayı, hoşgörünün, sabrın, doğruya yönelmenin, birlik, beraberlik ve kardeşliğin simgesidir. Mübarek Ramazan Ayında Müslümanların oruç, fitre ve zekat, namaz ibadetlerini içten duygularla yerine getirdiği, ailede ve toplumda dayanışma kültürünün artacağı günlerin tüm halkımıza ve İslam Alemine hayırlı olmasını dileriz.

\n

Ramazan Ayı boyunca doğudan batıya kuzeyden güneye tüm ülke çapında il ve ilçelerde iftar soframlarımızı sizlere getiriyoruz. Nerede bize gönlünü açan bir aile varsa kapısını çalmak, ekmeğimizi ve kabımızı paylaşmak için İftarı beraber açıyoruz.

\n

Yeni rejimin, yeni gençlik muhalefetinin eylemleri de yenilenecektir elbette...

\n

\n\n\n

İneğin Karşılığı

\n\n\n

Rize İdare Mahkemesi, kentin içme suyu havzası olarak ilan edilen ve Andon ılıcalarının da bulunduğu Küçükçayır köyü sınırları içinde yapımı tasarlanan hidroelektrik santralı için Çevre Bakanlığının Çevresel etki değerlendirmesi gerekli değildiryönündeki kararını iptal etti.

\n

Bu kararın çıkmasına neden olan davanın arkasında 67 yaşındaki Kâzım Delal var. Delal, mahkeme masrafları ile 4 bin 500 lirayı aşan bilirkişi incelemesi harcamalarını karşılamak için, sütü için beslediği, ahırındaki tek ineğini satmış. Diyor ki:

\n

Cennetimizi cehenneme çevirmek istiyorlar. Susuz bir hayat düşünebilir misiniz? Bizim derelerimizin ne suyu var ki, toplama suyla HES yapacaklar. Damarlarımızdaki kanı çekiyorlar, haberimiz yok.

\n\n\n

Götürmek

\n\n\n

Dokunduklarıiçin gözaltına alınan gazeteciler yaka paça götürülürken, kargatulumba cezaevine tıkılmışlardı.

\n

Deniz Fenerinden gözaltına alınan sunucu Uğur Arslan da tam götürülürken... Hayranları ile fotoğraf çektirmiş...

\n

Toplumun içine işlemiş bir kere:

\n

Götürmek iyidir!

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Şamar örnekleri 6 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları