Marmara'daDenize Girilir mi?

18 Haziran 2011 Cumartesi
\n

Yaz gecikti, gözümüz deniz çekiyor ama girecek deniz bulmak mesele. İstanbul Büyükşehir Belediyesinin,İstanbulda plajlar açılıyorbenzeri ilanlarını görünce, buna kim cesaret eder, kim İstanbulda denize girer, diye sormadan edemiyor insan. Üç tarafımız denizle çevrili ama, hızla kirlettik denizleri. Şimdi öyle her suya giremiyoruz. Gönül rahatlığı ile yüzmek için mavi bayrakdiye bir sembol var. Bir plajda mavi bayrak yoksa, neden yok diye sormayı ihmal etmeyin.

\n

Türkiyede mavi bayraklı plaj sayısı 2011’de 324 olarak belirlenmiş durumda ve İstanbulda mavi bayrak bulunmuyor. Çünkü İstanbulda deniz çoktan tükendi. Belediye, Florya, Menekşe ve Caddebostandaki 3 plaja girin diyor ama nedense mavi bayrak alamıyor!..

\n

Marmaraya kıyısı olan tek mavi bayraklı plaj ise Şarköyde.. Özetle, Marmarada deniz bitmiş aslında.

\n

Mavi bayrakların yüzde 54ü Antalya bölgesindeki 163 plaja ait. Muğla, 73 plajıyla yüzde 23e yakın bir plaj payına sahip iken, Akdenizde Mersinin plaj sayısı 5’te kalıyor. Egede Aydının 20, İzmirin 28 mavi bayraklı plajı bulunuyor. Balıkesir 17 mavi bayraklı plajı ile dikkat çekerken Çanakkalenin plajlarının sayısı ise 5.

\n

***

\n

Peki nedir mavi bayrak? Nereden alınıyor? Mavi Bayrak Programı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığının teknik desteği ile Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) tarafından yürütülüyor. Bu projenin uluslararası ayağı ise Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı (FEE) ve belirlenmiş 32 kriter var. Bu kriterlerin bir kısmı zorunlu, bir kısmı kılavuz kriterler. Bu kriterleri sağlayan plajlara, 1 yıl süre ile mavi bayrak veriliyor(*)

\n

Mavi bayraklı plaj ve marinalar, internet ortamında yayımlanarak tüm dünyaya duyuruluyor. Özellikle turistler, mavi bayrağı olan plajları tercih ediyor.

\n

***

\n

Türkiyenin mavi bayraklı plaj sayısı 2007’de 235 iken yeni başvurularla 2010 yılında ancak 314ü , 2011de 324ü buldu. 38 ülkenin 2010da sahip olduğu 2 bin 884 mavi bayraklı plaj içinde Türkiye yüzde 11 pay aldı.

\n

En fazla mavi bayraklı plaja İspanya sahip. 523 mavi bayraklı plajı olan İspanya, toplamda yüzde 18 pay sahibi iken onu Yunanistan yüzde 15 ve Fransa yüzde 11 dolayındaki payıyla izliyor. Türkiye ise dördüncü sırada.

\n

\n

Türkiye, mavi bayraklı plaj toplamında yüzde 11 paya sahip iken mavi bayraklı 627 marina sahibi 33 ülke içinde ise 17 marina ile payı yüzde 2yi ancak buluyor. Mavi bayraklı marinada Almanya, 111 marina ile toplamdan yüzde 18e yakın pay alırken, onu İspanya 84 mavi bayraklı marina ile izliyor ve üçüncü sırayı da 76 marina ve yüzde 12 pay ile Hollanda alıyor. Fransa, Danimarka ve Hollanda, plajda değilse de marinada iddialı ülkeler olarak öne çıkıyorlar.

\n

Türkiyenin sayıları 17’yi bulan marinalarının 7si Muğlada. Mavi bayraklı marina sayısı Antalyada 5, İstanbulda 2. Aydında 2 ve Ayvalıkta 1 mavi bayraklı marina bulunuyor.

\n

(*) Kriterler ve deniz suyu sağlığı ile ilgili bilgiler için bkz: mavibayrak.org.tr

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları