Rusya Batırıyor, Bir de AB Vuruyor...

06 Ağustos 2011 Cumartesi
\n

AKP İktidarında Cari Açık: (2)

\n

\n

AKP iktidarının 8.5 yılında 451 milyar doları bulan dış ticaret açığının 196 milyar doları ağırlıkla Asyalı Çin, G.Kore, Japonya ve Hindistandan kaynaklanırken Rusyanın ana aktör olduğu Bağımsız Devletler Topluluğu, Türkiyeye en büyük açığı verdiren ülke grubu oldu.

\n

Bu bölgeye Türkiyenin yapabildiği ihracat, ithalatın ancak yüzde 32sini karşılayabildi. Özellikle Rusya, Türkiye karşısında net ithalatçı; 100 sattı, 20 aldı. AKP iktidarında 152 milyar dolarlık ithalat yapılan Rusya Federasyonundan ağırlıkla ham petrol, doğalgaz, taşkömürü olmak üzere enerji ithalatı gerçekleştirildi.

\n

Böylece Rusya tek başına 196 milyar TL dış fazla veren Asya bölgesinin ardından 121 milyar dolar ile ikinci cari açık faili olarak dikkatleri çekiyor. Ukrayna bile futbol tabiriyle, 3 atıp 1 yedi AKP iktidarında

\n

***

\n

Türkiyenin AKP iktidarındaki 8.5 yılında ithalatın yüzde 41.4ü ABden (27 ülke) yapılırken ihracatın da yüzde 51.6sı bu bölgeye gerçekleştirildi. AB ile dış ticaret, Rusya ve Asya ülkelerine göre daha dengeli sayılır. Rusya 100 satıp 20 alırken ve Asya 100 satıp 18 alırken AB ülkelerinde ihracat, ithalatın yüzde 79unu aşıyor.

\n

Ama yine de 8.5 yıllık AKP iktidarında ABye karşı 106 milyar dolar dış ticaret açığı verdi Türkiye. Bu açığın en önemli kısmı Almanyaya karşı verildi. Almanya, 100 satıp 68 aldı ve Türkiyeye 42 milyar dolara yakın ticaret üstünlüğü sağladı. ABnin Türkiyeye karşı ikinci üstün ülkesi, İtalya. 2003’ten 2011 ortalarına kadar RTEnin has dostu Berlusconinin İtalyasının Türkiyeye sattıkları 74 milyar doları geçerken Türkiyeden aldıkları 52 milyar dolarda kalınca İtalyanlara 22 milyar dolar açık verdi Türkiye.

\n

Bütün antipatikliğine karşı Sarkozy Fransası Türkiyeyi bir güzel pazar olarak kullanıyor ve AKP iktidarında 60 satıp 43 alınca 17 milyar dolarlık ticaret üstünlüğü sağlamış görünüyor.

\n

İsveç, ABde çok satıp az alanların başında geliyor. AKP döneminde 100 satmışlar ama ancak 49 almışlar ve 7 milyar dolara yakın ticaret fazlası edinmişler.

\n

***

\n

AB içinde Türkiyenin ihracatını ithalatına yaklaştırdığı ülkeler ise İspanya, Romanya ve Hollanda. Bunlar arasında Hollanda 8.5 yılda 21 milyar dolarlık ithalata 21 milyar dolarlık ihracatla karşılık vererek denge sağlarken benzer durum Romanya için de söz konusu. İspanya ile de dengeye yakın bir alışveriş söz konusu.

\n

İngiltere ise AB içinde Türkiyenin dış ticaret fazlası verdiği tek ülke. İngiltereye otomobilden konfeksiyona beyaz eşyadan elektroniğe birçok ürün satan Türkiye, tam tipik bir tedarikçi. AKP iktidarında İngiltereden 40 milyar dolarlık ithalata karşılık 55 milyar dolarlık ihracat yapılmış ve züğürt tesellisi olarak 18 milyar dolarlık ticaret fazlası sağlamış Türkiye

\n

Türkiyenin ABD ile dış ticareti ise İtalya ile olandan az, Fransadan biraz fazladır ve AKP iktidarında ABD de Türkiyeye 70 milyar dolarlık satış yapıp 36 milyar dolarlık alım yaptı. Sonuçta 33 milyar dolarlık fazla gerçekleştirdi. Türkiye, ABDye sattıkları ile bu ülkeden ithalatının ancak yüzde 52sini karşılayabildi.

\n

(Yarın: İslam Âlemi Hayırsız”)

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları