Uçağa Kim Bindi?

23 Ağustos 2011 Salı
\n

Somaliye giden yardım heyetiyle birlikte hangi sanatçıların Başbakana eşlik ettiği tartışma konusu oldu.

\n

Seçimin nasıl yapıldığını bilmiyorum. Bu isimlere özel bir teklif mi götürüldü, onlar mı gönüllü oldu? Belki başkaları da çağırıldı ama bu isimler gitmeyi kabul etti.

\n

Sonuçta, Türkiyenin önemli bir katkıda bulunmasına yardımcı olan herkese teşekkür etmek gerekir diye düşünüyorum.

\n

Bir zamanlar Semra Özal da yanına papatyaları alıp gezilere çıkar, yardım faaliyetlerinde bulunur, bunlara ünlü işadamlarının eşleri yanında bazı şarkıcılar da eşlik ederdi.

\n

Bu çabalar da büyük eleştiri alır, bu papatyalar sayesinde eşlerinin hükümete yakın durup çıkar elde etmeye çalışıldığı yazılırdı.

\n

***

\n

Yazık ki çoğu insanın yardım etmesi bile çıkarlarıyla ilgili. Sonuçta belki birilerinin birtakım faydalar elde etmesi, ününe ün, parasına para katması için bu tür durumlar kullanılabiliyor ama bu kullanma karşılıklı... Yani devlet de onlardan bu sayede bir şeyler alıyor.

\n

Pek çok ülkede de durum farklı değil. Ünlü yıldızlar, şarkıcılar, topluluklar bu tür yardım faaliyetleri için yola çıkar, bunlara olan ilgi nedeniyle basın peşlerine düşer, söz konusu felakete böylece dünya kamuoyunun dikkati çekilir. Olaya tersinden bakarsanız bu aynı zamanda bu sanatçıların şöhretini ve gelirlerini arttırır.

\n

Öte yandan hükümetler, işadamlarının, zenginlerin ellerinin ceplerine gitmesi için çeşitli geceler, geziler düzenler, buralara katılanlar da hükümete şirin görünmek için yüklü yardımlarda bulunurlar.

\n

***

\n

Bazı ülkelerde toplumun belli bir kesiminde yer alabilmek için her yıl kazancından ciddi rakamları yardım faaliyetlerine ve sanatsal kültürel çalışmaları desteklemeye harcamak çok önemli.

\n

Uluslararası planda da dünyanın farklı bölgelerindeki felaketlere, yoksulluğa, savaşlara duyarsız kalmamak, o insanlarla empati kurabilmek ve yardım eli uzatmak aynı biçimde önemli.

\n

Türkiye, pek çok felakete ilk yardım elini uzatan, Kızılayını hemen bölgelere gönderen, ciddi yardımlar toplayan bir ülke. Bu eskiden beri böyle oldu.

\n

***

\n

Kimileri, Türkiyede bunca yoksulluk varken, bunca sorunlu alan varken, bunca ihtiyaç sahibi varken Somaliye böylesine yardım kampanyaları yapılmasını eleştirebilir.

\n

Ama bütün dünyanın bir araya gelip gerçekten bir şeyler yapması gereken böylesine çaresiz bir dönemde bu eleştiri biraz garip kaçar.

\n

Aynı duyarlılığı felaketleri beklemeden bir süreklilik içinde Türkiyede de gerçekleştiren vakıflar, dernekler var. Belki bunları da bu vesileyle anmak, onlara da yeniden dikkat çekmek faydalı olur.

\n

Ama Türkiye, devlet olarak da toplum olarak da dünyanın herhangi bir yerindeki çocukların ölümüne duyarsız kalmamalıdır. Ve kalmamıştır.

\n

Onun için de bence uçağa kimin bindiğinin önemi yoktur.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Görüşmek Üzere... 10 Ocak 2013
Vergiler ve Zenginler 8 Ocak 2013
Kitap Korkusu 5 Ocak 2013

Günün Köşe Yazıları