Mümtaz Soysal

Tutarsızlığın Dik Âlâsı

23 Eylül 2011 Cuma
\n

\n\n\n

KİŞİLER için olduğu kadar devletler için de zararlıdır tutarsızlık. Hatta daha da zararlı. Çünkü, tarihin belleği bireylerinkinden sağlamdır ve sık sık ortaya çıkarak devleti utandırır.

\n

Devletçe edilen ayıpların vatandaşları utandırmayacağını düşünmek yanlıştır. İyi vatandaş devletiyle övündüğü gibi, devletiyle birlikte üzülür, sevinir ya da utanır. Örneğin, Ankara diplomasisinin Kaddafi Libyası’na davranışları ile hemen sonrasında isyancılarla sarmaş dolaş oluşundaki çelişkinin yalnız devlet ayıbı olarak kalacağını düşünüyorsanız, yanlış. O ayıp sizi de utandıracak, günün birinde hangi rejimce yönetiliyor olursa olsun Libyaya işiniz düştüğünde ne olduğunu tam tarif edemeyeceğiniz bir rahatsızlık verecektir size.

\n

Duygularınızı devletle paylaşmaktaysanız, tabii.

\n

Şu günlerde bir başka tutarsızlık daha sergileniyor.

\n

Hem de, tutarlılık uğruna büyük risk üstlenir görünerek.

\n

Güney Kıbrısın Rumları, kendilerinin sandıkları sularda petrol ya da doğalgaz aramaya mı kalktılar, aynısının tıpkısını biz de kendi sularımızda yapabilmek için KKTC ile Kuzey Akdenizin kıta sahanlığını paylaştıran bir antlaşma imzalarız.

\n

Güzel, geç de olsa iyi bir karşı koyma.

\n

Arkası başka türlü gelmese...Ne yapıldı, hem de bir meydan okuyuş fiyakasıyla, Gerekirse Adanın güneyinde de aynı şeyi yaparız; çünkü orada da hakkımız var diyerek.

\n

Ne demektir bu? Biz Kıbrıs Cumhuriyeti adı altında birleşik devlet olmak istiyoruz demek değil midir? Bunu çok akıllıca bir barışçılık manevrası sayarak övgüler yağdıracak olanlar çıkacaktır elbet. Rum tarafı da Gelin, aynı devlet çatısı altında kardeşçe yaşayalımdemiyor muydu zaten? Tam bir tutarlılık gösterisi değil mi?

\n

Tek kusuru, kendi bağımsız devletini çoktan ilan etmiş bir toplumun ancak eşit statülü iki devletli çözüme razı olma teziyle tutarsız olarak Güneyle kucaklaşmaya göz kırpıyor olması.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Çelişki Korkusu 19 Mart 2014
Acı 14 Mart 2014

Günün Köşe Yazıları