Mümtaz Soysal

Beceriksizlikte Israr

03 Ağustos 2012 Cuma
\n

\n

KONJONKTÜR, iflas ve çöküş dönemine girmekte olan AKP iktidarının karşısına dinamik bir tutumla çıkmaya çok elverişliyken CHPdeki coşku eksikliği şaşırtıcı değil mi? Başkanla danışmalarının görüşlerine uygun olarak oluşturulan yeni parti meclisi ve MYK bazı yorumcularca umut verici sayılsa da artık iktidara çok susamış olması gereken bir ana muhalefet partisinin muhtaç olduğu coşkulu kampanya gücünün bu organların içinden çıkabileceği beklenemez.

\n

Dolayısıyla, parti meclisinde ve MYKdeki kadroya parti içindeki yönetim ve denge hesaplarının zorunlu kıldığı bir sonuç olarak bakmak ama bir genel seçim için hazırlanacak strateji saptanıp propagandacı ekipler seçilirken bambaşka gözlükler kullanmak gerekecek galiba. Genel başkan ve yakın çevresinin becerikli ekip kurma yeteneklerine bu bakımdan fazla güvenmek yanıltıcı olabilir. Örnekler ortada.

\n

Son kurultay bugünün Türkiyesi’nde halk yığınlarının önüne nasıl bir ekonomik ve sosyal politika vaadiyle çıkmak gerektiği konusunda açık seçik ve somut bir izlenim vermedi. Parti programı ya da sosyal demokrasi gibi soyut laflar yetmez. İşsizliğin kol gezmeye devam ettiği bir ortamda insanların önüne sosyal demokratların alışılmış yufka yürekli edilginliğiyle çıkmak oy getirmez. Kaynakları iyi belirlenmiş kamu yatırımlarıyla yeni devletçiliğin adımlarını atmak ve karma ekonominin çağdaş örneklerini göstermek gerekiyor.

\n

Parti, aslında bu alanda yararlı olabilecek hem genç hem de deneyimli insanlardan yoksun sayılmaz. Onların bugünkü organlara seçilmemiş ve sorumluluk verilmeye layık görülmemiş olmaları yoklukları anlamına gelmez ve seçim öncesi çalışmalar onların var olduğunu ortaya koymak için iyi bir fırsat olabilir.

\n

Kısacası, CHP bir yandan cumhuriyetin tek ve gerçek savunucusu olma iddiasını sürdürüp birlikteliklerden uzak dururken bir yandan da iktidar olma becerisizliğinde ısrar etmekle siyasal parti değil de neredeyse sivil toplum örgütüymüş gibi bir izlenim veriyor.

\n

Aslında, her bu iki tür de cumhuriyet konusunda siyasal sözler etmekte ama siyasetin özü olan iktidar mücadelesine yan çizmekte.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Çelişki Korkusu 19 Mart 2014
Acı 14 Mart 2014

Günün Köşe Yazıları