Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
Dernekler ve Vakıflar Ne Zaman Tacir Sayılır?
Okuyucularımızdan gelen çokça yazıdan, derneklerin ve vakıfların ne zaman tacir sayılacakları ve bu durumun onlara ne gibi külfetler yükleyeceği hususunda tereddütlerin oluştuğunu gördüğümüzden bu konuyu tekrar dikkatinize getiriyoruz.
\nYeni Türk Ticaret Kanunu’nun 16. maddesi “1) Ticaret şirketleriyle, amacına varmak için ticari bir işletme işleten vakıflar, dernekler ve kendi kuruluş kanunları gereğince özel hukuk hükümlerine göre yönetilmek veya ticari şekilde işletilmek üzere devlet, il özel idaresi, belediye ve köy ile diğer kamu tüzelkişileri tarafından kurulan kurum ve kuruluşlar da tacir sayılırlar. (2) Devlet, il özel idaresi, belediye ve köy ile diğer kamu tüzelkişileri ile kamu yararına çalışan dernekler ve gelirinin yarısından fazlasını kamu görevi niteliğindeki işlere harcayan vakıflar, bir ticari işletmeyi, ister doğrudan doğruya ister kamu hukuku hükümlerine göre yönetilen ve işletilen bir tüzelkişi eliyle işletsinler, kendileri tacir sayılmazlar” hükmünü getirmiştir.
\nBu hükme göre bir derneğin ve vakfın iktisadi işletmesi varsa o dernek ve vakıf tacir sayılacaktır. Bunun istisnası kamu yararına çalışan derneklerle gelirinin yarısından fazlasını kamu görevi niteliğindeki faaliyetlere harcayan vakıflar tacir sayılmayacaklardır.
\nİktisadi işletmeleri olan dernekler tacir sayılır
\nBu durumda iktisadi işletmesi olan Büyük Kulüp Derneği, Moda Deniz Kulübü, profesyonel spor kulüp dernekleri gibi dernekler tacir sayılacaktır.
\nVergi muafiyeti olmayan vakıflar da bir şartla tacir sayılmazlar
\nGelirinin “yarısından fazlasını” kamu görevi (bir kamu yönetim ya da kurumunun toplum yararına yaptığı bütün çalışmalar ve işler) niteliğindeki işlere harcayan vakıflar da tacir sayılmayacaklardır. Bilindiği gibi gelirlerinin en az üçte ikisini nevi itibarıyla genel, katma ve özel bütçeli idarelerin bütçeleri içinde yer alan bir hizmetin veya hizmetlerin yerine getirilmesini amaç edinmek üzere kurulan vakıflara, Maliye Bakanlığı’nın önerisi üzerine Bakanlar Kurulu’nca vergi muafiyeti tanınabilmektedir. Bu durumda vergi muafiyeti tanınan vakıfların tamamı tacir sayılmayacaktır.
\nVergi muafiyeti tanınmazsa bile gelirlerinin yarısını kamu hizmetinde harcayan vakıflar, iktisadi işletmeleri olsa bile tacir sayılmayacaktır. Örneğin Nesin Vakfı (Aziz Nesin’in kurduğu şimdi Ali Nesin’in yönettiği vakıf) gelirlerinin tamamına yakınını kamu görevi niteliğinde hizmetlere harcadığı için vergiden muaf olmadığı halde tacir sayılmayacaktır.
\nBurada ince bir nokta söz konusu; vakıfların sadece bünyesinde kurulan bir iktisadi işletme olduğunda, tacir sıfatını taşıyıp taşımayacağı; veya vakıfların ticari faaliyet ve kâr amacı güden şirketlere ortak olmaları halinde de tacir kabul edilip edilmeyeceği hususu önem arz etmektedir.
\nİktisadi işletmeler tüzelkişiliğe \tsahip midir?
\nDernek ve vakıfların iktisadi işletmelerini şirket gibi ticaret siciline tescil etmeleri halinde bu iktisadi işletmelerin tüzelkişilik kazanacakları iddiasıyla dernek ve vakıflar tacir sayılmazlar, sonucuna ulaşabilir miyiz? Eski TTK hükümlerine göre verilen bir Yargıtay kararında iktisadi işletmenin ayrı tüzelkişiliği olduğu kabul edilerek dernek tacir olarak kabul edilmemiştir.
\nYeni TTK bu husustaki belirsizliği gidermeye yöneliktir. Bir dernek ve vakfın amacına ulaşmak için ticari işletme kurmaları halinde tacir sayılacağını hükme bağlamaktadır. Eğer kanun koyucu dernek ve vakıfların iktisadi işletmelerini tacir olarak kabul etseydi, kanuna “dernek ve vakıfların işlettikleri ticari işletmeler tacir sayılır” hükmünü koyardı. Bizce burada tacir olan dernek ve vakıf tüzel kişiliğidir.
\nTacir olmak önemliyükümlülükler getirmektedir
\nTacir olmanın önemli sonuçları vardır. Her tacir iflasa tabidir. Her tacir ticari işletmesini ticaret siciline tescil ettirmek, TTK’de belirtilen defterleri tutmak ve ticari faaliyetlerinde basiretli işadamı gibi hareket etmek zorundadır. Öte yandan Türk Ticaret Kanunu’nun yaptırımlarına tabidirler.
\nBu açıklamalardan sonra;
\n• Kamu yararına çalışan derneklerin bu niteliklerini kaybetmemeleri için gerekli tedbiri almalarını,
\n• Tüm vakıfların kamu görevi niteliğinde hizmet yapılıp yapılmadığı hususunu değerlendirmelerini,
\n• İktisadi işletmelerini ticaret siciline tasdik ettirmelerini tavsiye ediyoruz.
\n\nYazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
- Asgari ücret artarsa verimlilik artar
- Yankı Bağcıoğlu'ndan Suriye uyarısı:
- CHP'li Günaydın'dan Bakan Tekin'e tepki!
- Yeni Doğan çetesi davasında çarpıcı itiraflar
- Canlı tarih müzesi Hisart 10. yılında!
- Teğmenler Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk ediliyor
- Tarihçi Yusuf Halaçoğlu'ndan şok iddialar
- TBMM'de 'Etki Ajanlığı' düzenlemesi tartışılacak: Amaç m
- Pera Palas'ta Atatürk Müze Odası
- İmamoğlu’ndan 10 Kasım paylaşımı!
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- 21 kişinin daha hastanelik olduğu ortaya çıktı