Nereye Gidiyoruz?

29 Kasım 2011 Salı
\n\n\n

Geçen akşam CKMde usta sanatçı Genco Erkal, Aziz Nesinin öykü, şiir, masal ve taşlamalarından uyarladığı çağdaş meddah gösterisinde seyircilere Nereye gidiyoruz diye soruyordu. Ben içsesimle ona şu cevapları verdim:

\n

Ekonomimiz duvara \t\t toslamak üzere

\n

Yıllardır borçla finanse edilen tüketime dayalı ekonomimizin cari açığının ileride büyük sorun olacağı dillerde pelesenk olduğunda ekonomiyi yönetenler ve çokbilmiş medya gevezeleri, cari açığın gayrisafi yurtiçi hasıla oranına bakılması gerektiğini, cari açığın çevrilebildiği sürece sorun olmayacağını söyleyip durdurdular. Yıl sonunda 75 milyar dolara ulaşacağı beklenen cari açık, kurlarda kanama, AB bölgesindeki çözülmesi zor krizler nedeniyle 2012 yılında bizi büyük sıkıntıların beklediğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu bir felaket tellalığı değil, matematiksel bir sonuçtur. Zaten ekonominin patronu Ali Babacan da son zamanlarda tehlike sinyalleri vererek gecikmiş de olsa \tuyarılarda bulunuyor.

\n

Arap sıcak parasına tamah\t etmenin cezasını göreceğiz

\n

Arap Baharı diye kendimizi Ortadoğunun ateşine attık. Buradan gelen sıcak paralarla ekonomideki zafiyet saklanıyordu. Ancak Ortadoğu yangınında bu paralar gelmezse ne olacak? Doğrudan sermaye yatırımları, AB ekonomi çöküşü nedeniyle zaten çok çekingen davranıyor ve davranacak.

\n

Çılgınca tüketen ve kredi \t\tborçlusu vatandaş eyvah diyecek

\n

Hiçbir şey olmayacakmış gibi kazandığının misli misli borçlanarak tüketen, faiz yükü altına giren, araba, cep telefonu, bilgisayarlarla boğulan halkımızın tasarruf eksikliği ekonomiye büyük yük oluşturacak. Öte yandan gazetelerin bütün sayfalarında yer alan gayrimenkul satış ilanlarından görüleceği ve arz bolluğundan anlaşılacağı üzere inşaat ve gayrimenkul sektörü delirmiş durumda. Bu inşaatlar nasıl bitecek? Kimler burayı hangi kaynakla alacak? Borçlar ilerleyen zamanda nasıl ödenecek? Bu sorulara tatmin edici cevap vermek çok zor.

\n

Ekonomik sorunlar \t\t sararmış tarih yapraklarıyla \t\tdikkatten kaçırılıyor

\n

Tüm enerjimizi, yoğunluğumuzu, dikkatimizi ülkenin ekonomisi, sosyal sorunlarımız, Vanda perişan olan vatandaşlarımızın geleceği ve küresel gelişmelere vermemiz gerekirken, Dersim isyanı, Atatürk diktatördü, değildi tartışmalarıyla gelecekteki diktanın altyapısının hazırlanmasına maalesef milli seyirci durumundayız.

\n

Acil ve öncelikli konularımızın tartışılmaması gerekiyor. Çünkü Ortadoğu yangınının gösterilmemesi, öncekini okuyup anlayıncaya kadar bir başkasının çıkarıldığı kanun hükmünde kararnamelerle ülkenin idare edildiğinin dikkatten kaçırılması ve bir gecede gerçekleşen radikal düzenlemelerden kamuoyunun haberinin olmaması isteniyor.

\n

Merakla ve telaşla nereye \tgidiyoruz, diye sorarsanız alın size Ceza Kanunu

\n

Onur Öymeni yakan aşağıdaki maddeyi hepimizin ezbere bilmesi gerekiyor. Ne konuşursanız konuşun cümlelerinizden suç unsuru bulacak maharetteki savcılar, bu madde kapsamında size soruşturma açabilir.

\n

Türk Ceza Kanunu 216. maddesi: Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama

\n

(1) Halkın sosyal sınıf, ırk, din, mezhep veya bölge bakımından farklı özelliklere sahip bir kesimini, diğer bir kesimi aleyhine kin ve düşmanlığa alenen tahrik eden kimse, bu nedenle kamu güvenliği açısından açık ve yakın bir tehlikenin ortaya çıkması halinde, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

\n

(2) Halkın bir kesimini, sosyal sınıf, ırk, din, mezhep, cinsiyet veya bölge farklılığına dayanarak alenen aşağılayan kişi, altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

\n

(3) Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılayan kişi, fiilin kamu barışını bozmaya elverişli olması halinde, altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

\n

Nereye gidiyoruz, sorusunun cevabını ararken bazı alt sorular da merak konusu

\n

- Bedelli askerlik paraları neden bütçeye gelir olarak aktarılmayacak? Oluşturulacak fonun denetimini kim yapacak?

\n

- 1925-1938 döneminde kimler ne kadar vergi veriyordu? Dersimden toplanan vergiler ne kadardı? Vergilerin tahsili aşiretlerin keyfine mi terk edilmişti?

\n

- Fitch neden notumuzu durağana çevirdi? Bu, IMF tahminlerine Onlar hesap bilmiyor diyen bize uyarı anlamı mı taşıyor?

\n

- Ortadoğuda çıkacak bir yangının içinde kalırsak savaş ekonomisi bizi nerelere götürür?

\n

- Çılgınca tüketen toplumumuzu pembe rüyasından kim uyandıracak?

\n

Ey Aziz Nesin, sen bilirsin; bu soruları kime sorayım?..

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları