Çoktan Seçmeli Şaibe

28 Nisan 2011 Perşembe
\n

Ailelerle birlikte milyonlarca insanın kaderini belirleyecek bir sınav.

\n

Türkiyenin en önemli sınavı.

\n

Ailelerin her türlü özveriyle çocuklarını yıllar boyunca hazırlamaya çalıştıkları, öğrencilerin en azından son iki yılları boyunca kendi dersleri dışında ek çabalarla, derslerle kendilerini hazırladıkları, gerilime girdikleri bir sınav.

\n

Ve bu sınavla ilgili şaibeler, iddialar, soruşturmalar...

\n

Öğrenciler için yeniden bir gerilim. Sonuçlar mı gelecek, sınav iptal mi olacak, yeniden sınava mı hazırlanılacak?

\n

Soruşturmayla birlikte her gün ortaya çıkan yeni iddialar, şaibeler...

\n

***

\n

Bu kadar önemli bir olay karşısında hükümet, kendisiyle aslında hiçbir bağlantısı olmayan kurumu neden savunma ihtiyacı duyar?

\n

Neden, en üst düzeyde, Biz kurumun başındaki kişinin açıklamalarından tatmin olduk! der. Sınava onlar girmediğine göre onların tatmin olmasının zaten bir anlamı da olamaz.

\n

Bu aşamadan sonra, sınav sonuçları açıklansa da özellikle kazanamayan öğrenciler açısından tatminsöz konusu olabilir mi?

\n

Kimse bu saatten sonra bu sınavın hakkaniyetle yapıldığına inandırılabilir mi?

\n

***

\n

Senin adamın, benim adamım, kendi adamımın arkasında dururum, ötekinin durmam, istediğim kurum iyidir, istemediğimin canına okunsa ses çıkartmam tavrı bir yönetim tarzı mı yoksa zafiyeti mi sayılmalı?

\n

Devletin kurumları arasındaki çekişmeler, kurumların kendi içindeki kavgalar, artık her tarafa taşan kadrolaşmalar, her yerden çıkan garip şaibeler kimsenin hiçbir kuruma güvenmediği bir ortam yaratıyor.

\n

Böyle bir ortamda birilerinin arkasında durmaya çalışmak yerine, yapılan yanlışlığın, beceriksizliğin ya da hilelerin hesabını sormak gerekir.

\n

Yalnızca soruşturma açtırmak, olayı yargı sürecine bırakmak da yetmez. Sürüp giden ve hâlâ milyonlarca insanı ilgilendiren bir konuda kişileri savunmak bir işe yaramaz. Çünkü bu kadar şaibe olan bir kurumda artık yargı kararlarının da inandırıcılığı kalmaz.

\n

O yüzden bu sınav artık yalnızca üniversiteye giriş sınavı değil, devletin yurttaşlarına karşı verdiği bir sınavdır. Ve sonuçları da sanıldığından daha önemlidir.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Görüşmek Üzere... 10 Ocak 2013
Vergiler ve Zenginler 8 Ocak 2013
Kitap Korkusu 5 Ocak 2013

Günün Köşe Yazıları