PFDK'nin Kararı!

22 Nisan 2012 Pazar
\n\n\n

Geçen haftanın en çok tartışılan olayı, F.Bahçe ile Trabzonsporun Kadıköyde oynadığı maçta Emre Belözoğlu ile Zokora arasında yaşanan tartışmanın içeriğiydi. Zokora maç sonrası, karşılaşma içinde tartıştığı Belözoğlunun kendisine ırkçılık içeren hakaretlerde bulunduğunu ve buna üzüldüğünü belirterek önemli bir tartışmanın fitilini ateşledi. Zokoranın bu iddiası üzerine yayıncı kuruluşa telefonla bağlanan Emre Belözoğlu da oyun içerisinde Bordo-Mavili oyuncunun küfrettiğini, kendisinin de ona hakaret ettiğini ve Zokoranın iddia ettiği hakaretleri söylemiş olabileceğini ifade edip daha sonra Zokoradan özür dilediğini ve sarılıp barıştıklarını belirtti. Emrenin Zokora ile tartışma anında söylediklerinin ne olduğu yayıncı kuruluş görüntüleriyle epey tartışıldı.

\n

İşte bu yaşananlardan sonra Emreye TFF tarafından herhangi bir ceza verilip verilmeyeceği futbol kamuoyunun gündeminin tepesine oturdu. Geçen salı hakem ve gözlemci raporlarında herhangi bir şey yer almamasına rağmen sadece rakip futbolcunun basın toplantısındaki söylemleri üzerine Emre hukuk kurulunca tedbirli olarak PFDKye sevk edildi. Ancak tuhaf olan durum ise Emrenin PFDKye sevkinin futbol disiplin talimatının 44. maddesinde yer alan ırkçılık gibi eylemleri de içine alan Ayrımcılıka göre değil de 43. maddede yer alan hakarete göre yapılmış olmasıydı. PFDK de Emrenin yaptığı eylemi Rakip futbolcuya hakaretolarak değerlendirip F.Bahçeli oyuncuya bu eylemin karşılığı olarak 2 maç men cezası verdi. Eğer Emrenin Zokoraya söyledikleri ırkçılık olarak değerlendirilseydi F.Bahçeli oyuncunun 44. maddeye göre en az 4 maç men cezası alması gerekecekti.

\n

Benim de buradan TFFnin hukuk kurulu ile PFDKye sormak istediklerim var.

\n

1 - Ortada hakem, gözlemci ya da temsilci raporunda Emre ile ilgili herhangi bir durum yokken F.Bahçeli oyuncu neden sadece Zokoranın basın toplantısındaki söylemleri üzerine hukuk kurulunca PFDKye sevk edildi?

\n

2 - Emre, hukuk kurulunca tedbirli olarak PFDKye sevk edildiğine göre elde çok ciddi bulguların olması gerekir ki bunlar nelerdir?

\n

3 - PFDK, Emrenin söylemlerinin ırkçılık ve ayrımcılık değil de hakaret olduğuna karar verirken hangi ölçütlere dikkat etti?

\n

4 - PFDK için ırkçılık ve ayrımcılıktan ceza verilebilmesi için bir futbolcunun rakibine neler söylemiş olması gerekir?

\n

5 - Madem, Emreyi Zokoranın şikâyeti üzerine rakibine hakaret ettiği gerekçesiyle PFDKye sevk ettiler ki, Emre de Zokora için kendisine ana avrat küfrettiğini söyledi. Bu durumda Zokora neden PFDKye sevk edilmedi?

\n

Emreye, PFDK tarafından verilen ceza kesinlikle inandırıcı değildir ve bu kurula olan inandırıcılığı azaltmıştır. Yaşanan olaylara göre Emre ya hiç ceza almamalı ya da 44. maddeye göre en az 4 müsabakadan men cezasıyla cezalandırılmalıydı. Emrenin yaptığı eylemin hakaret değil de ayrımcılık olarak değerlendirilmesi konusunda şerh koyan PFDK üyeleri Sinan Gürsoy, Yusuf Reha Alp ve Tolga Erolun da bu komik kararın altına imza atmadıklarını belirtmek isterim.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Yeter Artık Zekeriya Alp! 27 Aralık 2012
Tuhaf Yönetim 24 Aralık 2012

Günün Köşe Yazıları