'Arap Baharı'Avrupa Irkçılık Duvarına Çarptı

19 Nisan 2011 Salı
\n

ROMA - Arap baharı”, Avrupanın yükselen ırkçılık ve popülizm duvarına çarptı...

\n

Fransa-İtalya sınırında hafta sonu tren seferlerinin durdurulmasına yol açan mülteci krizinden bahsediyorum...

\n

Afrika sahillerine 200 kilometre uzaklıktaki Lampedusa Adasına kapağı atan 20 bini aşkın Tunuslu göçmenle baş edemeyen İtalyanın; söz konusu göçmenlere Schengen vizesivermesiyle patlak veren bunalım, ABnin kurucu üç büyükleriarasında derin çatlak yarattı.

\n

Sadece Tunustan değil, Libyadan da başlayan göçmen akını karşısında kendisini ön safta bulan ve ABden dayanışmataleplerine yanıt alamayan İtalya, topraklarına adım atan göçmenlerin eline Schengen izninitutuşturunca Avrupa karıştı.

\n

Yabancı göçkonusunda sıfır toleranspolitikası güden Berlin ve Paris ortak bir eksen oluşturarak Romaya karşı cephe aldı.

\n

Avrupa Birliği’nde iç ve dış kriz

\n

Bu, pratikte ABde çifte kavrulmuş bir iç-dışkriz ve Schengen anlaşmasınınkaraya oturması anlamına geliyor.

\n

Gelişmeleri şirazesinden çıkaran olay, geçtiğimiz pazar; ellerindeki Schengen vizesiile Fransaya geçmek isteyen Tunuslu göçmenlerin sınırda durdurulması ile baş gösterdi.

\n

Hukuki açıdanmuteber Schengen belgeleriile seyahat eden Arap göçmenleri durdurabilmek adına; -Avrupalı!- yolcularla beraber tren konvoylarını durdurmayı ve sınırda bloke etmeyi göze alan Fransanın kararı İtalyada şokyarattı.

\n

Arap göçünü Alplerde göğüslemeye kararlı görünen Merkel Almanyası Fransaya gözü kapalı arka çıkarken; İtalyada sınır boyunda durdurulan trenlerinanısı, II. Dünya Savaşından kalma görüntüleri çağrıştırdı.

\n

Böylesi önlemlere Avrupa topraklarında ancak savaşın en kötü yıllarında tanık olunmuştu!yorumları yapıldı.

\n

Dışişleri Bakanı Franco Frattini, Paristeki İtalyan Büyükelçisi aracılığıyla olayı protesto etti.

\n

Bıçak kemiğe dayanırsa ABden çıkarız!dokundurması yapan İçişleri Bakanı Roberto Maroni de AB böyle bir soruna ortak çözüm aramayacak da yalnızca salatalık hıyarların boyuyla mı meşgul olacak?şeklindeki çıkışlarıyla tepkisini dile getirdi.

\n

‘Afrika’da demokrasiyi inşa etsinler!’

\n

Arap baharınınsözüm ona bayrağını taşıyan insan haklarının anayurduFransa tarafında ise Fransanın İçişleri Bakanı Claude Gueantın tepkisi -en hafif deyimle- ironik oldu!

\n

Takalarla ölümü göze almak pahasına Akdenizi geçen ve siyasi zulümden kaçan aç biilaç Tunuslu göçmenleri; İtalya-Fransa sınırında alıkoymak namına retorikte sınır tanımayan Fransız bakan; Bunların burada ne işi var?diye esip gürledi: Vatanlarında kalsınlar. Diktatörlükten yeni kurtulan ülkelerinde kalıp, demokrasiyi inşa etsinler!Alay eder gibi ...

\n

Ama Claude Gueant, son kertede Sarkozynin adamı. Daha doğrusu emir kulu.

\n

Sarkozy, önümüzdeki yıl başkanlık yarışına girecek.

\n

Aşırı sağın yeni lideri Marine le Penle çıkacağı yarışta kampanyanın ana temasını göç ve yabancı düşmanlığıoluşturacak.

\n

Fransanın, Cote dAzurün giriş kapısı sayılan Mentonesınırında; bir grup Afrikalı göçmen için konvoylarla Avrupa trenini bloke etmesinin ana nedeni bu: Yalnız ırkçılık ve popülizm üzerinden yapılan sandık hesapları

\n

‘Avrupa her şeyden korkuyor!’

\n

İronilerin en büyüğü de trenlerin durdurulduğu sınır kapısının; Avrupanın en müreffeh köşesi olması

\n

Söz edilen noktanın bir yanı dev yatların demirlendiği nice sahilleri

\n

Diğer yanı -İtalyan tarafı- casinolarıyla ünlü San Remo!

\n

Cennetten bir köşe sayılan İtalyanın Liguria sahillerinden başlayıp Fransanın Cote dAzur kıyılarında uzanan ve refah fışkıran bu Akdeniz şeridinde; Afrikalı garibanların püskürtülmesi tam manasıyla ahlaksızlık ve gerçek bir insanlık dramı.

\n

Geçtiğimiz yaz topraklarından çingeneleri atan Fransanın başvurduğu bu son tren durdurma zorbalığını uzmanlar, insanlık dramı ötesinde uluslar arası hukukun ihlaliolarak yorumluyorlar.

\n

Çingene krizi, ABye son dalgada henüz yeni üye olan Bükreşle Paris arasında ciddi bunalıma yol açmıştı.

\n

Bunalım bu kez çok daha vahim çünkü ABnin çekirdeği sayılan, kurucu üyeleri sallıyor...

\n

AB kısacası temellerinden çatırdıyor.

\n

Durumu en veciz ABnin eski komisyon başkanlarından Romano Prodi özetliyor:

\n

Avrupa artık her şeyden korkuyor!diyor Prodi: Diğer Avrupalı ülkelerin (-ki bunu Türk korkusuolarak da okuyabilirsiniz!-) korkusu, Çinle rekabet korkusu, Afrikalı göçmen korkusu, krizden çıkamamak korkusu, Avro korkusu!

\n

Avrupa kısacası bundan böyle gölgesinden korkuyor.

\n

Gölgesinden korktukça da zorbalaşıyor.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Kılıçdaroğlu vakası 14 Nisan 2024
31 Mart’ın bahsi 7 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları