Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
Enflasyonda DüşüşNasıl Okunmalı?
Mayıs ayında yüzde 2.4 artan tüketici fiyatları haziranda yüzde 1.4 düştü. Böylece yıllık tüketici fiyatları da yüzde 6.2’ye geriledi.
\nKayıtlara göre, bu haziranda yaşanan yüzde 1.4’lük fiyat düşüşü, 2003’ten bu yana ilk kez yaşandı. Bu sonuçta en belirleyici etken gıda fiyatları. Mayıs’ta yüzde 4.7 artmış görünen gıda fiyatları, haziranda yüzde 6.4 geriledi ve tüm fiyat endeksine damgasını vurdu.
\nMayıs enflasyonunu değerlendirdiğim 5 Haziran tarihli yazımda şöyle demiştim:
\n“Mayıs gıda enflasyonunu hızlandıranların birkaç kalem olduğu dikkat çekiyor. Turunçgiller, patates, elmada mayıs ayı artışları yüzde 28 ile yüzde 16 arasında görünüyor. Mayısın yüzde 5’e yaklaşan gıda enflasyonunu yukarı çeken, işte bu birkaç ürün. Mayıs enflasyonunu azdırmış görünen gıda ve giyimdeki bu detay bilgiler, önümüzdeki aylara ilişkin yüksek enflasyon beklentisi olanları bir kez daha düşündürmeli”…
\n***
\nMayıstaki yükselişin geçici ve yöntem kazası olduğunu, haziran verileri teyit etti. Mayısta fiyatları zıplatan turunçgiller, sepetten çıkarıldı, patates yüzde 31 ucuzladı, elmadaki artış da yüzde 20. Ama mayısta listede olmayan kiraz, çilek gibi turfanda meyvelerin fiyatları haziranda hızla düşünce, gıdadaki 123 maddenin ortalama fiyatı yüzde 6.5’e yakın düşüş göstermiş oldu. Tüketici enflasyonunda yüzde 27 ağırlığı olan gıdadaki bu deflasyon, toplam endeksi aşağı çekmeye yetti.
\nHaziranda bekleneceği gibi sebze, meyve fiyatlarının mayısa göre önemli oranda ucuzlaması, gıda fiyatlarındaki büyük gerilemede en önemli etken. Yanı sıra, tavuk, dana eti, süt, yoğurt, peynir, balık, tahıl fiyatlarında da fiyat artışı yok hatta küçük de olsa düşüşler var. İçki-sigarada da enflasyon sıfır…
\nGeriye, “Peki fiyatı artan yok mu” sorusu kalıyor. Elma, limon, yumurta, yeşil soğan ve sivri biber ile yağ fiyatları artmış görünüyor.
\n***
\nEnflasyondaki bu tarihi gerileme, sokaktaki insan için ne demektir: Hatırlatalım ki fiyat artışlarının durması, hatta biraz gerilemesi, pazardaki insan için geliri ile ilişkilendirilince anlam kazanır. İşsizler, dar gelirliler, temel ihtiyaçlarını karşılamaya yetecek gelirleri olmayanlar için fiyat artışlarının durması sadece soluklanmadır. Haziran düşüşüne rağmen yıllık yüzde 6’nın üstünde enflasyon var. Bu 12 ayda pazardaki insanların geliri yüzde 6 artmamış ise yine alım güçleri geridedir. Mayısta kilosu 9 TL olan kirazın bugün 4 TL’ye düşmesi, dar gelirliler için fiyatı gerilese de hâlâ “pahalı”dır, ulaşılmazdır. Rakının fiyat artışı sıfır olsa da rakı hâlâ pahalıdır.
\nEnflasyon başka, pahalılık başka şeydir. Bu, fiyatların görece gerilediği zaman da değişmez.
\nÖte yandan, fiyatlarda haziranın tarihi düşüşü, temmuzda da devam edebilir. Bu da yıllık enflasyon hedefini tutturmayı kolaylaştırabilir. Bu enflasyon realitesi karşısında da faiz arttırımını yakın zamanda beklememek gerekir.
\n\nYazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
- Asgari ücret artarsa verimlilik artar
- Yankı Bağcıoğlu'ndan Suriye uyarısı:
- CHP'li Günaydın'dan Bakan Tekin'e tepki!
- Yeni Doğan çetesi davasında çarpıcı itiraflar
- Canlı tarih müzesi Hisart 10. yılında!
- Teğmenler Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk ediliyor
- Tarihçi Yusuf Halaçoğlu'ndan şok iddialar
- TBMM'de 'Etki Ajanlığı' düzenlemesi tartışılacak: Amaç m
- Pera Palas'ta Atatürk Müze Odası
- İmamoğlu’ndan 10 Kasım paylaşımı!
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Colani’nin arabası
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu